Jak wyczyścić okap kuchenny, pochłaniacz

2020-01-03 11:48

Okap kuchenny służy do pochłaniania i odprowadzania oparów powstałych w trakcie przygotowywania posiłków. Utrzymywanie urządzenia w czystości oraz systematyczna jego konserwacja zapewni mu długotrwałą, bezawaryjną eksploatację. Podpowiadamy, jak wyczyścić okap kuchenny, pochłaniacz (z różnych materiałów: stal nierdzewna, szkło), jak czyścić obudowę i filtr, jak usuwać tłuszcz.

Czyszczenie okapu kuchennego
Autor: GettyImages Zabrudzenia okapu kuchennego sprawiają, że wygląda on nieestetycznie, a z biegiem czasu jego wydajność spada

Okap kuchenny niweluje skutki uboczne procesu gotowania. Zapewnia odpowiedną wentylację pomieszczenia oraz filtrację zasysanego powietrza. Tłuszcz, opary i resztki jedzenia osadzają się na poszczególnych elementach okapu co sprawia, że przestaje on wyglądać estetycznie, a z biegiem czasu jego wydajność spada.

Rodzaje okapów

Okapy dzielimy ze względu na:

  • budowę (np. podszafkowe, sufitowe, wyspowe),
  • materiał z jakiego zostały wyprodukowane,
  • system działania.

Okap podłączony do komina wentylacyjnego działa na zasadzie wyciągu. Sprawnie usuwa na zewnątrz opary z gotowania i zapewnia prawidłową cyrkulację powietrza. Natomiast okap działający jako pochłaniacz zanieczyszczeń powstających w procesie obróbki termicznej nie wyciąga oparów poza kuchnię. Pracuje w obiegu zamkniętym, pochłania tłuszcz i parę wodną dzięki zastosowaniu specjalnych filtrów, które zatrzymują zanieczyszczenia, a przechodzące przez nie powietrze po oczyszczeniu trafia z powrotem do pomieszczenia.

Wszystkie rodzaje okapów powinny być zaopatrzone w filtry przeciwtłuszczowe. Ich zadaniem jest usuwanie nieprzyjemnych zapachów, zatrzymywanie drobnoustrojów, kurzu, a także pary wodnej zawierającej mikrocząsteczki tłuszczu. Filtry chronią meble i inne urządzenia przed zabrudzeniem, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii.

Czyszczenie okapu kuchennego
Autor: GettyImages Do czyszczenia okapu kuchennego używajmy miękkich ściereczek

Czyszczenie filtrów metalowych w okapie

W okapach z obiegiem otwartym znajdziemy wielokrotnego użytku filtry metalowe (ze stali nierdzewnej chromo-niklowej lub z aluminium). Filtry metalowe zbudowane są z gęsto splecionej, wielowarstwowej siateczki. Można je regularnie myć ręcznie lub w zmywarce - najlepiej raz w miesiącu. Do mycia ręcznego użyjmy płynu do mycia naczyń i gąbki. Na koniec spłukujemy filtr pod gorącą, bieżącą wodą i pozostawmy do całkowitego wyschnięcia. Jeśli filtr jest bardzo silnie zabrudzony, na godzinę przed myciem pozostawmy go w roztworze gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Namoczony wcześniej brud łatwiej wtedy odejdzie. Do mycia filtrów w zmywarce ustawmy krótki program z temperaturą ok. 50 st.C.

Zmywarka: jaką kupić? Wybieramy zmywarkę do zabudowy lub wolnostojącą >>>

Czyszczenie filtrów węglowych w okapie

Okap kuchenny mający funkcję pochłaniacza będzie wyposażony w filtry węglowe. Węgiel aktywny wykazuje bardzo dużą zdolność do zatrzymywania zapachów, wilgoci oraz cząsteczek tłuszczu. Filtry węglowe zwykle nie nadają się do czyszczenia i konserwacji. Wymagają wymiany co 3-6 miesięcy (w zależności od intensywności użytkowania urządzenia) lub według zaleceń producenta. Zdarzają się jednak takie, które można regularnie myć nawet w zmywarce. Wtedy takie mycie powinno się wykonywać nie rzadziej niż raz w miesiącu. Zmywarkę nastawiamy na najwyższą temperaturę. Zaleca się, aby w zmywarce był wtedy tylko sam filtr. Po umyciu należy go suszyć w piekarniku w temperaturze 100 st. C przez 10 minut. Filtr utrzyma swoją zdolność pochłaniania zapachów przez trzy lata, po tym czasie należy go wymienić na nowy. Dodatkowo okapy mogą być wyposażone w jednorazowe filtry przeciwtłuszczowe z papieru, fizeliny lub akrylu, które trzeba wymieniać co 2-3 miesiące.

>> Przeczytaj też: Najlepsza pralka - czyli jaka? Radzimy, jaką wybrać pralkę

Czyszczenie okapu kuchennego
Autor: GettyImages Do czyszczenia okapu nie używajmy też gąbek z wełny szklanej czy drucianych zmywaków

Pielęgnacja obudowy okapu na zewnątrz i wewnątrz

W zależności od materiału z jakiego został wykonany okap, zaleca się aby po gotowaniu umyć od razu widoczne części używając właściwego środka czyszczącego. Zakurzoną i zatłuszczoną obudowę czyści się szybko i sprawnie, do wnętrza okapu zaglądamy już o wiele rzadziej. Do pielęgnacji obudowy i wnętrza okapu nie stosujmy żrących detergentów na bazie silnych kwasów czy zasad ani preparatów ściernych takich jak mleczko z mikrogranulkami czy proszek do prania. Do czyszczenia nie używajmy też gąbek z wełny szklanej czy drucianych zmywaków. W miarę upływu czasu mogą one trwale porysować metalową powierzchnię urządzenia lub zmatowić delikatną powłokę ze szkła czy plastiku.

Do mycia okapów ze stali nierdzewnej, szkła hartowanego lub elementów plastikowych używajmy czystych i miękkich gąbek lub szmatek. Do codziennej pielęgnacji i usuwania powstałych zabrudzeń wystarczą delikatne środki czyszczące, takie jak ciepła woda z dodatkiem płynu uniwersalnego lub płynu do mycia naczyń, które doskonale rozpuszczają tłuszcz, zanieczyszczenia i są bezpieczne dla każdego tworzywa.
Zanim przystąpimy do mycia odłączmy urządzenie od prądu. Namoczmy niezbyt mocno szmatkę przygotowanym roztworem i dokładnie przetrzyjmy wszystkie elementy okapu. Po umyciu wytrzyjmy go suchą czystą i miękką ściereczką z mikrofibry, która będzie miała dodatkowo działanie elektrostatyczne. Jeśli okap ma powierzchnię ze szczotkowanej stali nierdzewnej, wycierajmy ją zawsze zgodnie z kierunkiem szczotkowania. Na koniec wypolerujmy obudowę na błysk flanelową ściereczką.

Powierzchnię okapu metalowego można również myć preparatem dedykowanym do czyszczenia takich powierzchni. Eliminuje on zabrudzenia, kurz i odciski palców. Środek pozostawia cienką warstwę ochronną, która ma właściwości zapobiegające osadzaniu się brudu. Elementy stalowe będą nabłyszczone i zabezpieczone przez dłuższy czas. Taki sam efekt uzyskamy używając do polerowania oliwę lub olej jadalny. Na czystą szmatkę nakładamy niewielką ilość tłuszczu i raz przy razie wcieramy go w powierzchnię okapu aż do uzyskania pożądanego wyglądu.
W obudowie okapu zwykle zamontowane jest oświetlenie. Plastikowe osłonki chroniące żarówki należy czyścić starannie, delikatnie przecierając gąbeczką zwilżoną mydłem lub płynem do mycia naczyń. Przed wymianą przepalonych żarówek upewnijmy się, że są one zimne i sprawdźmy ich moc.

Pomysły na oświetlenie kuchni: każdy element ma znaczenie! Na co zwrócić uwagę oświetlając kuchnię? >>>

Czyszczenie okapu kuchennego
Autor: GettyImages Filtry metalowe można myć ręcznie lub w zmywarce
Eksploatacja okapu

Aby zapobiec osiadaniu się kurzu i brudu na obudowie okapu włączajmy go zawsze na chwilę przed rozpoczęciem gotowania. Dzięki temu wytworzy się ciąg powietrza, który skieruje opary wprost do filtra przeciw tłuszczowego. Po zakończeniu prac kuchennych zostawmy okap włączony jeszcze przez chwilę w celu usunięcia powstałych oparów i zapachów. Podczas smażenia czy długiego gotowania używajmy pokrywek.

Czyszczenie szklanych elementów okapu

Do czyszczenia szklanych powierzchni nie stosujmy środków zawierających aceton, kwasy czy benzynę. Świetnie sprawdzi się natomiast zwykły płyn do mycia luster czy szyb z dodatkiem octu. Spryskujemy szmatkę i przecieramy nią dokładnie szklaną powierzchnię, a następnie polerujemy do sucha ręcznikiem papierowym. Do odtłuszczenia szklanych powierzchni zastosujmy spirytus salicylowy. Nasączymy nim szmatkę i przetrzyjmy zabrudzone miejsca.

Usuwanie mocnych zabrudzeń z okapu

Niezawodnym sposobem do czyszczenia mocno zabrudzonych metalowych elementów obudowy i filtrów wielokrotnego użytku okaże się przygotowana pasta z sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego i małej ilości wody. Pastę nanosimy szmatką na brudne miejsca a po chwili przemywamy czystą i ciepłą wodą oraz wycieramy do sucha. Na tłuste i uporczywe zabrudzenia pokrywające filtr przyda się roztwór gorącej wody z octem spirytusowym w proporcji 1:1. Zanurzmy go w tym roztworze najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. Wnętrze okapu czyścimy rzadziej jednak równie starannie nie zapominając o miejscach trudno dostępnych. Użyjmy wtedy małej szczoteczki (np. do mycia zębów) lub patyczków higienicznych do czyszczenia uszu.

Jak wyczyścić garnek, patelnię, rondel. Dobre sposoby na przypalony garnek >>>

Szuflady w kuchni. Miejsce i przeznaczenie szuflad, uporządkowanie wnętrza, sposób otwierania >>>

Domowe sposoby na osad z kamienia. Jak go usunąć? >>>

Czyszczenie okapu kuchennego
Autor: GettyImages Powierzchnię okapu metalowego można myć preparatem dedykowanym do czyszczenia takich powierzchni

Zobacz wideo: Funkcjonalna kuchnia, czyli trójkąt roboczy w kuchni

Funkcjonalna kuchnia, czyli trójkąt roboczy w kuchni
Nasi Partnerzy polecają