Jak odkamienić ekspres do kawy. Odkamienianie i czyszczenie ekspresu do kawy

2019-11-04 14:20
Ekspres do kawy
Autor: GettyImages Zalegający kamień powoduje obniżenie ciśnienia i zmniejszenie przepływu oraz problemy z podgrzaniem wody w ekspresie

Podpowiadamy jak odkamienić ekspres do kawy. Niezależnie od tego, jaki ekspres do kawy wybierzemy, ważne by odpowiednio go konserwować. Kawa z regularnie czyszczonego urządzenia będzie smaczna i aromatyczna. Dbając prawidłowo o sprzęt zwiększymy jego wydajność i wydłużymy żywotność.

Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zawarta w niej kofeina pobudza nasz organizm, zwiększa sprawność myślenia i stymuluje do działania. Kawę przygotowana w ekspresie cenimy za wspaniały aromat i smak. Kawa czarna espresso, kawa z mlekiem, cappuccino – co kto lubi. Aby jednak móc każdego poranka cieszyć się swoim ulubionym napojem, o ekspres należy dbać.

Czyszczenie ekspresu ciśnieniowego do kawy

Korzystając z popularnych obecnie ekspresów ciśnieniowych, codziennie po przygotowaniu kawy przetrzyjmy urządzenie, umyjmy tackę odciekową i pojemnik na wodę pod ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, a także opróżnijmy pojemnik z fusami, umyjmy go i wytrzyjmy do sucha.
Zawsze do zaparzania kawy używajmy świeżej wody. Ważne jest również, aby od czasu do czasu przepłukiwać system doprowadzający wodę, zwłaszcza wtedy, gdy nie parzymy kawy regularnie.
Pamiętajmy o czyszczeniu bloku grzewczego, zachowując przy tym szczególną ostrożność i przed rozpoczęciem pracy odłączając urządzenie z gniazdka. Blok należy umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z resztek zanieczyszczeń, a następnie wytrzeć do sucha i zamontować ponownie w urządzeniu (przy okazji można wyczyścić wnętrze obudowy). Ekspresy zaopatrzone w system spieniania mleka konserwujemy po każdorazowym użyciu. Czyszczenie polega na odłączeniu dyszy spieniającej i dokładnym jej umyciu. Następnie podłączamy dyszę ponownie i przepuszczamy przez nią gorącą parę.

Jak odkamienić ekspres do kawy ciśnieniowy

Główną przyczyną usterek w ekspresach jest ich stała eksploatacja bez niezbędnego procesu usuwania kamienia. Zalegający kamień powoduje obniżenie ciśnienia i zmniejszenie przepływu oraz problemy z podgrzaniem wody. Uszczelki stają się mniej elastyczne i tracą wytrzymałość. Powstają zatory, a pompa pracuje coraz głośniej. Ze względu na osadzanie się kamienia na ścianach bojlera woda nie ma z nimi kontaktu, dlatego nie jest wystarczająco podgrzana, a przez to przygotowana kawa jest chłodna.

Ekspres do kawy
Autor: GettyImages Ekspres cisnieniowy do kawy należy czyścić i odkamieniać systematycznie

Częstotliwość odkamieniania ekspresu zależy od ilości przyrządzanych kaw, a także od stopnia twardości wody i rodzaju urządzenia. Zwykle proces ten powinien nastąpić po przygotowaniu 200-300 porcji kaw. Przy bardzo twardej wodzie i ekspresie bez dodatkowego filtra wody sprzęt wymaga odkamieniania co 3-4 tygodnie. Jeśli urządzenie ma filtr, kamień powinniśmy usuwać co 6-8 tygodni. Filtry wody wymieniajmy regularnie.

