| muratordom.pl » Instalacje » Kominki i piece wolno stojące » Piece kominkowe - vademecum użytkownika

Piece kominkowe - vademecum użytkownika

Piece kominkowe mogą być supernowoczesne lub o tradycyjnym wyglądzie. Mają małą lub całkiem dużą moc grzewczą. Zazwyczaj jednak są tańsze od kominków. W Europie Zachodniej są już bardziej od nich popularne, u nas nadal nieco w ich cieniu. Oto kilka porad, na co musisz zwrócić uwagę, zanim podejmiesz ostateczną decyzję.

Piece kominkowe są elastycznym i tanim źródłem ciepła stosowanym przeważnie do ogrzewania miejscowego. Mogą być doskonałym uzupełnieniem centralnego ogrzewania pozwalającym skutecznie obniżyć jego koszty. Tworzą w ogrzewanym pomieszczeniu przytulną atmosferę, jaka zwykle towarzyszy widokowi i odgłosom palącego się drewna.
Większość kóz jest przystosowana do spalania drewna, tylko w niektórych można palić również węglem kamiennym. Podczas palenia korpus kozy rozgrzewa się i oddaje ciepło bezpośrednio do pomieszczenia.

Autor: Andrzej Szandomirski

Koza może być obudowana piękną ceramiką

Autor: Andrzej Szandomirski

Taka koza to wygodne źródło ciepła

Gotowe do podłączenia

Wolno stojące piece kominkowe to zamknięte paleniska wykonane z materiałów odpornych na wysoką temperaturę i fabrycznie wyposażone w efektowną obudowę. Po podłączeniu do komina są gotowe do pracy. Jest to istotna zaleta, która znacznie obniża koszty montażu.
Kozy są znacznie lżejsze od wkładów, które wraz z obudową ważą kilkaset kilogramów. Bezpieczniej więc zainstalować kozę, niż budować kominek z wkładem, jeśli się nie zna wytrzymałości stropu, na przykład w starym domu.
Piece kominkowe robi się z żeliwa lub ze stali. Wybór materiału ma wpływ na styl pieca, walory grzewcze jednych i drugich są podobne.
Większość nowoczesnych kóz ma duże, przeszklone drzwiczki, dzięki którym widać palące się polana. W niektórych kozach drzwiczki mogą być otwarte podczas palenia, co daje podobny efekt jak korzystanie z tradycyjnego otwartego kominka.

Jak dobrać moc pieca kominkowego

Moc nominalna jest najważniejszym kryterium wyboru pieca, jeśli chce się go używać jako źródła ciepła, a nie wyłącznie dla przyjemności. Aby dokonać właściwego wyboru, trzeba zdecydować, które pomieszczenia będą ogrzewane (lub dogrzewane), obliczyć ich kubaturę, a następnie ustalić potrzebną moc pieca. W dobrze ocieplonym domu do ogrzania kubatury 25-30 m³ potrzeba 1 kW. Kozy dostępne w sprzedaży mają moc nominalną od 3 do 17 kW, są więc w stanie ogrzać pomieszczenie o kubaturze nawet do 510 m³ (170 m² przy wysokości 3 m).
Czas palenia przy jednorazowym uzupełnieniu opału podobnie jak moc nominalna ma znaczenie dla tych, którzy chcą korzystać z kozy jako źródła ciepła. Powinni oni wybierać piece kominkowe, w których pełny załadunek drewna przy zredukowanym dostępie powietrza spala się w czasie nie krótszym niż pięć-sześć godzin. Na rynku są dostępne piece wolno stojące utrzymujące żar nawet do 15 godzin.
W piecach kominkowych dobrej jakości sprawność powinna wynosić co najmniej 70%, co oznacza, że przynajmniej taki procent energii dostarczonej w postaci drewna jest zamieniany na energię cieplną, która zostanie w pomieszczeniu.

Użytkowanie pieca - komfort i wygoda

Do palenisk większości pieców kominkowych drewna dokłada się przez frontowe drzwiczki, których szerokość jest dopasowana do wielkości pieca. Jednak znacznie wygodniej obsługuje się piec z drzwiczkami umieszczonymi z boku lub z klapą w górnej płycie.
Najlepiej też, gdy piec jest wyposażony w oddzielny pojemnik (szufladę), w którym gromadzi się popiół. Wtedy zamiast wygarniać popiół z paleniska, wyjmuje się pojemnik i opróżnia go z dala od pomieszczenia, w którym stoi piec, nie ryzykując zabrudzenia podłogi.
Regulacja mocy grzewczej w kozach używanych za czasów naszych babć odbywała się głównie przez dokładanie do paleniska mniejszej lub większej ilości opału. Z czasem zaczęto instalować szybry, za pomocą których można było regulować przekrój wylotu spalin, a jeszcze później wprowadzono regulatory wlotu powietrza do spalania. W najnowocześniejszych piecach kominkowych sterowanie odbywa się przy użyciu termostatów, które – w zależności od temperatury w pomieszczeniu – regulują przekrój wlotu powietrza do spalania. Można więc powiedzieć, że piece wolno stojące zostały „zautomatyzowane”.

Przeczytaj dodatkowo:
Uwaga na czad! Poznaj 8 sposobów ochrony przed...

Czad, czyli tlenek węgla, powstaje w wyniku niepełnego spalania paliw używanych do ogrzewania domów....

Koza czy kominek tradycyjny? Który sposób...

Sezon grzewczy już niedługo ruszy pełną mocą. Ogrzewanie domu z pomocą kominka to zapewne znaczna oszczędność...

Systemy kominowe od A do Z. Porady EKSPERTA

Efektywna praca całego systemu grzewczego zależy od odpowiedniej regulacji ciągu kominowego. Zapytaj...

Jaki wkład kominkowy będzie najlepszy do domowego...

Jaki wkład kominkowy będzie najlepszy? Właściwy dobór tego najważniejszego elementu kominka ma...

Zapytaj eksperta: Systemy kominowe od A do Z

Masz problem z wyborem lub montażem systemu kominowego? Chcesz wiedzieć, jak przeprowadzić konserwację? Zadaj...