Efektowna termomodernizacja domu jednorodzinnego. Pożegnanie z sidingiem

2018-04-27 9:38 Monika Ochnik
Dom po termomodernizacji
Autor: Anna Kulińska, Agnieszka Mogielnicka Tak dom prezentuje się po gruntownej termomodernizacji. Biały tynk ozdobiony szarym boniowaniem wygląda elegancko i nowocześnie.

Termomodernizacja połączona z kapitalnym remontem sprawiły, że dom na Warmii jest dziś dobrze docieplony, wygląda nowocześnie, a do tego ma funkcjonalnie i estetycznie wykończone wnętrza. Zobacz, jak zmienił się dom zgłoszony do konkursu Remont Roku 2017.

Dom z zewnątrz przed termomodernizacją
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Tak wyglądał dom z zewnątrz przed termomodernizacją. Elewację pokrywał siding, a wątpliwą ozdobę stanowiły drewniane balkony, z których i tak nikt nie korzystał.

Termomodernizacja domu z lat 90. była dobrym pretekstem do odświeżenia jego wyglądu, gdyż elewacje i wnętrza przestały już spełniać preferencje estetyczne właścicieli. Dlatego też prace rozpoczęto od przebudowy wnętrza, w wyniku której dostosowano je do aktualnych potrzeb inwestorów.

Gruntowna przebudowa wnętrza

Jednym z głównych celów inwestorów i architektów było zmodernizowanie wnętrz tak, aby były przytulne i jasne. Było to możliwe dzięki usunięciu kilku ścian działowych. Na parterze zburzono na przykład ściany wydzielające kuchnię i salon, wymieniono też posadzki, uzyskując efekt większej przestrzeni. Przearanżowano też wiatrołap, dzięki czemu możliwe było wygospodarowanie pakownej garderoby. W salonie zmieniono układ stołu jadalnianego z kącikiem wypoczynkowym, natomiast duży przytłaczający kominek obłożony kamieniem wymieniono na nowy – z eleganckiego białego marmuru. Zmieniono też układ funkcjonalny kuchni – pojawiła się w niej wygodna wyspa i wysoka zabudowa.

Kominek przed przebudową i po przebudowie
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Kominek w nowej odsłonie. Wcześniej był dominującym elementem salonu, dzięki zastosowaniu białego marmuru dyskretnie wpisuje się w eleganckie wnętrze.

Małą łazienkę na parterze przebudowano, dzięki czemu możliwe było zaprojektowanie wygodnej przestrzeni prysznicowej zamiast standardowego brodzika.

Tradycyjną drewnianą balustradę klatki schodowej zastąpiono eleganckimi prętami na całej wysokość schodów. Ściany klatki schodowej pokrywają wielkogabarytowe płyty gresowe w neutralnym kolorze.

Na piętrze jeden pokój zaadaptowano na przestronną garderobę dostępną z sypialni oraz powiększono łazienkę.

W całym domu zastosowano jasne barwy (biało-szare, z przewagą tych pierwszych) i ograniczono detale w aranżacji, dzięki czemu wnętrza stały się bardziej przestronne i słoneczne, a dom nabrał współczesnego charakteru i elegancji. Dużą rolę we wnętrzu odgrywa detalicznie zaprojektowane oświetlenie.

Termomodernizacja domu – lepsze parametry

Termomodernizacji poddano cały budynek, łącznie ze strychem. I tak połać dachową docieplono 25-centymetrową warstwą wełny mineralnej (o współczynniku lambda = 0,032 W/(m·K)), a ściany zewnętrzne – styropianem grafitowym o grubości 12 cm (o współczynniku lambda = 0,031 W/(m·K)). Całą stolarkę okienną i drzwiową wymieniono na trójszybową. Okna mają teraz współczynnik Umax = 0,9 W/(m2·K), natomiast drzwi wejściowe Umax = 1,3 W/(m2·K). Docieplono również bramę garażową, przez którą z domu uciekało dużo ciepła.

Dodatkowo w domu zamontowano rolety antywłamaniowe. Wymieniono też wszystkie grzejniki, a na parterze i w łazienkach wykonano ogrzewanie podłogowe. Kocioł gazowy kondensacyjny był stosunkowo nowy, więc pozostawiono go. W całym domu zainstalowano też klimatyzację.

Termomodernizacja domu – pożegnanie z sidingiem

Przed remontem dom był obłożony sidingiem, a dach pokrywała czerwona dachówka. Po obu stronach domu były też drewniane, nieużywane balkony. Do domu prowadziło wąskie, niewygodne wejście. W pierwszej kolejności pozbyto się niemodnego już dziś sidingu, zlikwidowano też balkony. Strefa wejściowa do domu została podkreślona dzięki przebudowie schodów – poszerzono ich bieg i wykonano szerokie spoczniki. Taras z tyłu domu powiększono i zacieniono markizą – teraz cała rodzina może na nim swobodnie wypoczywać i jeść posiłki, niezależnie od pogody. Powiększono również okno na wprost wejścia, a małe poziome okna klatki schodowej połączono w jedno duże naświetle wykonane z dyli szklanych. Pozostałe okna zostały wymienione na nowe – w kuchni na przykład jest piękne panoramiczne okno z widokiem na ogród, w sypialniach natomiast – wysokie okna sięgające od sufitu aż do podłogi.

Miejsce sidingu na elewacji zajął biały tynk urozmaicony grafitowymi boniami. Sypiący się tynk mozaikowy z cokołu usunięto i zastąpiono grafitową farbą cokołową. W najlepszym stanie był dach, dlatego czerwoną dachówkę zachowano. Stanowi kontrastową oprawę dla jasnej elewacji. Zadbano także o wymianę rynien, obróbek blacharskich, nawierzchni wokół domu oraz o oświetlenie zewnętrzne, dzięki któremu dom prezentuje się bardzo atrakcyjnie.

Klatka schodowa przed przebudową i po przebudowie
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Małe poziome okna klatki schodowej połączono w jedno duże naświetle wykonane z dyli szklanych. Poniżej zainstalowano nowoczesny grzejnik.
Kto za tym stoi

Wywiad z architektami Anną Kulińską i Agnieszką Mogielnicką, autorkami projektu wnętrza i termomodernizacji

Z czego są Panie najbardziej zadowolone, jeśli chodzi o tę termomodernizację?
Najbardziej ze współpracy z inwestorami oraz ekipą. Cieszymy się, że spełniłyśmy oczekiwania właścicieli i że polubili swój nowy stary dom. Jesteśmy zadowolone, że udało się przeprowadzić metamorfozę stosunkowo niedużym kosztem.

Co było dla Pań inspiracją?

Lubimy tego typu wyzwania. Obecnie bardzo popularne są przebudowy i modernizacje nieatrakcyjnych obiektów. Zależało nam, żeby zminimalizować liczbę detali na elewacjach i nadać bryle nowoczesny charakter.

Co sprawiło Paniom największą trudność?

Zadanie było o tyle trudne, że inwestorom nie zależało na zmianie bryły a tylko jej charakteru, i to jak najmniejszym kosztem. Największą trudność przysporzyło nam chyba okiełznanie strefy wejściowej. Główna bryła budynku jest bardzo prosta, natomiast wejście zlokalizowane zostało w przybudówce. Stare schody były wąskie i całość nie miała reprezentacyjnego charakteru. Samo poszerzenie spocznika i schodów ze względu na wysoki poziom parteru sprawiało, że wejście robiło się bardzo monumentalne. Aby zminimalizować ten efekt, płaszczyznę dojścia od furtki rozbiłyśmy, tworząc dwa poziomy tarasu (taras zielony i taras z betonowych płyt).

Dużym wyzwaniem było też dla nas doświetlenie klatki schodowej. Pani inwestor zależało na doświetleniu, jednak nie chciała mieć dużego przeszklenia z uwagi na bliskość sąsiadów. Zaproponowałyśmy przeszklenie w systemie szklanych dyli. Było to o tyle nietypowe, że ciężko było ściągnąć wyspecjalizowaną w tym systemie ekipę do tak niewielkiej inwestycji. Na szczęście zatrudniona ekipa podjęła się ich montażu, postępując zgodnie z instrukcją.

Zobacz więcej projektów tych architektów >>>

Weź udział w konkursie Remont Roku 2018

Planujesz remont poddasza? Chesz zmienić sypialnię w pokój dla dzieci? Przebudowujesz dom? A może chcesz go ocieplić? Jakikolwiek remont planujesz domu lub mieszkania - zainspiruj się!

Wejdź na stronę konkursu Remont Roku.

Sprawdź szczegóły konkursu na stronie: www.remontroku.pl

Partner Strategiczny konkursu: VELUX

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Pozostałe podkategorie
KOMENTARZE