5 błędów przy urządzaniu kuchni: uniknij ich na etapie planowania!
Etap planowania kuchni bywa prawdziwym wyzwaniem. Często skupiamy się na wyborze właściwych kolorów i materiałów na blaty i fronty, zapominając o najważniejszym - funkcjonalności i wygodzie. Zanim kuchnia powstanie, warto zadać sobie pytanie - jak będziemy korzystać z tej przestrzeni? Oto lista 5 błędów popełnianych przy urządzaniu kuchni.
Kuchnia modna i wygodna to marzenie każdego z nas. Idealna kuchnia powinna być dopasowana do naszych potrzeb i stylu życia, abyśmy mogli czerpać przyjemność z jej użytkowania. W dobrze urządzonej kuchni bez trudu pomieścimy wszystkie urządzenia, przygotujemy posiłki, nie przemierzając przy tym zbędnych kilometrów. Warto więc urządzić ją tak, aby uniknąć błędów, które w późniejszym czasie będą przeszkadzały w jej codziennym użytkowaniu. Poniżej 5 najczęściej pojawiających się błędów.
Błąd 1: za niski blat roboczy
Przygotowanie posiłków bywa czasochłonne, jeżeli w trakcie zaczynamy czuć dyskomfort związany z kręgosłupem, jedną z przyczyn może być za niski blat roboczy. Najczęściej spotykana wysokość to 86 cm, co dla większości osób przygotowujących posiłki bywa niewygodne.
Przeczytaj też:
Blaty kuchenne – ceny, rodzaje, opinie. Ranking blatów >>>
Rozwiązanie: już na etapie planowania dostosujmy wysokość blatu do osoby, która najczęściej przygotowuje posiłki. Jak ją wyznaczyć? Wystarczy odjąć 15 cm od wysokości, na której domowy szef kuchni ma zgięcie w łokciu. To wyznaczy nam odpowiednią wysokość. Jeżeli w domu gotuje więcej osób, trzeba znaleźć kompromis, np. dodając parę centymetrów do blatu niższej osoby. Można też pokusić się o wyspę, która będzie o kilka centymetrów wyższa lub niższa od blatu roboczego.
GALERIA: modna i wygodna kuchnia
Autor: Mariusz Bykowski
Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna i funkcjonalna, abyśmy mogli przez długie lata czerpać przyjemność z jej użytkowania
Błąd 2: niewykorzystana przestrzeń użytkowa
Kuchnia to często największy wydatek w domowym budżecie, dlatego musi wyglądać! Oczywiście wszyscy to wiedzą. Jednak jeśli za eleganckimi frontami nie mamy wystarczająco dużo przestrzeni użytkowej, to z czasem na naszych wyszukanych blatach zaczną gromadzić się rzeczy, które powinny znaleźć się w szafkach. To typowa sytuacja w pięknych, ale małych kuchniach, gdzie miejsce przeznaczone na przechowywanie nie zostało dopasowane do potrzeb właścicieli.
Rozwiązanie: większość z nas nie zdaje sobie sprawy ile dodatkowej przestrzeni użytkowej jesteśmy w stanie wygospodarować stosując odpowiednie rozwiązania. Jednym z nich jest szuflada i podest w jednym, które można umieścić w cokole. Sprawdzi się idealnie na rzadziej używane przedmioty oraz pozwoli z łatwością sięgnąć do wyższych półek szafki górnej.
Przeczytaj też:
Trójkąt roboczy w kuchni. Sposób na dobrą organizację przestrzeni >>>
Błąd 3: wyspa za blisko drugiego rzędu szafek
Wyspa w kuchni bywa coraz większym obiektem pożądania. Jej wykorzystaniu sprzyja połączenie salonu z kuchnią. Niestety, to marzenie może okazać się naszym codziennym koszmarem, gdy odległość od drugiego rzędu szafek będzie za mała.
Rozwiązanie: jeżeli chcemy zachować komfort pracy dwóch osób w kuchni, wyspa powinna być oddalona o co najmniej 120 cm od drugiego rzędu. Jest to szczególnie istotne, gdy szuflady z naczyniami i zmywarka występują naprzeciwko siebie. W innych wypadkach warto zachować nie mniej niż 100 cm odległości.
Przeczytaj też:
Wyspa kuchenna w kuchni otwartej i zamkniętej. Poznaj zasady i minimalne wymiary kuchni >>>
Błąd 4: produkty spożywcze przechowywane w wielu miejscach
Kiedy wracamy z zakupów, rozpakowujemy produkty i segregujemy je. Te, które wymagają chłodzenia trafiają do lodówki i zamrażarki - logiczne. Pozostałe trafiają najczęściej do kilku różnych szafek dolnych i górnych, co utrudnia późniejsze szybkie przygotowanie posiłku.
Rozwiązanie: butelki z wodą, napoje, makarony, produkty sypkie jak kasza i ryż oraz wiele innych - wszystkie wymienione można umieścić w jednym miejscu i przejrzyście posegregować. Wystarczy wygospodarować obok lodówki miejsce na szafę cargo. Dzięki osobno i w pełni wysuwanym szufladom, mamy wygodny dostęp do wszystkich przechowywanych artykułów. Szerokość szafy, jak i liczbę szuflad można dopasować do własnych potrzeb.
Przeczytaj też:
Kitchen shelfie, czyli moda na stylowe półki w kuchni >>>
Błąd 5: zmywarka za daleko od zlewu i szuflady na naczynia
Rozdzielenie od siebie zmywarki oraz zlewu to sposób na ekspresowo zachlapaną podłogę. Z kolei zbyt duża odległość zmywarki od szuflady na naczynia to niepotrzebne podróże po kuchni w towarzystwie talerzy.
Rozwiązanie: ustawienie zmywarki i zlewu obok siebie w jednej linii – na jednej ścianie lub w ramach wyspy – pozwala szybko uporać się z resztkami jedzenia, płukaniem talerzy w zlewie i ich wkładaniem do zmywarki. Jeżeli w pobliżu zmywarki zaplanujemy szufladę na naczynia, ułatwimy sobie kolejną czynność, która zwiększy ergonomiczność naszej kuchni.