| muratordom.pl » Instalacje » Kominki i piece wolno stojące » Piece kominkowe - vademecum użytkownika

Piece kominkowe - vademecum użytkownika

Piece kominkowe mogą być supernowoczesne lub o tradycyjnym wyglądzie. Mają małą lub całkiem dużą moc grzewczą. Zazwyczaj jednak są tańsze od kominków. W Europie Zachodniej są już bardziej od nich popularne, u nas nadal nieco w ich cieniu. Oto kilka porad, na co musisz zwrócić uwagę, zanim podejmiesz ostateczną decyzję.

Piece kominkowe są elastycznym i tanim źródłem ciepła stosowanym przeważnie do ogrzewania miejscowego. Mogą być doskonałym uzupełnieniem centralnego ogrzewania pozwalającym skutecznie obniżyć jego koszty. Tworzą w ogrzewanym pomieszczeniu przytulną atmosferę, jaka zwykle towarzyszy widokowi i odgłosom palącego się drewna.
Większość kóz jest przystosowana do spalania drewna, tylko w niektórych można palić również węglem kamiennym. Podczas palenia korpus kozy rozgrzewa się i oddaje ciepło bezpośrednio do pomieszczenia.

Autor: Andrzej Szandomirski

Koza może być obudowana piękną ceramiką

Autor: Andrzej Szandomirski

Taka koza to wygodne źródło ciepła

Gotowe do podłączenia

Wolno stojące piece kominkowe to zamknięte paleniska wykonane z materiałów odpornych na wysoką temperaturę i fabrycznie wyposażone w efektowną obudowę. Po podłączeniu do komina są gotowe do pracy. Jest to istotna zaleta, która znacznie obniża koszty montażu.
Kozy są znacznie lżejsze od wkładów, które wraz z obudową ważą kilkaset kilogramów. Bezpieczniej więc zainstalować kozę, niż budować kominek z wkładem, jeśli się nie zna wytrzymałości stropu, na przykład w starym domu.
Piece kominkowe robi się z żeliwa lub ze stali. Wybór materiału ma wpływ na styl pieca, walory grzewcze jednych i drugich są podobne.
Większość nowoczesnych kóz ma duże, przeszklone drzwiczki, dzięki którym widać palące się polana. W niektórych kozach drzwiczki mogą być otwarte podczas palenia, co daje podobny efekt jak korzystanie z tradycyjnego otwartego kominka.

Jak dobrać moc pieca kominkowego

Moc nominalna jest najważniejszym kryterium wyboru pieca, jeśli chce się go używać jako źródła ciepła, a nie wyłącznie dla przyjemności. Aby dokonać właściwego wyboru, trzeba zdecydować, które pomieszczenia będą ogrzewane (lub dogrzewane), obliczyć ich kubaturę, a następnie ustalić potrzebną moc pieca. W dobrze ocieplonym domu do ogrzania kubatury 25-30 m³ potrzeba 1 kW. Kozy dostępne w sprzedaży mają moc nominalną od 3 do 17 kW, są więc w stanie ogrzać pomieszczenie o kubaturze nawet do 510 m³ (170 m² przy wysokości 3 m).
Czas palenia przy jednorazowym uzupełnieniu opału podobnie jak moc nominalna ma znaczenie dla tych, którzy chcą korzystać z kozy jako źródła ciepła. Powinni oni wybierać piece kominkowe, w których pełny załadunek drewna przy zredukowanym dostępie powietrza spala się w czasie nie krótszym niż pięć-sześć godzin. Na rynku są dostępne piece wolno stojące utrzymujące żar nawet do 15 godzin.
W piecach kominkowych dobrej jakości sprawność powinna wynosić co najmniej 70%, co oznacza, że przynajmniej taki procent energii dostarczonej w postaci drewna jest zamieniany na energię cieplną, która zostanie w pomieszczeniu.

Użytkowanie pieca - komfort i wygoda

Do palenisk większości pieców kominkowych drewna dokłada się przez frontowe drzwiczki, których szerokość jest dopasowana do wielkości pieca. Jednak znacznie wygodniej obsługuje się piec z drzwiczkami umieszczonymi z boku lub z klapą w górnej płycie.
Najlepiej też, gdy piec jest wyposażony w oddzielny pojemnik (szufladę), w którym gromadzi się popiół. Wtedy zamiast wygarniać popiół z paleniska, wyjmuje się pojemnik i opróżnia go z dala od pomieszczenia, w którym stoi piec, nie ryzykując zabrudzenia podłogi.
Regulacja mocy grzewczej w kozach używanych za czasów naszych babć odbywała się głównie przez dokładanie do paleniska mniejszej lub większej ilości opału. Z czasem zaczęto instalować szybry, za pomocą których można było regulować przekrój wylotu spalin, a jeszcze później wprowadzono regulatory wlotu powietrza do spalania. W najnowocześniejszych piecach kominkowych sterowanie odbywa się przy użyciu termostatów, które – w zależności od temperatury w pomieszczeniu – regulują przekrój wlotu powietrza do spalania. Można więc powiedzieć, że piece wolno stojące zostały „zautomatyzowane”.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Jaki kominek wybrać? Modernizacja ogrzewania...

Jaki kominek wybrać? Właściciele pewnej nieruchomości zdecydowali się na modernizację domu. System ogrzewania...

Jak czyścić kominek? Jak palić w kominku? Oto...

Palenie w kominku to sama przyjemność. Jednak później trzeba wyczyścić wnętrze kominka z sadzy,...

Ogrzewanie domu jednorodzinnego. Jak znaleźć...

Zdecydowaliście się na ogrzewanie domu jednorodzinnego kominkiem? Miejsce, w którym stoi to urządzenie...

Kominek czy koza - wybieraj świadomie. Artykuł do...

Walory użytkowe kominka i kozy są podobne, wymogi instalacyjne – zbliżone, choć dla tego drugiego nieco...

Koza grzewcza na pelety czy drewno? W jaki...

Kozy grzewcze opala się głównie drewnem. Jednak dostępne są również urządzenia na pelety....

Jaki wkład kominkowy będzie najlepszy do domowego...

Jaki wkład kominkowy będzie najlepszy? Właściwy dobór tego najważniejszego elementu kominka ma...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.