Warzywa wieloletnie - gatunki, uprawa, pielęgnacja warzyw wieloletnich

2019-06-18 9:31 Michał Mazik

Główną część warzywnika stanowią rośliny, które uprawia się sezonowo lub nawet przez część sezonu (te o krótkim okresie wegetacji). Uzupełnieniem dla nich są warzywa wieloletnie. W chwili obecnej w Polsce uprawia się zaledwie kilka gatunków, dominują te tradycyjne znane z ogrodów i pól naszych babć.

Różnica w uprawie warzyw jednorocznych a warzyw wieloletnich jest znacząca. Co prawda te ostatnie są mniej kłopotliwe, bo nie trzeba ich co roku siać czy przygotowywać rozsady, za to jeszcze sumienniej trzeba przygotować stanowisko. Ważna jest także ochrona roślin, gdyż w przypadku warzyw wieloletnich nie stosuje się zmianowania, które m.in. ogranicza występowanie chorób i szkodników. Na szczęście wśród warzyw wieloletnich dominują gatunki łatwe w uprawie.

Warzywa wieloletnie - chrzan

Chrzan pospolity dawniej najczęściej zbierało się po prostu na polu, łące czy nieużytkach. Dostawę surowca warto jednak sobie zagwarantować uprawiając warzywo w przydomowych ogrodzie. Korzeń chrzanu to skarbnica witaminy C, działa odkażająco, rozgrzewająco i przeciwbólowo. Jest ceniony w polskiej kuchni, gdyż nadaje potrawom ostry, piekący smak.

  • Uprawa chrzanu

Pod uprawę chrzanu powinno się wybierać miejsca półcieniste (nawet teren zasłonięty przez wyższe rośliny, np. lubczyk), wtedy nie dochodzi do parzenia i obsychania liści. W najbardziej upalne dni można roślinę dodatkowo cieniować.
Chrzan lubi żyzną, próchniczą glebę. Należy unikać podłoży zakwaszonych i podmokłych. Fragmenty korzeni o długości 20 cm sadzi się wiosną lub jesienią, w ten sposób, aby 2-3-centymetrowe odcinki wystawały ponad poziom gruntu. Chrzan uprawiany w większej ilości sadzi się w rzędach odległych co 60 cm. W czasie suszy zaleca się podlewanie. Nawożenie, zwłaszcza na żyznych glebach, nie jest wymagane. Optymalnym sposobem jest stosowanie obornika na etapie przygotowania stanowiska pod uprawę. Chrzan pospolity należy regularnie odchwaszczać.

Chrzan pospolity
Autor: GettyImages Chrzan pospolity

Warzywa wieloletnie - szczaw zwyczajny

Szczaw przez długi czas był zapomniany i rzadko wykorzystywany w celach kulinarnych. Absurdalnie wzrost popularności w pewnym stopniu nastąpił przez niefortunną i często cytowaną wypowiedź polityka. Blaszki liściowe najczęściej dodaje się do zupy, ponadto można je dusić.

  • Uprawa szczawiu

Szczaw powinno się uprawiać w miejscu słonecznym, w średnio żyznej, przepuszczalnej, umiarkowanie wilgotnej glebie. Uprawa jest bardzo łatwa. Nasiona wysiewa się w marcu lub kwietniu w rzędach co oddalonych co 40 cm. Głębokość siewu wynosi 0,5 cm. Później rośliny trzeba przerywać tak, aby odległość między sadzonkami w rzędzie wynosiła 10 cm. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w uprawie szczawiu to odchwaszczanie i podlewanie w czasie suszy. Nie należy dopuszczać do kwitnienia roślin. Szczaw warto nawozić obornikiem. Ze szkodników najczęściej przychodzi walczyć ze ślimakami.

Szczaw zwyczajny
Autor: GettyImages Zbiór szczawiu rozpoczyna się po około 3 miesiącach od wysiewu i prowadzi sukcesywnie przez cały sezon, ścinając najmłodsze liście

Warzywa wieloletnie: rabarbar

Rabarbar jest na tyle rozpowszechniony, że można spotkać go niemal w każdym ogrodzie. Jest spożywany na surowo, dodawany do kompotów lub ciast. Bywa, że ze względu na nieodpowiednie warunki czy błędy uprawowe słabo plonuje.

  • Uprawa rabarbaru

Rabarbar powinno się uprawiać w miejscu słonecznym, ewentualnie lekko zacienionym. Lubi żyzne, wapienne, umiarkowanie wilgotne gleby. Należy unikać uprawy w podłożu piaszczystym oraz podmokłym. Można go rozmnażać na przez podział karp. Optymalny termin sadzenia to przełom września i października. Rzędy powinny być oddalone o około 100 cm. Kluczowym zabiegiem jest podlewanie, ponieważ rabarbar nie znosi suszy. Lubi nawożenie azotem. Dobrze reaguje na nawozy wieloskładnikowe (zwłaszcza z mikroelementami).

Warzywa wieloletnie: szparag

Szparag lekarski w ostatnich latach przeżywa okres swojej świetności. W celach kulinarnych wykorzystuje się młode, bezlistne pędy.

  • Uprawa szparagów

Warzywo wymaga słonecznego stanowiska, osłoniętego od wiatru i żyznej, piaszczysto-gliniastej gleby zasobnej w wapń. Podłoże warto wcześniej wzbogacić nawozem organicznym (obornik, kompost). W sklepach ogrodniczych można kupić karpy – gotowe do wysadzania. Sadzi się je w kopczykach. Odległość między rzędami wynosi 150-170 cm, między sadzonkami 40-50 cm. Podłoże przed sadzeniem powinno być głęboko spulchnione. Warto sprawdzić odczyn pH – być może konieczne będzie stosowanie nawozów wapniowych. Jesienią trzeba usuwać zaschnięte pędy szparagów, przez cały okres należy zwalczać chwasty.

>>Przeczytaj też: Uprawa szparagów w ogrodzie. SZPARAGI w przydomowym ogrodzie warzywnym

Szparag
Autor: photos.com Szparag lekarski

Warzywa wieloletnie: szczypiorek

Szczypiorek to ważny dodatek do kanapek, twarogu czy dań z jaj. Można go uprawiać nawet w domu na parapecie. Dobrym sposobem na uzyskanie plonu jest także ogrodowa uprawa szczypiorku.

  • Uprawa szczypiorku

Szczypiorek może rosnąć w pełnym słońcu lub półcieniu. Preferuje żyzne, próchnicze podłoża o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego. Warto stanowisko wzbogacić wcześniej obornikiem lub uprawiać nawozy zielone. Nasiona szczypiorku wysiewa się od marca do kwietnia oraz od lipca do sierpnia. Młode rośliny trzeba często podlewać, starsze dobrze znoszą susze. Wymaga całorocznego odchwaszczania.

Szczypiorek
Autor: GettyImages Szczypiorek można uprawiać w gruncie w ogrodzie

Zobacz wideo: Uprawa pietruszki i cebuli w doniczce w domu

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE