Jak wyczyścić garnek, patelnię, rondel. Dobre sposoby na przypalony garnek
Garnki i patelnie mogą być wykonane z różnego typu tworzyw: żeliwa, stali nierdzewnej, ceramiki oraz pokryte warstwą emalii lub teflonu. Podczas użytkowania garnki brudzą się i mogą przypalać. Radzimy, jak wyczyścić przypalony garnek, patelnię czy rondel wykonane z różnych materiałów.
Producenci garnków prześcigają się w tworzeniu nowych, technologicznie zaskakujących rozwiązań. Mają one zagwarantować, że przygotowywana potrawa zachowa swój smak i aromat oraz nie utraci cennych substancji odżywczych. Niezależnie od materiału, z jakiego garnki zostały wykonane, podczas gotowania brudzą się i przypalają. Podstawowe zasady ich czyszczenia są podobne. Przed rozpoczęciem użytkowania naczyń przeczytajmy dokładnie instrukcję obsługi i rady producenta.
Przed przystąpieniem do mycia patelni czy garnka powinniśmy odczekać moment zanim ostygną i zalejmy je wodą, gdyż pozostawioną, zaschniętą spaleniznę będzie o wiele trudniej usunąć. Nigdy nie zalewajmy gorącego naczynia zimną wodą, ponieważ może to spowodować odkształcenie materiału lub złuszczanie się warstwy ochronnej. Przed myciem przypalony garnek dobrze wypłuczmy, aby pozbyć się resztek jedzenia.
Codzienna konserwacja garnków
Do mycia garnków i patelni, po każdorazowym użyciu najlepiej zastosować ciepłą wodę z dodatkiem płynu do mycia naczyń i używać miękkiej strony gąbki. Powłoka patelni czy garnka, czyli materiał pokrywający wewnętrzną jej część, ma bezpośredni kontakt z jedzeniem. Należy pamiętać, że naczyń do gotowania, także garnków, nie wolno czyścić żrącymi środkami chemicznymi nawet, gdy są mocno zabrudzone. Mogą one uszkodzić powierzchnię garnka, spowodować nieusuwalne plamy. Niewypłukane dokładnie chemikalia mogą spowodować zatrucie lub reakcję alergiczną!
Polecany artykuł:
Do czyszczenia przypalonych garnków nie należy używać druciaka, skrobaka, noża, widelca bądź innych ostrych przedmiotów oraz żadnej gruboziarnistej pasty do szorowania. Nigdy nie używać szczotek stalowych, piasku, wełny szklanej lub podobnych przedmiotów, gdyż rysują one trwale powłokę i niszczą jej strukturę. Mocno porysowane naczynie nie będzie spełniało swojego zadania, np. w garnku ceramicznym z funkcją „non stick” (powłoka nieprzywierająca) potrawa natychmiast przywrze do dna w uszkodzonym miejscu. Zdarta powłoka teflonowa wydziela substancje toksyczne niebezpieczne dla zdrowia.
Jak czyścić przypalony garnek?
Do usunięcia przypalonych resztek użyjmy drewniane łopatki, z plastiku czy silikonu lub dwustronnej gąbki do mycia naczyń. Unikajmy mycia garnków i patelni w zmywarce. Do dużych naczyń nie zawsze dotrze odpowiednia ilość wody z detergentem i niedokładnie umyje naczynie. Gorąca para może zmatowić kolor pozbawiając naczynie blasku np. garnków miedzianych czy zniszczyć warstwę ochronną naczyń żeliwnych. Po umyciu wytrzyjmy naczynie do sucha chłonną ścierką bawełnianą, z mikrofibry albo ręcznikiem papierowym. Naczynia, na których pozostaje wilgoć, mogą zostać uszkodzone na skutek wytrącania się kamienia z wody i powłoka np. ceramiczna traci swoje nieprzywierające właściwości.
Przeczytaj też:
W przypadku patelni, do pozbycia się przypalonego jedzenia nie należy używać proszków do prania, tabletek do zmywarek ani płynów do czyszczenia piekarnika. Preparaty te wyprodukowane zostały w konkretnym celu i powinny być stosowane zgodnie z instrukcją obsługi. Są to silne detergenty, które nie domyte mogą wejść w reakcję z pożywieniem, zniszczyć powłokę i trwale wybarwić naczynie.
Przechowując zestaw swoich ulubionych garnków, nie wkładajmy ich jeden w drugi. Unikniemy w ten sposób zarysowania powłoki.
Jak czyścić przypalone garnki emaliowane
Garnki emaliowane stworzone na korpusie stalowym są pokryte kilkoma warstwami emalii. Emalia wewnątrz jest odporna na działanie kwaśnych potraw. Nie wchodzi w reakcję z żywnością. Garnki są antyalergiczne i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji mogących wpłynąć na jakość, smak i zapach przygotowywanych dań. Ich powierzchnia jest gładka, są więc łatwe do utrzymania w czystości. Podczas uderzenia może odprysnąć emalia. Niestety, często się przypalają podczas gotowania mleka lub gulaszu. Wtedy do wypłukanego garnka wsypujemy sporą ilość soli lub sody oczyszczonej (około 2 łyżek na 4 szklanki) i zalewamy wodą do wysokości przypalenia. Stawiamy garnek na kuchenkę i czekamy, aż całość się zagotuje. Po zagotowaniu, gdy woda wystygnie, wylewamy i dokładnie myjemy ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.
>> Przeczytaj też: Zmywarka: jaką kupić? Wybieramy zmywarkę do zabudowy lub wolnostojącą
Przebarwienia garnka można usunąć przy pomocy roztworu z wody i kwasku cytrynowego. Wystarczy zamoczyć ściereczkę w roztworze i przecierając wyczyścić przebarwioną powierzchnię. Do mycia garnków emaliowanych nie stosujemy octu. Ocet może zmatowić błyszczącą powierzchnię.
Do trudniejszych zabrudzeń użyjmy pasty z sody oczyszczonej. Soda to jeden ze starych i sprawdzonych sposobów w usuwaniu spalenizny z garnka. Przygotowanie pasty polega na zmieszaniu 3 łyżek zimnej wody z 3 łyżkami sody oczyszczonej. Nanosimy pastę z sody na przypaloną powierzchnię garnka lub patelni. Pastę można rozprowadzić gąbką okrężnymi ruchami. Zostawiamy pastę na noc, aby pochłonęła zabrudzenia. Następnego dnia dokładnie myjemy naczynie.
Jak czyścić przypalone garnki żeliwne
Garnki żeliwne to ciężkie i grube naczynia, które długo się nagrzewają, ale też długo utrzymują wysoką temperaturę. Ogrzewanie jest równomierne, co gwarantuje nam nieprzywieranie potraw do dna. Są świetne do przygotowywania duszonych dań jednogarnkowych oraz do zapiekania w piekarniku.
Garnki i patelnie z naturalnego żeliwa myje się ciepłą wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Po użyciu warto nasmarować garnek lub patelnię odrobiną oleju jadalnego. To przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje przed rdzą. Gdy garnek jest gorący, nie zalewamy go zimną wodą. Po umyciu trzeba go dokładnie osuszyć i pozostawić do ostudzenia.
Polecany artykuł:
Jak czyścić przypalone garnki ceramiczne
Garnki i patelnie ceramiczne mają gładką, nieporowatą powierzchnię, polecane są dla alergików. Ceramika ma właściwości nieprzywierające oraz jest odporna na zarysowania, nie reaguje z potrawami oraz nie ulega korozji. Materiał ten jednak nie jest wytrzymały na wysokie temperatury oraz na jej zmiany. Patelnie i garnki ceramiczne powinny być myte ręcznie. Nieusunięte pozostałości jedzenia powodują przywieranie potraw przy następnym użyciu. W przypadku trudnych do usunięcia zabrudzeń i przypalonych resztek, w naczyniu należy podgrzać wodę z dodatkiem płynnego środka myjącego, a następnie usunąć zabrudzenie szorstką stroną gąbki kuchennej.
Do czyszczenia garnków ceramicznych nie wolno stosować środków chemicznych na bazie kwasu cytrynowego, chlorowych wybielaczy, mleczek o wysokiej granulacji lub substancji żrących. Do czyszczenia nie stosujemy soli ani jej roztworu wodnego. Może się to przyczynić się do stopniowego osłabienia powłoki.
W celu usunięcia plam lub wapiennego osadu powierzchnię naczynia należy lekko przetrzeć gąbką nasączoną octem, sokiem z cytryny lub rozcieńczonym kwaskiem cytrynowym. Na trudniejsze zabrudzenia zastosujmy sodę oczyszczoną. Do brudnego garnka wsypujemy 3 łyżki sody, nalewamy na dno trochę wody i gotujemy przez kilka minut. Gotowanie rozpuszcza przypalone resztki pokarmu i ułatwia ich usunięcie przy użyciu zwykłej gąbki do mycia naczyń.
Na mocno przypalone miejsca nałóżmy pastę z sody oczyszczonej i wody. Wszystkie brudne miejsca posmarujmy dokładnie grubą warstwą pasty i odstawmy na około 1 do 2 godzin. Po tym czasie wystarczy umyć naczynie pod bieżącą wodą, kilkakrotnie wypłukać a następnie dobrze wytrzeć do sucha.
Do czyszczenia naczyń ceramicznych dobrze sprawdzi się ocet winny. Wlewamy na przypaloną powierzchnię ocet i zostawiamy na całą noc. Po tym czasie część przypaleń odchodzi sama, część jest łatwiejsza do usunięcia zwykłą gąbką do mycia naczyń.
Jak czyścić przypalone garnki ze stali nierdzewnej
Jednym z najbardziej trwałych i lubianych rodzajów garnków są garnki ze stali nierdzewnej. Są one ponadczasowe i eleganckie. Nadają się do gotowania większości potraw jednak nie są polecane do przygotowywania potraw kwaśnych, gdyż kwasy wchodzą w reakcję z metalem. Garnki ze stali nierdzewnej mają gładką powierzchnie. Są higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Mimo to są podatne na zarysowania.
Zaschnięte lub przypalone resztki jedzenia, przed umyciem należy zawsze odmoczyć w wodzie, co znacznie ułatwi proces mycia. Aby pozbyć się przypalonych resztek należy zastosować roztwór soli z wodą. Na dno garnka wlewamy wodę (3-5 cm) i zagotowujemy. Następnie dodajemy kilka łyżek soli. W takim roztworze moczymy garnek przez całą noc. Następnego dnia myjemy garnek wodą i delikatnym detergentem gładką stroną gąbki. W celu uniknięcia plam i zacieków, po każdym myciu, dokładnie wytrzyjmy garnek miękką ściereczką.
W przypadku garnków wykonanych ze stali nierdzewnej, zaraz po gotowaniu na dnie garnka mogą pojawić się różnobarwne plamy. To efekt osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie. Z łatwością można je usunąć poprzez przetarcie wodą z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego.
Również ocet wlany na dno brudnego garnka i pozostawiony na 2-3 godziny sprawi, że przypalenie zniknie bez śladu. Podczas czyszczenia doskonale sprawdza się też kwasek cytrynowy. Zalewamy garnek wodą, dodajemy 1 torebkę kwasku cytrynowego i gotujemy całą mieszankę do momentu, gdy przypalone resztki zaczną powoli dochodzić. Ciekawostką jest użycie Coli - popularnego napoju, który nie tylko świetnie odrdzewia, ale też usuwa spaleniznę. Wystarczy ją wlać do przypalonego garnka i gotować 15 minut. Po tym zabiegu garnek powinien być już czysty.
Przypalona patelnia stalowa odzyska dawny wygląd, gdy pokryjemy jej dno sodą oczyszczoną z dodatkiem octu i wody. Warstwa musi pokryć dno na około 1-2 cm. Po 1 godzinie miksturę można lekko podgrzać pod przykryciem a następnie ostudzić i usunąć zabrudzenia.
Jak czyścić przypalone naczynia z warstwą teflonu
Największą zaletą naczyń z teflonu jest możliwość przygotowywania potraw bez dodatku tłuszczu. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które są na diecie odchudzającej. Tworzywo cechuje bardzo duża odporność na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur. Nie wchodzi w reakcje z żywnością. Ma bardzo dobre właściwości ślizgowe, dzięki czemu przygotowywane potrawy nie przywierają do powierzchni patelni czy garnka.
Poza pierwszym myciem po zakupie do czyszczenia teflonu nie stosujemy detergentów. Zaschnięte resztki należy namoczyć w gorącej wodzie, aż same odejdą. Następnie naczynie myjemy gąbką pod ciepłą bieżącą wodą. Do mycia przypalonych miejsc nie używamy ostrych przedmiotów. Nie rozgrzewamy suchej patelni, wysoka temperatura może spowodować pęknięcia teflonu. Po każdym myciu oraz bezpośrednio przed użyciem patelnię teflonową należy zabezpieczyć cienką warstwą np. oleju jadalnego.
Jak czyścić garnki z aluminium
Garnki aluminiowe są lekkie, tanie i łatwe w przechowywaniu. Z łatwością się je myje. Nagrzewają się błyskawicznie i nie rdzewieją. Aby domyć silniejsze zabrudzenia można użyć octu, soku z wyciśniętej cytryny z dodatkiem soli. Zagotowanie mieszaniny pomaga rozpuścić pozostałości jedzenia.
W wyczyszczeniu przypalonego garnka pomogą detergenty. Niewielką ilość płynu do mycia naczyń rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy ją. Pozostawiamy na chwilę aby w tym czasie doszło do rozpuszczenia spalenizny.
Aby wyczyścić przypalony, jeszcze ciepły garnek z resztkami jedzenia jak najszybciej zalejmy go gorącą wodą, przykryjmy pokrywką i odstawmy do ostudzenia. Garnek z wodą możemy też gotować na małym gazie przez kwadrans. Resztki łatwiej odejdą bez skrobania.
Przypalony garnek z zewnątrz wyczyścimy sodą oczyszczoną. Naczynie o szerszym dnie wypełnia się do połowy wrzącą wodą, wsypuje 5-6 czubatych łyżek sody. Do niego wkłada się mniejsze, brudne naczynie i wlewa do niego trochę ciepłej wody, aby tylko lekko zanurzyło się w gorącym roztworze. Po kilkunastu minutach brud odchodzi samoistnie. Po tym czasie myjemy naczynie pod wodą i wycieramy do sucha.