Jak wyczyścić mikrofalówkę. Poznaj domowe sposoby czyszczenia kuchenki mikrofalowej
Podpowiadamy, jak szybko wyczyścić mikrofalówkę. Kuchenka mikrofalowa służy do przygotowywania i podgrzewania posiłków. Ważne jest, aby odpowiednio o nią dbać i regularnie czyścić.
Mikrofalówka stała się jednym z najczęściej używanych sprzętów w kuchni. Pozwala błyskawicznie rozmrażać produkty żywnościowe i podgrzewać gotowe posiłki. Intensywna eksploatacja kuchenki mikrofalowej sprawia, że brudzi się ona bardzo szybko, a pozostawione resztki jedzenia są świetną pożywką dla drobnoustrojów chorobotwórczych.
Regularne mycie mikrofalówki zapobiega gromadzeniu się zanieczyszczeń w jej wnętrzu oraz powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Najbardziej narażone na zabrudzenia w kuchence mikrofalowej są talerz obrotowy, jego podstawka (krzyżak), komora wewnętrzna kuchenki oraz szyba w drzwiczkach.
Czyszczenie obudowy kuchenki mikrofalowej
Zanim rozpoczniemy czyszczenie mikrofalówki, wyjmijmy przewód zasilający z gniazdka elektrycznego. Na początek umyjmy obudowę z kurzu i zalegającego brudu. Do tego celu przyda się miękka szmatka nasączona np. płynem uniwersalnym. Zalegający kurz w kratce wentylacyjnej usuniemy odkurzaczem. Do czyszczenia kuchenki mikrofalowej nie należy używać silnych detergentów ani środków o właściwościach ściernych, nie używać druciaków i zmywaków z wełny stalowej. Podczas mycia obudowy kuchenki trzeba uważać, aby nie zmoczyć panelu sterującego, oraz aby woda nie dostała się do środka przez otwory wentylacyjne.
Czyszczenie drzwiczek i szyby mikrofalówki
Nie należy dopuszczać do zbierania się tłuszczu i resztek żywności na szybie mikrofalówki i wokół drzwiczek. Przystępując do czyszczenia drzwiczek, w pierwszej kolejności sprawdźmy, czy nie ma zanieczyszczeń na uszczelce i zawiasach, w razie potrzeby usuńmy je mokrą szmatką. Podczas czyszczenia szyby w drzwiczkach mikrofalówki trzeba pamiętać, aby do mycia używać miękkiej ściereczki z wodą i bardzo łagodnym mydłem lub detergentem. Nie powinno się stosować płynów do mycia okien.
Czyszczenie wnętrza kuchenki mikrofalowej
Pozostałości jedzenia i rozlane płyny, które przywarły trwale do ścianek mikrofalówki mogą wpłynąć na pracę mikrofali, co może doprowadzić do iskrzenia lub wyładowań elektrycznych. Po każdym użyciu wnętrze kuchenki mikrofalowej wyczyśćmy za pomocą roztworu łagodnego detergentu z wodą, a następnie osuszmy miękką ściereczką. Podczas czyszczenia mikrofalówki zdemontujmy szklany talerz obrotowy. Wyjęcie go wraz z podstawą, ułatwi dotarcie do wszystkich zakamarków wnętrza kuchenki. Talerz możemy umyć pod bieżącą, ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń bądź w zmywarce. Oczyśćmy pierścień rolkowy i dno komory kuchenki mikrofalowej, a rozlane płyny zetrzyjmy wilgotną ściereczką i wytrzyjmy do sucha. Nie używajmy środków ściernych ani agresywnych substancji chemicznych. Do czyszczenia trudno dostępnych miejsc przydadzą się chusteczki nawilżane płynem do czyszczenia lub waciki kosmetyczne. Najtrudniejsze zabrudzenia warto będzie wcześniej namoczyć i pozostawić na dłuższą chwilę. Namoczony wstępnie brud usuniemy za pomocą drewnianej łopatki lub wykałaczki.
Czyszczenie grilla w mikrofalówce
Grzałka grilla nie wymaga czyszczenia, ponieważ pracuje ona w wysokiej temperaturze, która wypala zabrudzenia. Natomiast regularnie czyścimy płytę znajdującą się ponad grillem. Jeśli jest to możliwe, zdemontujmy grill i umyjmy go w zmywarce lub gąbką w gorącej wodzie z detergentem. W przypadku, gdy grill jest używany rzadko, powinno się go uruchomić raz w miesiącu na około 10 minut.
Czyszczenie filtra powietrza kuchenki mikrofalowej
Wiele kuchenek mikrofalowych wyposażonych jest w filtry powietrza. Elementy te wymagają regularnego czyszczenia, ponieważ zatkanie filtra kurzem spowoduje przegrzewanie się kuchenki, a w konsekwencji jej uszkodzenie. Zanim zabierzemy się za mycie filtra zapoznajmy się z instrukcją obsługi urządzenia. Aby wyczyścić filtr należy wymontować go z obudowy mikrofalówki (odkręcając specjalne śruby mocujące). Wymontowany filtr myjemy w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń i pozostawiamy do wyschnięcia. Suchy filtr montujemy z powrotem na swoje miejsce.
Mikrofalówka z wbudowaną funkcją samooczyszczenia
Niektóre, droższe modele kuchenek mikrofalowych są wyposażane w funkcję automatycznego czyszczenia gorącą parą wodną. Pozwala ona poradzić sobie z bardziej uporczywymi zabrudzeniami. Para przedostaje się do wnętrza kuchenki mikrofalowej za pośrednictwem specjalnej nasadki. Należy tylko napełnić zbiorniczek wodą i wybrać funkcję czyszczenia. Wytworzona para rozpuści zabrudzenia, które następnie usuwa się ściereczką. W zależności od producenta, funkcja taka nazywa się „Steam Clean”, „Auto Clean” itp.
Czyszczenie mikrofalówki wodą z sokiem z cytryny
Czyszczenie mikrofalówki za pomocą soku z cytryny jest skuteczne i niedrogie, dlatego warto wypróbować ten sposób. Cytryna ma właściwości wybielające, odkażające i czyszczące. Do naczynia przystosowanego do gotowania w mikrofali nalejmy 0,5 l wody i wyciśnijmy sok z całej cytryny. Wstawmy miskę do kuchenki, zamknijmy drzwiczki i ustawmy pełną moc grzania na 10 minut. Gorąca para z cytryną odkazi urządzenie, zmiękczy brud i ułatwi jego usuwanie. Po zakończeniu zaczekajmy, aż komora ostygnie i otwórzmy drzwiczki. Użyjmy tego samego roztworu wody i soku z cytryny do przemycia wnętrza kuchenki. Mikrofalówka będzie czysta i pachnąca cytrynowym aromatem.
Jak wyczyścić mikrofalówkę sodą oczyszczoną
Soda oczyszczona świetnie nadaje się do czyszczenia mikrofalówki. Usuwa przypalony tłuszcz i zaschnięte plamy. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Przeczytaj też:
30 sposobów na zastosowanie sody oczyszczonej w domu >>>
Podobnie jak podczas czyszczenia sokiem z cytryny, do szklanej miseczki nalejmy jedną szklankę wody i rozpuśćmy w niej 2 łyżki sody oczyszczonej. Wstawmy naczynie do mikrofalówki, i uruchommy grzanie na około 5-10 minut. Po ostygnięciu przetrzyjmy komorę wilgotną ściereczką.
Czyszczenie mikrofali octem
W misce przygotujmy miksturę wody z octem spirytusowym 10 % w proporcjach pół na pół. Naczynie wstawiamy do mikrofali i uruchamiamy grzanie na około 5-10 minut.
Przeczytaj też:
28 sposobów na wykorzystanie octu w domu >>>
Na koniec przetrzyjmy kuchenkę na mokro z płynem uniwersalnym. Aby pozbyć się ostrego zapachu octu drzwiczki pozostawmy na chwilę otwarte.
Odświeżanie mikrofalówki parą wodną
Aby szybko odświeżyć wnętrze kuchenki mikrofalowej wystarczy sama para wodna. We wnętrzu urządzenia wstawiamy naczynie z wodą i włączamy grzanie do czasu, gdy zacznie parować. Po zakończeniu pozostawiamy zamknięte drzwiczki na kilka minut. Para wodna wypełni komorę kuchenki, ułatwiając jej oczyszczenie.
Środki chemiczne do czyszczenia kuchenek mikrofalowych
W sklepach z artykułami gospodarczymi możemy kupić specjalne środki do czyszczenia mikrofalówek. Tego typu preparaty chemiczne przydadzą się w przypadku bardzo trudnych do usunięcia plam ze spalenizny, tłuszczu i przebarwień.
Sprawdź też inne domowe sposoby:
- Jak wyczyścić piekarnik
- Jak wyczyścić przypalony garnek i patelnię
- Jak wyczyścić zlew w kuchni
- Jak wyczyścić okap w kuchni
- Jak pozbyć się moli z domu
Dostępne są w postaci pianki, płynu lub mleczka. Zawierają środki powierzchniowo czynne, odkażające i czyszczące. Po użyciu takiego preparatu wnętrze mikrofali należy dokładnie umyć wodą i płynem do mycia naczyń, wytrzeć do sucha i pozostawić otwartą do wywietrzenia.
Porady: czego nie wkładać do mikrofalówki
Odpowiednie czyszczenie nie jest jedyną formą dbania o kuchenkę mikrofalową. Należy przede wszystkim korzystać z niej zgodnie z zaleceniami producenta. Do podgrzewania dań powinniśmy używać naczyń szklanych, ceramicznych, lub odpowiednio oznakowanych pojemników plastikowych i silikonowych. Aby uniknąć pryskania np. podgrzewanej zupy naczynie z daniem przykrywamy nie domkniętą pokrywką lub talerzykiem.
Do mikrofali nie należy wkładać:
- Do kuchenki mikrofalowej nie wkładamy szczelnie zamkniętych pojemników – powstające wewnątrz ciśnienie doprowadzi do rozerwania pojemnika. Ta sama zasada dotyczy jajek w skorupkach.
- Naczyń i sztućców metalowych, posrebrzanych, pozłacanych i folii aluminiowej – mogą one doprowadzić do iskrzenia i awarii urządzenia, a nawet do pożaru.
- Całych warzyw i owoców (z twardą skórką i miękkim miąższem). Podgrzewanie może doprowadzić do eksplozji warzywa i zabrudzenia komory urządzenia.
- Pojemników drewnianych, papierowych oraz ze styropianu nie zalecanych przez producenta urządzenia.
- Napojów gazowanych, zwłaszcza w zamkniętych pojemnikach.