Szuflady w kuchni. Miejsce i przeznaczenie szuflad, uporządkowanie wnętrza, sposób otwierania
Jedną z rzeczy, które bardzo lubię w kuchni, są meble z szufladami. Szuflady pozwalają pomieścić mnóstwo przedmiotów różnej wielkości i łatwo po nie sięgnąć w dowolnym momencie. Mogą być wysokie lub niskie, wygodne i pojemne, a przede wszystkim - wszystko, co w nich schowam, znika z widoku.
Autor: Rejs
Szuflada przegródkami na sztućce i drobne akcesoria kuchenne
Szuflada to bardzo ekonomiczny głęboki lub płytki, ale płaski pojemnik, który może znajdować się w szafce kuchennej, kredensie, a nawet w stole. Szuflad warto mieć jak najwięcej, ponieważ pozwalają schować wiele przedmiotów, po które można wygodnie sięgać. Szuflady wysuwają się bardzo głęboko i od razu odsłaniają całą swoją zawartość, która jest łatwo dostępna. Nie trzeba przesuwać jednych rzeczy, żeby dostać się do innych, tak jak to się dzieje w przypadku półek w tradycyjnych szafkach kuchennych.
Szuflady umożliwiają maksymalne wykorzystane kubatury szafek. Zbudowane są jedna nad drugą, a przemyślane i dobrane wysokością do planowanej zawartości sprawią, że wnętrze mebla będzie doskonale wypełnione. Szuflady pod stołem to wykorzystanie przestrzeni, z której często się rezygnuje. W każdym stole kuchennym powinna być szuflada z tej strony, z której jest do niego wygodny wolny dostęp, najlepiej ze wszystkich stron. Szuflady z mocnymi prowadnicami pozwalają na przechowywanie w nich nawet ciężkich przedmiotów. Najmocniejsze mają udźwig kilkudziesięciu kilogramów. Nowoczesne prowadnice zapewniają płynny i cichy ruch szuflad.
Polecany artykuł:
Szuflady w kuchni: gdzie je mieć
Szuflady przede wszystkim wykonuje się w dolnych szafkach zabudowy kuchennej. Są przeznaczone na różne sprzęty i akcesoria kuchenne. Szuflady możemy umieścić nawet w szafce pod zlewozmywakiem (są tak wyprofilowane, że omijają syfon) i trzymać tam np. środki czystości. W głębokich szufladach pod zlewem można zrobić też pojemniki na segregowane śmieci. Szuflady mogą znajdować się również w kredensie, jeśli mamy taki mebel w kuchni. Często stoi on obok części jadalnianej, więc umieszcza się tam akcesoria potrzebne raczej podczas posiłków, a nie gotowania. Bardzo wygodne są szuflady w stole kuchennym, i to zarówno tym wykorzystywanym podczas przygotowywania potraw, jak i tym pełniącym funkcję stołu jadalnianego.
Dobrze dobrane szuflady
Już na etapie projektowania należy przemyśleć wielkość szuflad i ich położenie oraz przeznaczenie. Szerokość szuflad zależy od wielkości zabudowy. Mogą mieć szerokość 1 szafki – 40, 45, 50, 60 cm, albo dwóch – 80, 120 cm. Szuflady mogą być też bardzo wąskie i uzupełniać wolny fragment zabudowy. Producenci systemów kuchennych oferują gotowe rozwiązania o określonych wymiarach, więc jeśli się na nie decydujemy, trzeba się dostosować do możliwego wyboru. Jednak zabudowy kuchenne bardzo często wykonuje się na wymiar z dowolnie dobranych elementów, więc tak naprawdę szuflady mogą mieć dowolną szerokość.
W wysokich (głębokich) szufladach można przechowywać garnki i inne duże naczynia. Takie zwykle umieszczamy na dole szafki. Wyżej możemy przechowywać talerze, miski, miseczki itp. Najwyżej pod blatem umieszcza się zwykle płytsze szuflady ze sztućcami i przyborami kuchennymi, np. chochlami, tarkami, otwieraczami, deskami. Szuflada ze sztućcami może znajdować się też w stole, przy którym jada się posiłki. Wysoko pod blatem, czyli pod ręką, warto mieć też niską szufladę przeznaczoną na przyprawy kuchenne. W szufladach dobrze przechowuje się produkty spożywcze, ponieważ wiele z nich ma opakowania o takiej samej wielkości. Bez trudu można ustawić obok siebie torby mąki, cukru, kaszy albo słoiki z przetworami.
Szuflady kuchenne: z czego zbudowane
Szuflady najczęściej wykonuje się z pełnymi ściankami z płyty drewnopochodnej, np. wiórowej, lub z tworzywa sztucznego. W głębokich szufladach boczne ścianki zwykle są niższe niż front, a osłonę boków (żeby nie wypadały tamtędy przechowywane przedmioty) stanowią metalowe lub plastikowe relingi. W niektórych systemach szuflad są dostępne szklane, plastikowe lub metalowe podwyższenia boków, które pozwalają wypełnić boczne ścianki szuflady. Na przedzie instaluje się element wykonany z takiego samego materiału jak fronty pozostałej zabudowy. Bardzo wygodne są lekkie ażurowe szuflady z drutu, które można schować za drzwiczkami tradycyjnej szafki. Warto skorzystać z tego rozwiązania, gdy lepiej w zabudowie będzie wyglądać front z pojedynczymi drzwiczkami niż rzędy szuflad.
Wyposażenie szuflad: organizacja wnętrza szuflady
Podczas otwierania i zamykania szuflady przedmioty w niej umieszczone mogą się nieco przesuwać, więc warto wykorzystać zapobiegające temu maty antypoślizgowe ułożone na dnie. Producenci systemów szuflad oferują różnorodne wkłady z przegródkami (organizatory), które pozwalają utrzymać porządek w ich środku. Najpopularniejsze to wkłady na sztućce albo przyprawy.
Bardzo wygodne są wkłady z przegródkami, których ustawienie można regulować. W szufladzie na garnki można wstawić kołki albo przekładki w układzie dostosowanym do ich rozmiarów. Na talerze i inne naczynia można wykorzystać wkłady z podłużnymi otworami albo ażurowe wkłady podobne do ociekaczy. Warto wiedzieć, że w szufladach można przechowywać również naczynia po myciu, ponieważ są przegródki na naczynia z dodatkową płytą umieszczaną na spodzie, w której będzie się zbierać woda.
Wideo: Nowoczesna kuchnia: mechanizmy otwierania szafek i szuflad
Wygodne są systemy kołeczków, które można wstawić w dowolnym miejscu w otworze wkładu umieszczanego na dnie szuflady i stworzyć dobrane indywidualnie przegródki na przedmioty o różnej wielkości, np. słoiki, garnki, talerze. Wkłady do szuflad mogą być bardzo wyspecjalizowane i zawierać np. klocki do przechowywania noży albo wkłady na folię kuchenną z obcinaczem.
Polecany artykuł:
Otwieranie i zamykanie szuflad: prowadnice
Niezawodne prowadnice powinny być dobrane do ciężaru przedmiotów przechowywanych w szufladzie. Najmocniejsze mogą mieć udźwig 70 kg. Prowadnice teleskopowe (kulkowe) poruszają się płynnie i cicho. Nie potrzeba wielkiej siły, żeby wysunąć szufladę wypełnioną mąką i cukrem. Najlepsze są prowadnice, które zapewniają pełny wysuw szuflady. Wtedy zobaczymy i będziemy mieć dostęp do 100% jej powierzchni. Trochę mniejszy wysuw (75%) zapewniają tańsze prowadnice rolkowe.
Dobre prowadnice mają zintegrowany hamulec, który pozwala na ciche i delikatne domykanie szuflady. Prowadnice typu push to open montuje się w szufladach bezuchwytowych, które można otwierać przez lekkie popchnięcie ich frontu w części środkowej.
Otwieranie i zamykanie szuflad: uchwyty
Uchwyty szuflad powinny być dopasowane do stylistyki całej zabudowy. Dlatego trzeba pomyśleć o takich uchwytach, które będą funkcjonalne zarówno w przypadku otwierania poziomej szuflady, szafki kuchennej, lodówki lub zmywarki. Wybór uchwytów metalowych, plastikowych, ceramicznych, drewnianych jest przeogromny. Mogą to być elementy płaskie, okrągłe, kuliste gałki, proste albo fantazyjnie wygięte pochwyty. Ponieważ pracując w kuchni, będziemy stale przemieszczać się wzdłuż zabudowy, lepiej żeby uchwyty zanadto z niej nie wystawały. Uchwyty do szuflad mogą mieć także postać listwy z zagłębieniem mocowanej na górnej krawędzi. To dyskretne rozwiązanie, którego wadą jest konieczność wygarniania okruchów i rozsypanej mąki, które mogą zbierać się we wklęsłości. Bardzo wygodne są, wspomniane wyżej, szuflady bez uchwytów, które wymagają specjalnych prowadnic.