Każdy producent ekspresów proponuje środki odkamieniające dedykowane do swoich urządzeń. Tabletki, płyny lub proszek do czyszczenia ekspresu zawierają specjalne roztwory kwasów. Preparaty pozwalają skutecznie usuwać złogi z kamienia, dokładnie je rozpuszczając. Docierają do trudno dostępnych miejsc, usuwają zalegający osad i pielęgnują sprzęt. Na rynku znajdują się ekologiczne preparaty w płynie np. na bazie surowców pochodzenia roślinnego. Inne środki zawierające kwasy mineralne mogą uszkodzić cały system ekspresu, dlatego bardzo ważne jest, by zawsze ściśle stosować się do zaleceń producenta. Z instrukcji obsługi dowiemy się dokładnie jak czyścić urządzenie i jakich środków używać.
Bardziej zaawansowane urządzenia, takie jak ekspresy automatyczne, mają specjalną funkcję autoczyszczenia. Wówczas wystarczy wyjąć z ekspresu filtr, wlać do zbiornika na wodę preparat odkamieniający i włączyć odpowiedni program. W przypadku urządzeń nieposiadających tej funkcji, do zbiornika na wodę należy wlać odkamieniacz, a następnie stopniowo przepuszczać preparat przez przewody urządzenia, tak jakby parzyło kolejne „kawy”, aż do wyczerpania płynu w zbiorniku. Na koniec należy przeprowadzić dokładne płukanie.

Ekspres do kawy
Autor: GettyImages

Jak odkamienić ekspres przelewowy

Ekspresy przelewowe umożliwiają nam przygotowanie dużej porcji kawy w bardzo krótkim czasie. Czyszczenie takiego urządzenia jest proste, gdyż wykorzystane w nim wymienne filtry papierowe zatrzymują fusy. Wystarczy tylko umyć szklany dzbanek pod bieżącą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Do odkamieniania wymieszaj ocet i wodę w proporcjach 1:2, wlej roztwór do pojemnika, włącz ekspres i zaparz „kawę”. Odczekaj około 15 minut, zostawiając roztwór przez ten czas w ekspresie. Następnie wszystkie elementy dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

Ekspres do kawy
Autor: GettyImages Do odkamieniania ekspresu kolbowego stosuje się specjalne tabletki lub płyny

Jak odkamienić ekspres kolbowy

Ekspresy kolbowe kojarzą się nam z kawiarnią. Zarówno te domowe, jak i te profesjonalne, serwisuje się w bardzo podobny sposób. Do odkamieniania stosuje się specjalne tabletki lub płyny, z których w zbiorniku na wodę sporządza się roztwór, a następnie przepuszcza się go przez cały system i kolbę w odpowiednich odstępach czasu. Aby wypłukać środek odkamieniający przepuszcza się przez urządzenie zawartość całego pojemnika z czystą wodą. Samą kolbę myjemy dodatkowo po każdej zaparzonej kawie gąbką, wodą i płynem do mycia naczyń.

Jak czyścić włoski zaparzacz do kawy

Napar kawy przygotowujemy również w tzw. kawiarce. Ten włoski zaparzacz do kawy to jedno z najprostszych urządzeń do parzenia kawy. Zbudowane jest z trzech aluminiowych części. Dolną stanowi zbiornik na wodę, nad nim znajduje się lejek z sitkiem, do którego wsypuje się mieloną kawę, natomiast na górze jest główny zbiornik, w którym zbiera się napar zaparzonej kawy. Kawiarkę myjemy zawsze po zakończonym parzeniu. Nigdy nie wkładamy jej do zmywarki. Po zaparzeniu kawy i ostudzeniu urządzenia należy ją rozkręcić, wyjąć uszczelkę, wylać resztę wody umyć dokładnie ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Odkamienianie polega na pozostawieniu poszczególnych części urządzenia na 1 godzinę w roztworze: ½ łyżeczki sody oczyszczonej na 1 szklankę ciepłej wody lub rozpuszczeniu 1 torebki kwasku cytrynowego w 1 litrze wody a następnie dokładnym umyciu i osuszeniu ekspresu.

Jak odkamienić ekspres na kapsułki

Ekspresy na kapsułkę to bardzo wygodne urządzenia. Po zaparzeniu kawy zużytą kapsułkę wyrzucamy, pojemnik na kapsułkę i zbiornik na wodę myjemy pod kranem, nie wkładamy do zmywarki. Na koniec wycieramy całe urządzenie szmatką. Odkamienianie przeprowadzamy zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.

Ekspres do kawy
Autor: GettyImages Ekspresy zaopatrzone w system spieniania mleka czyścimy po każdorazowym użyciu
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE