Ekologiczne środki ochrony roślin PRZEPISY. Jak chronić rośliny ogrodowe przed chorobami i szkodnikami
Ekologiczne środki ochrony roślin to alternatywa dla preparatów chemicznych. Naturalne opryski można przygotować domowym sposobem z wielu pospolicie występujących roślin na przykład z pokrzywy i skrzypu.
Ekologiczne środki ochrony roślin - dlaczego warto?
Stosowanie chemicznych środków ochrony roślin to broń obosieczna. Razem ze szkodnikami giną także pożyteczne organizmy, poza tym toksyny zawarte w preparatach gromadzą się w roślinach, ziemi i przedostają się do wód gruntowych. Dlatego opryski chemiczne lepiej ograniczyć do minimum. W zwalczaniu chorób oraz szkodników należy zwrócić uwagę przede wszystkim na profilaktykę. Rośliny powinny być zadbane, dobrze odżywione (ale nie przenawożone nawozami sztucznymi), nawodnione i – jeżeli zachodzi taka konieczność – chronione zimą przed mrozem. Jeżeli są właściwie pielęgnowane, są bardziej odporne na choroby oraz rzadziej zasiedlane przez szkodniki. Ich kondycję możemy poprawić, stosując wyciąg z grejpfruta, na przykład Septovital 200 SL. Jest naturalnym stymulatorem wzrostu wspomagającym system obronny rośliny, a jednocześnie wykazuje działanie bakterio- i grzybobójcze. Równie skuteczne są preparaty wzmacniające, które sami możemy przygotować z różnych roślin. Najlepiej zbierać je na początku kwitnienia, gdyż wówczas odznaczają się największą toksycznością. Wykorzystujemy je zaraz po zbiorze lub suszymy na zapas w cieniu, w przewiewnym miejscu. Takie preparaty stosujemy co siedem-dziesięć dni, by zapobiec pojawieniu się chorób i szkodników.
Ekologiczne preparaty poprawiają strukturę gleby
Nierozcieńczoną gnojówką z mniszka podlewamy rośliny co 10-14 dni, a jesienią glebę. Stosujemy też wyciąg ze skrzypu. Rozcieńczamy go wodą w stosunku 1:5 i dodajemy 0,5 l szkła wodnego sodowego o stężeniu 1%. Podlewamy nim glebę przez trzy dni, robimy dwutygodniową przerwę i powtarzamy podlewanie. Postępujemy tak przez cały okres wegetacji.
Ekologiczne preparaty do zaprawiania nasion, cebul, bulw i rozsady
Zapobiegają ono rozwojowi tych chorób roślin, w których źródłem infekcji jest gleba. Nasiona moczymy w naparze z rumianku przez cztery godziny, a korzenie rozsady zanurzamy w wyciągu z czosnku lub moczymy je w wywarze z aksamitek przez osiem godzin. W tym ostatnim preparacie moczymy też cebule i bulwy.
Wzmacnianie roślin preparatami ekologicznymi
Stosujemy gnojówkę z pokrzywy (zawiera azot, witaminy, kwas krzemowy i białko) rozcieńczoną wodą w proporcji 1:10 oraz gnojówkę z żywokostu (jest bogata w potas, węgiel i azot) rozcieńczoną wodą w stosunku 1:15. Podlewamy nimi glebę w okresie wegetacji co 10-14 dni. Nierozcieńczoną gnojówkę żywokostową można dodawać do kompostu.
Czytaj też:
- Sadzenie i pielęgnacja truskawek
- Co zrobić z suchymi liśćmi - okryć rośliny czy spalić
- Przepisy na zielone nawozy
- Uprawa roślin miododajnych. Rośliny, które lubia pszczoły
- Wierzba mandżurska - ciekawostka dendrologiczna uprawiana w ogrodzie
Ekologiczne środki ochrony roślin zapobiegające chorobom
Przez cały okres wegetacji profilaktycznie opryskujemy rośliny co 10-14 dni wywarem z czosnku rozcieńczonym wodą 1:1 lub wyciągiem z czosnku rozcieńczonym wodą 3:7. Możemy też wykorzystać napar z rumianku rozcieńczony wodą w stosunku 1:9. Przed chorobami grzybowymi, poza wymienionymi preparatami, chroni gnojówka ze skrzypu rozcieńczona wodą 1:5 oraz rozcieńczony wywar ze skrzypu (0,75 l naparu należy połączyć z 10 l wody).
Ekologiczne środki ochrony roślin do zwalczania szkodników
Ekologiczne preparaty stosujemy przez cały okres wegetacji. Rośliny opryskujemy co 10-14 dni.
Mszyce. Ich ilość w ogrodzie zmniejszają wywar lub wyciąg z czosnku (w takich stężeniach jak przy zapobieganiu chorobom), gnojówka ze skrzypu rozcieńczona wodą 1:5, gnojówka z pokrzywy rozcieńczona wodą 1:15, wywar z krwawnika rozcieńczony wodą 1:5 oraz napar z wrotycza rozcieńczony wodą 1:1.
