Rabarbar - uprawa rabarbaru w przydomowym ogrodzie warzywnym

Rabarbar to roślina wieloletnia, której część podziemna bardzo dobrze zimuje w gruncie. Jadalne ogonki liściowe rabarbaru wykorzystuje się do soków, kompotów i do ciast. Radzimy jak uprawiać rabarbar w ogrodzie i jak rozmnażać rabarbar. Uprawa rabarbaru.
Rabarbar ogrodowy (synonimy: rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy, rzewień zwyczajny, łac. Rheum rhaponticum) to roślina wieloletnia, której część podziemna zimuje w gruncie. Część nadziemna rabarbaru na zimę zamiera, wiosną roślina wypuszcza nowe liście. Rabarbar jest odporny na mróz, z powodzeniem zimuje w naszym klimacie. Pędy nadziemne rabarbaru dorastają do 1,5 m wysokości. Jadalne są ogonki liściowe rabarbaru, które przybierają czerwone zabarwienie i mają kwaśny smak.
Spis treści
- Uprawa rabarbaru w ogrodzie
- Jak rozmnażać rabarbar
- Zbiór rabarbaru
- Wykorzystanie ogonków rabarbaru
- "Ogród dla każdego" - Numer Specjalny Muratora w wersji cyfrowej
Uprawa rabarbaru w ogrodzie
- Stanowisko i podłoże dla rabarbaru
Rabarbar należy sadzić na stanowisku słonecznym (tutaj rośnie lepiej i daje większy plon) lub półcienistym. Najlepsza dla rabarbaru jest gleba wapienna, żyzna i wilgotna, natomiast roślina źle rośnie na glebach piaszczystych i podmokłych.
- Podlewanie rabarbaru
Rabarbar jest wrażliwy na niedobór wody, szczególnie w okresie wytwarzania pąków liściowych i wzrostu liści. Przy niedoborze wody plon jest niższy, a ogonki liściowe gorszej jakości.
- Nawożenie rabarbaru
Rabarbar nawozi się jesienią nawozem organicznym: kompostem bądź obornikiem, a wiosną nawozami mineralnymi. Dodatkowo w okresie zbiorów stosuje się nawożenie pogłówne azotem.
- Odchwaszczanie rabarbaru
W sezonie rabarbar należy systematycznie odchwaszczać.
- Usuwanie pędów kwiatostanowych u rabarbaru
Rabarbar kwitnie w maju – pędy kwiatostanowe należy jednak usuwać, ponieważ ich rozwój osłabia roślinę i uniemożliwia wykształcanie paków liściowych.
Polecany artykuł:
Autor: GettyImages
Jak rozmnażać rabarbar
Najlepiej rozmnażać rabarbar przez podział w marcu rozrośniętych karp korzeniowych. Każda sadzonka powinna mieć kilka korzeni oraz minimum jeden pąk. Sadzonki sadzi się do wcześniej wykopanych dołków o średnicy 20–30 cm i podobnej głębokości, w rzędach co około 100 cm, wyłożonych warstwą kompostu lub dobrze rozłożonego obornika. Sadzonki umieszcza się tak, aby pąki znajdowały się około 2 cm od powierzchni gruntu.
Rabarbar najlepiej sadzić do gruntu jesienią – na przełomie września i października, ale możliwy jest też wiosenny termin sadzenia (w marcu).
Zbiór rabarbaru
Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do lipca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Ogonki zbiera się wyłamując je nisko nad ziemią. Zbiera się ogonki, które osiągnęły minimum 20 cm długości, nie więcej niż 1/3 liści z rośliny.

Autor: GettyImages
Wykorzystanie ogonków rabarbaru
Rabarbar zawiera dużo witaminy C oraz soli mineralnych. Ogonki liściowe rabarbaru nadają się na przetwory – można z nich robić kompoty, dżemy, soki, wina bądź dodawać do ciast. Korzeń rabarbaru wykorzystuje się do produkcji leków.
Polecany artykuł:

Autor: Murator
"Ogród dla każdego" - Numer Specjalny Muratora w wersji cyfrowej
Najnowszy poradnik dla urządzających ogrody już do pobrania! Dowiesz się z niego między innymi jak urządzić piękny ogród, by cieszył przez lata, czym się kierować, wybierając styl ogrodu i rośliny, jak założyć i pielęgnować trawnik, które urządzenia i narzędzia przydadzą się do pielęgnacji ogrodu, czym wykończyć ścieżki i podjazdy, z czego wybudować taras i jaką nawierzchnię na nim położyć.