5 błędów przy urządzaniu kuchni: uniknij ich na etapie planowania!

2020-01-24 7:41

Etap planowania kuchni bywa prawdziwym wyzwaniem. Często skupiamy się na wyborze właściwych kolorów i materiałów na blaty i fronty, zapominając o najważniejszym - funkcjonalności i wygodzie. Zanim kuchnia powstanie, warto zadać sobie pytanie - jak będziemy korzystać z tej przestrzeni? Oto lista 5 błędów popełnianych przy urządzaniu kuchni.

Kuchnia modna i wygodna
Autor: Marcin Grabowiecki Ustawiając szafki i urządzenia w jednym rzędzie, warto zastosować wygodną kolejność: lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Urządzenia powinny być rozdzielone blatami

Kuchnia modna i wygodna to marzenie każdego z nas. Idealna kuchnia powinna być dopasowana do naszych potrzeb i stylu życia, abyśmy mogli czerpać przyjemność z jej użytkowania. W dobrze urządzonej kuchni bez trudu pomieścimy wszystkie urządzenia, przygotujemy posiłki, nie przemierzając przy tym zbędnych kilometrów. Warto więc urządzić ją tak, aby uniknąć błędów, które w późniejszym czasie będą przeszkadzały w jej codziennym użytkowaniu. Poniżej 5 najczęściej pojawiających się błędów. 

Nowoczesna kuchnia: mechanizmy otwierania szafek i szuflad

Błąd 1: za niski blat roboczy

Przygotowanie posiłków bywa czasochłonne, jeżeli w trakcie zaczynamy czuć dyskomfort związany z kręgosłupem, jedną z przyczyn może być za niski blat roboczy. Najczęściej spotykana wysokość to 86 cm, co dla większości osób przygotowujących posiłki bywa niewygodne.

Przeczytaj też:

Blaty kuchenne – ceny, rodzaje, opinie. Ranking blatów >>>

Rozwiązanie: już na etapie planowania dostosujmy wysokość blatu do osoby, która najczęściej przygotowuje posiłki. Jak ją wyznaczyć? Wystarczy odjąć 15 cm od wysokości, na której domowy szef kuchni ma zgięcie w łokciu. To wyznaczy nam odpowiednią wysokość. Jeżeli w domu gotuje więcej osób, trzeba znaleźć kompromis, np. dodając parę centymetrów do blatu niższej osoby. Można też pokusić się o wyspę, która będzie o kilka centymetrów wyższa lub niższa od blatu roboczego.

GALERIA: modna i wygodna kuchnia

Błąd 2: niewykorzystana przestrzeń użytkowa

Kuchnia to często największy wydatek w domowym budżecie, dlatego musi wyglądać! Oczywiście wszyscy to wiedzą. Jednak jeśli za eleganckimi frontami nie mamy wystarczająco dużo przestrzeni użytkowej, to z czasem na naszych wyszukanych blatach zaczną gromadzić się rzeczy, które powinny znaleźć się w szafkach. To typowa sytuacja w pięknych, ale małych kuchniach, gdzie miejsce przeznaczone na przechowywanie nie zostało dopasowane do potrzeb właścicieli.

Rozwiązanie: większość z nas nie zdaje sobie sprawy ile dodatkowej przestrzeni użytkowej jesteśmy w stanie wygospodarować stosując odpowiednie rozwiązania. Jednym z nich jest szuflada i podest w jednym, które można umieścić w cokole. Sprawdzi się idealnie na rzadziej używane przedmioty oraz pozwoli z łatwością sięgnąć do wyższych półek szafki górnej.

Przeczytaj też:

Trójkąt roboczy w kuchni. Sposób na dobrą organizację przestrzeni >>>

Kuchnia
Autor: Mariusz Bykowski Zwykle architektura domu bądź mieszkania sama podpowiada nam sposób zabudowy, bo optymalny zawsze zależy od wielkości i kształtu pomieszczenia. Im będzie prostszy, tym będzie bardziej funkcjonalnie

Błąd 3: wyspa za blisko drugiego rzędu szafek

Wyspa w kuchni bywa coraz większym obiektem pożądania. Jej wykorzystaniu sprzyja połączenie salonu z kuchnią. Niestety, to marzenie może okazać się naszym codziennym koszmarem, gdy odległość od drugiego rzędu szafek będzie za mała.

Rozwiązanie: jeżeli chcemy zachować komfort pracy dwóch osób w kuchni, wyspa powinna być oddalona o co najmniej 120 cm od drugiego rzędu. Jest to szczególnie istotne, gdy szuflady z naczyniami i zmywarka występują naprzeciwko siebie. W innych wypadkach warto zachować nie mniej niż 100 cm odległości.

Przeczytaj też:

Wyspa kuchenna w kuchni otwartej i zamkniętej. Poznaj zasady i minimalne wymiary kuchni >>>

Wyspa kuchenna
Autor: Mariusz Bykowski; projekt: Ewelina Para/Red Design, stylizacja: Eliza Mrozińska Wyspy kuchenne to modne i funkcjonalne rozwiązanie. Wyspa może pełnić funkcję blatu roboczego, miejsca do przechowywania, zmywania, gotowania

Błąd 4: produkty spożywcze przechowywane w wielu miejscach

Kiedy wracamy z zakupów, rozpakowujemy produkty i segregujemy je. Te, które wymagają chłodzenia trafiają do lodówki i zamrażarki - logiczne. Pozostałe trafiają najczęściej do kilku różnych szafek dolnych i górnych, co utrudnia późniejsze szybkie przygotowanie posiłku. 

Rozwiązanie: butelki z wodą, napoje, makarony, produkty sypkie jak kasza i ryż oraz wiele innych - wszystkie wymienione można umieścić w jednym miejscu i przejrzyście posegregować. Wystarczy wygospodarować obok lodówki miejsce na szafę cargo. Dzięki osobno i w pełni wysuwanym szufladom, mamy wygodny dostęp do wszystkich przechowywanych artykułów. Szerokość szafy, jak i liczbę szuflad można dopasować do własnych potrzeb.

Przeczytaj też:

Kitchen shelfie, czyli moda na stylowe półki w kuchni >>>

Kuchnia
Autor: archiwum Przy planowaniu kuchni kluczowe znaczenie ma jej funkcjonalność. Dlatego dobry projekt powinien być przygotowany zgodnie z zasadami ergonomii. Wydzielenie specjalnych stref w kuchni zapewni wygodę i łatwość użytkowania

Błąd 5: zmywarka za daleko od zlewu i szuflady na naczynia

Rozdzielenie od siebie zmywarki oraz zlewu to sposób na ekspresowo zachlapaną podłogę. Z kolei zbyt duża odległość zmywarki od szuflady na naczynia to niepotrzebne podróże po kuchni w towarzystwie talerzy.

Rozwiązanie: ustawienie zmywarki i zlewu obok siebie w jednej linii – na jednej ścianie lub w ramach wyspy – pozwala szybko uporać się z resztkami jedzenia, płukaniem talerzy w zlewie i ich wkładaniem do zmywarki. Jeżeli w pobliżu zmywarki zaplanujemy szufladę na naczynia, ułatwimy sobie kolejną czynność, która zwiększy ergonomiczność naszej kuchni.

Kuchnia
Autor: Maria Miklaszewska W nowoczesnej kuchni liczy się wygoda, ergonomia i funkcjonalizm. To przestrzeń, w której spędzamy dużo czasu. Musimy więc ją tak zaaranżować by nie tylko odpowiadałam naszym gustom, ale żeby była praktyczna
Nasi Partnerzy polecają