Przędziorki. Działa na nie wywar z czosnku rozcieńczony wodą 1:1, nierozcieńczony wywar z krwawnika, gnojówka ze skrzypu rozcieńczona wodą 1:5, a także nierozcieńczone wyciąg z wrotycza i wyciąg z mniszka.
Gąsienice zjadające liście. Rośliny opryskujemy nierozcieńczonym wywarem z krwawnika. Możemy też zastosować wyciąg lub wywar z piołunu, które rozcieńczamy wodą 1:2.
Pędraki. Ziemię podlewamy wyciągiem z wrotycza.
Drutowce. Łapiemy je w pułapki z połówek ziemniaków, marchwi albo buraków, które zakopujemy w glebie na siedem dni. Po wykopaniu warzyw niszczymy zgromadzone w nich szkodniki.
Nicienie. Siejemy aksamitki – po trzech-czterech miesiącach mogą ograniczyć występowanie nicieni nawet o 90%. Podobne działają nagietek lekarski, rumianek, dzielżan, cykoria i pory.
Ekologiczne preparaty do odstraszania ślimaków, mrówek i gryzoni
Ślimaki. Opryskujemy ziemię w pobliżu atakowanych roślin wyciągiem z nasion jodły lub gnojówką z paproci – narecznicy samczej rozcieńczonej wodą w proporcji 1:10. Możemy też ułożyć między roślinami wrotycz i narecznicę.
Mrówki. Mrowiska polewamy nierozcieńczoną gnojówką z piołunu albo gnojówką z wrotycza rozcieńczoną wodą 1:15.
Gryzonie. Do korytarzy wkładamy pocięte gałązki żywotnika (tui) i bzu czarnego lub miętę.
W warzywniku jako poplon wysiewamy żółty groszek albo nostrzyk. Trutką dla norników są dodane do przynęty roztarte na proszek nasiona gorczycy białej i czarnej, a także gryki.
Ekologiczne środki ochrony roślin PRZEPISY
Gnojówka z mniszka. 2 kg kwitnących roślin z korzeniami umieszczamy w naczyniu z tworzywa sztucznego, zalewamy 10 l wody i pozostawiamy na dwa-trzy tygodnie (pojemnik powinien być odkryty). Niemiły zapach powstający na początku fermentacji usuniemy, dodając do roślin 1/4 szklanki tłuczonego wapienia lub mączki bazaltowej. Gdy ustanie fermentacja, przecedzamy roztwór.
Gnojówka z pokrzywy, narecznicy samczej, skrzypu, wrotycza oraz żywokostu. 1 kg świeżego rozdrobnionego ziela wkładamy do naczynia ze sztucznego tworzywa, wlewamy 10 l wody i pozostawiamy to nieprzykryte na dwa-trzy tygodnie. Dodajemy 1/4 szklanki tłuczonego wapienia albo mączki bazaltowej, które zneutralizują niemiły zapach fermentującego materiału.
Gnojówka z piołunu. 500 g liści i kwiatów zalewamy 10 l wody i postępujemy jak poprzednio.
Wyciąg z czosnku. 200 g roztartego czosnku zalewamy 3 l wody, zostawiamy na 24 godziny i odcedzamy.
Wyciąg z mniszka. 200 g świeżych rozdrobnionych korzeni lub 400 g pociętych liści zalewamy na trzy godziny 10 l wody i odcedzamy.
Wyciąg z nasion jodły. 5 g nasion zalewamy na 12 godzin 1,5 l wody.
Wyciąg z piołunu. 300 g pociętych roślin zalewamy 10 l wody, a po 24 godzinach odcedzamy.
Wyciąg ze skrzypu. 1 kg zielonych części roślin lub 150 g suszonego ziela zalewamy 10 l wody i odstawiamy, najczęściej na 12 godzin. Przecedzamy roztwór.
Wyciąg z wrotycza. 100 g suchych liści i kwiatów zalewamy na trzy godziny 10 l wody i odcedzamy.
Napar z rumianku. 1/4 szklanki suszonych kwiatów rumianku zalewamy 1 l wody. Po zagotowaniu i os tudzeniu odcedzamy roztwór.
Napar z wrotycza. 200 g świeżych kwiatów oraz liści zalewamy 5 l wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie odcedzamy.
Wywar z aksamitek. 500 g suszonych roślin zalewamy 3 l wody, gotujemy przez 30 minut i odcedzamy.
Wywar z czosnku. 100 g rozgniecionych ząbków zalewamy 5 l wody i odstawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy roztwór ostygnie, odcedzamy czosnek i uzupełniamy wywar wodą w takiej ilości, aby otrzymać 10 l preparatu.
Wywar z krwawnika. Około 500 g zielonych części roślin rozdrabniamy i zalewamy 5 l wody. Po 24 godzinach gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15-30 minut. Kiedy wywar wystygnie, odcedzamy go. Preparat nie jest trwały, toteż przygotowujemy taką ilość, którą od razu zużyjemy.
Wywar z piołunu. 300 g pociętych roślin zalewamy 5 l wody i zostawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy 30 minut, studzimy i odcedzamy.
Wywar ze skrzypu. 1/4 szklanki suszonego ziela zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy przez 30 minut, a gdy ostygnie, odcedzamy go.