Pokrzywa – właściwości lecznicze, zastosowanie pokrzywy w ogrodzie

2021-05-13 10:33
Pokrzywa zwyczajna
Autor: GettyImages Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna to roślina lecznicza, od dawna wykorzystywana w ziołolecznictwie. Z pokrzywy można też przygotować znakomity nawóz dla roślin. Poznaj właściwości lecznicze pokrzywy i zastosowanie pokrzywy w ogrodzie.

Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) rośnie w Polsce dziko praktycznie wszędzie – w lasach, ogrodach, zaroślach, na polanach, przydrożach i pastwiskach. Dla większości z nas kojarzy się z mało przyjemnym (bo parzy!) i dość uciążliwym chwastem. Wbrew pozorom pokrzywa jest rośliną bardzo wartościową i bogatą w wiele cennych substancji organicznych, która dzięki swoim właściwościom leczniczym, od wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej.

Pokrzywa zastosowanie

Pokrzywa zawiera między innymi sole mineralne (potas i azot oraz fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk), witaminy (np. A, B2, C, K), chlorofil, karoten, ksantofil, pektyny, flawonoidy, enzymy, białka, kwasy organiczne i garbniki. Dzięki swojemu składowi pokrzywa znakomicie nadaje się m.in. do przygotowania doskonałego naturalnego nawozu płynnego - gnojówki z pokrzywy, który znakomicie nadaje się do nawożenia roślin. Gnojówka może być też wartościowym dodatkiem do kompostu, wzbogacając go o dodatkowe substancje odżywcze.

Pokrzywa może stać się również naszym sprzymierzeńcem w walce ze szkodnikami, gdyż przygotowane z pokrzywy preparaty (wyciągi, wywary, gnojówki), pomagają ograniczyć inwazję mszyc, przędziorków, a nawet niektórych chorób grzybowych.

Liście pokrzywy sprawdzają się też jako ściółka w uprawach warzywnych, gdyż nie tylko chronią podłoże przed utratą wilgoci i rozwojem chwastów, ale też dodatkowo wzbogacają je w związki mineralne.

Pokrzywa właściwości lecznicze

Pokrzywa jest bogata w witaminy A, K, B2, C, zawiera także minerały (m.in. magnez, wapń, siarkę, żelazo) oraz kwasy organiczne, garbniki, fitosterole i wiele innych substancji. Dzięki temu pokrzywa ma właściwości lecznicze i jest traktowana jak panaceum na wiele dolegliwości. Surowcem leczniczym są liście pokrzywy (Folium Urticae), które zbiera się od czerwca do września. W lecznictwie wykorzystuje się także korzenie pokrzywy (Radix Urticae), które wykopuje się jesienią lub wczesną wiosną i suszy w temperaturze do 40 st. C.

Pokrzywa właściwości:

  • pokrzywa ma właściwości przeciwgrzybiczne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwkrwotoczne,
  • odżywcze.

Preparaty z pokrzywy wspomagają procesy trawienne, poprawiają funkcjonowanie układu moczowego, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają potliwość, wspomagają układ odpornościowy. Pokrzywa ma korzystny wpływ na procesy przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspomagają leczenie cukrzycy typu II.Bogactwo witamin i związków mineralnych znajdujące się w pokrzywie, może także wzbogacić dietę osób osłabionych chorobą lub cierpiących na anemię. Pokrzywa może być także wykorzystywana do łagodzenia objawów niektórych chorób skóry takich jak owrzodzenia, stany zapalne czy trudno gojące się rany. Co ciekawe, może też wspomagać leczenie początkowych stadiów chorób prostaty u mężczyzn.

warto wiedzieć
Pokrzywa zwyczajna

Autor: Magdalena Michalak

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa na włosy

Pokrzywa to również wspaniały środek kosmetyczny. Działa zbawiennie na cerę (pomagając w niwelowaniu trądziku i innych niedoskonałości), wzmacnia także paznokcie. Pokrzywa znakomicie nadaje się do pielęgnacji włosów, gdyż wzmacnia ich cebulki, zmniejsza łojotok, likwiduje łupież i ogranicza wypadanie włosów. Wykorzystując pokrzywę do celów leczniczych, należy jednak pamiętać, aby zbierać liście wyłącznie z młodych roślin, które jeszcze nie zdążyły zakwitnąć. W starszych liściach i w kwitnących pędach pojawiają się bowiem substancje, które mogą uszkodzić wątrobę oraz nerki.

Pokrzywa do picia

  • Jak zrobić napar z pokrzywy

W odpowiedniej ilości młoda pokrzywa może zdziałać prawdziwe zdrowotne cuda! Aby wykorzystać właściwości pokrzywy można zrobić z liści napar do picia.

Łyżkę ususzonej pokrzywy zaparza się jak herbatę. Zaleca się ją stosować przy nadciśnieniu, anemii, łagodnych biegunkach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i na poprawę trawienia. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie pokrzywy także w początkowym okresie cukrzycy (oczywiście pod nadzorem lekarza), gdyż obniża nieznacznie poziom cukru we krwi. W medycynie naturalnej właściwości lecznicze pokrzywy są wykorzystywane pomocniczo w kamicy moczowej, skazie moczanowej i chorobie reumatycznej.

  • Przepis na sok z młodej pokrzywy

Istotne jest to, że w postaci soków czy smoothie pokrzywa nie straci nic ze swoich bogatych odżywczych właściwości.

  • 2 szklanki liści młodej pokrzywy
  • 1 jabłko
  • limonka

Po dokładnym umyciu pokrzywy, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.

Jak zrobić płukankę z pokrzywy

Płukanki z liści pokrzywy - zalej litrem wody 30 liści i po 15 minut przecedź. Pokrzywa na włosy podrażnia skórę głowy, dlatego uważa się, że przyśpieszają porost włosów. Właściwości pokrzywy wykorzystywane są również w pielęgnacji włosów. Płukankę z pokrzywy można stosować w celu zwalczenia łupieżu, choć w tym przypadku lepiej sprawdzą się płukanki z korzenia pokrzywy.

Poznaj lecznicze właściwości pokrzywy - do czego można wykorzystać pokrzywę [WIDEO]
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE