Jak odkamienić ekspres do kawy. Odkamienianie i czyszczenie ekspresu do kawy
Podpowiadamy jak odkamienić ekspres do kawy. Niezależnie od tego, jaki ekspres do kawy wybierzemy, ważne by odpowiednio go konserwować. Kawa z regularnie czyszczonego urządzenia będzie smaczna i aromatyczna. Dbając prawidłowo o sprzęt zwiększymy jego wydajność i wydłużymy żywotność.
Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zawarta w niej kofeina pobudza nasz organizm, zwiększa sprawność myślenia i stymuluje do działania. Kawę przygotowana w ekspresie cenimy za wspaniały aromat i smak. Kawa czarna espresso, kawa z mlekiem, cappuccino – co kto lubi. Aby jednak móc każdego poranka cieszyć się swoim ulubionym napojem, o ekspres należy dbać.
Czyszczenie ekspresu ciśnieniowego do kawy
Korzystając z popularnych obecnie ekspresów ciśnieniowych, codziennie po przygotowaniu kawy przetrzyjmy urządzenie, umyjmy tackę odciekową i pojemnik na wodę pod ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, a także opróżnijmy pojemnik z fusami, umyjmy go i wytrzyjmy do sucha.
Zawsze do zaparzania kawy używajmy świeżej wody. Ważne jest również, aby od czasu do czasu przepłukiwać system doprowadzający wodę, zwłaszcza wtedy, gdy nie parzymy kawy regularnie.
Pamiętajmy o czyszczeniu bloku grzewczego, zachowując przy tym szczególną ostrożność i przed rozpoczęciem pracy odłączając urządzenie z gniazdka. Blok należy umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z resztek zanieczyszczeń, a następnie wytrzeć do sucha i zamontować ponownie w urządzeniu (przy okazji można wyczyścić wnętrze obudowy). Ekspresy zaopatrzone w system spieniania mleka konserwujemy po każdorazowym użyciu. Czyszczenie polega na odłączeniu dyszy spieniającej i dokładnym jej umyciu. Następnie podłączamy dyszę ponownie i przepuszczamy przez nią gorącą parę.
Jak odkamienić ekspres do kawy ciśnieniowy
Główną przyczyną usterek w ekspresach jest ich stała eksploatacja bez niezbędnego procesu usuwania kamienia. Zalegający kamień powoduje obniżenie ciśnienia i zmniejszenie przepływu oraz problemy z podgrzaniem wody. Uszczelki stają się mniej elastyczne i tracą wytrzymałość. Powstają zatory, a pompa pracuje coraz głośniej. Ze względu na osadzanie się kamienia na ścianach bojlera woda nie ma z nimi kontaktu, dlatego nie jest wystarczająco podgrzana, a przez to przygotowana kawa jest chłodna.
Częstotliwość odkamieniania ekspresu zależy od ilości przyrządzanych kaw, a także od stopnia twardości wody i rodzaju urządzenia. Zwykle proces ten powinien nastąpić po przygotowaniu 200-300 porcji kaw. Przy bardzo twardej wodzie i ekspresie bez dodatkowego filtra wody sprzęt wymaga odkamieniania co 3-4 tygodnie. Jeśli urządzenie ma filtr, kamień powinniśmy usuwać co 6-8 tygodni. Filtry wody wymieniajmy regularnie.
Każdy producent ekspresów proponuje środki odkamieniające dedykowane do swoich urządzeń. Tabletki, płyny lub proszek do czyszczenia ekspresu zawierają specjalne roztwory kwasów. Preparaty pozwalają skutecznie usuwać złogi z kamienia, dokładnie je rozpuszczając. Docierają do trudno dostępnych miejsc, usuwają zalegający osad i pielęgnują sprzęt. Na rynku znajdują się ekologiczne preparaty w płynie np. na bazie surowców pochodzenia roślinnego. Inne środki zawierające kwasy mineralne mogą uszkodzić cały system ekspresu, dlatego bardzo ważne jest, by zawsze ściśle stosować się do zaleceń producenta. Z instrukcji obsługi dowiemy się dokładnie jak czyścić urządzenie i jakich środków używać.
Bardziej zaawansowane urządzenia, takie jak ekspresy automatyczne, mają specjalną funkcję autoczyszczenia. Wówczas wystarczy wyjąć z ekspresu filtr, wlać do zbiornika na wodę preparat odkamieniający i włączyć odpowiedni program. W przypadku urządzeń nieposiadających tej funkcji, do zbiornika na wodę należy wlać odkamieniacz, a następnie stopniowo przepuszczać preparat przez przewody urządzenia, tak jakby parzyło kolejne „kawy”, aż do wyczerpania płynu w zbiorniku. Na koniec należy przeprowadzić dokładne płukanie.
Jak odkamienić ekspres przelewowy
Ekspresy przelewowe umożliwiają nam przygotowanie dużej porcji kawy w bardzo krótkim czasie. Czyszczenie takiego urządzenia jest proste, gdyż wykorzystane w nim wymienne filtry papierowe zatrzymują fusy. Wystarczy tylko umyć szklany dzbanek pod bieżącą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Do odkamieniania wymieszaj ocet i wodę w proporcjach 1:2, wlej roztwór do pojemnika, włącz ekspres i zaparz „kawę”. Odczekaj około 15 minut, zostawiając roztwór przez ten czas w ekspresie. Następnie wszystkie elementy dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Jak odkamienić ekspres kolbowy
Ekspresy kolbowe kojarzą się nam z kawiarnią. Zarówno te domowe, jak i te profesjonalne, serwisuje się w bardzo podobny sposób. Do odkamieniania stosuje się specjalne tabletki lub płyny, z których w zbiorniku na wodę sporządza się roztwór, a następnie przepuszcza się go przez cały system i kolbę w odpowiednich odstępach czasu. Aby wypłukać środek odkamieniający przepuszcza się przez urządzenie zawartość całego pojemnika z czystą wodą. Samą kolbę myjemy dodatkowo po każdej zaparzonej kawie gąbką, wodą i płynem do mycia naczyń.
Jak czyścić włoski zaparzacz do kawy
Napar kawy przygotowujemy również w tzw. kawiarce. Ten włoski zaparzacz do kawy to jedno z najprostszych urządzeń do parzenia kawy. Zbudowane jest z trzech aluminiowych części. Dolną stanowi zbiornik na wodę, nad nim znajduje się lejek z sitkiem, do którego wsypuje się mieloną kawę, natomiast na górze jest główny zbiornik, w którym zbiera się napar zaparzonej kawy. Kawiarkę myjemy zawsze po zakończonym parzeniu. Nigdy nie wkładamy jej do zmywarki. Po zaparzeniu kawy i ostudzeniu urządzenia należy ją rozkręcić, wyjąć uszczelkę, wylać resztę wody umyć dokładnie ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Odkamienianie polega na pozostawieniu poszczególnych części urządzenia na 1 godzinę w roztworze: ½ łyżeczki sody oczyszczonej na 1 szklankę ciepłej wody lub rozpuszczeniu 1 torebki kwasku cytrynowego w 1 litrze wody a następnie dokładnym umyciu i osuszeniu ekspresu.
Jak odkamienić ekspres na kapsułki
Ekspresy na kapsułkę to bardzo wygodne urządzenia. Po zaparzeniu kawy zużytą kapsułkę wyrzucamy, pojemnik na kapsułkę i zbiornik na wodę myjemy pod kranem, nie wkładamy do zmywarki. Na koniec wycieramy całe urządzenie szmatką. Odkamienianie przeprowadzamy zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.
Polecany artykuł: