Rabarbar: uprawa w ogrodzie. Sadzenie rabarbaru krok po kroku - wszystko, co musisz wiedzieć
Rabarbar to roślina wieloletnia, której część podziemna bardzo dobrze zimuje w gruncie. Jadalne ogonki liściowe rabarbaru wykorzystuje się do soków, kompotów i ciast. Radzimy jak uprawiać rabarbar w ogrodzie, kiedy go sadzić do gruntu i jak rozmnażać.
Autor: photos.com
Jadalne u rabarbaru są mięsiste ogonki liściowe
Spis treści
- Jak wygląda rabarbar?
- Rabarbar uprawa w ogrodzie
- Jak rozmnażać rabarbar?
- Sadzenie rabarbaru - kiedy i jak sadzić rabarbar?
- Kiedy i jak zbierać rabarbar?
- Wykorzystanie ogonków rabarbaru
Jak wygląda rabarbar?
Rabarbar ogrodowy (synonimy: rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy, rzewień zwyczajny, łac. Rheum rhaponticum) to roślina wieloletnia, której część podziemna zimuje w gruncie. Część nadziemna rabarbaru na zimę zamiera, wiosną roślina wypuszcza nowe liście. Rabarbar jest odporny na mróz, z powodzeniem zimuje w naszym klimacie. Pędy nadziemne rabarbaru dorastają do 1,5 m wysokości. Jadalne są ogonki liściowe rabarbaru, które przybierają czerwone zabarwienie i mają kwaśny smak.
Rabarbar uprawa w ogrodzie
- Stanowisko i podłoże dla rabarbaru
Rabarbar należy sadzić na stanowisku słonecznym (tutaj rośnie lepiej i daje większy plon) lub półcienistym. Najlepsza dla rabarbaru jest gleba wapienna, żyzna i wilgotna, natomiast roślina źle rośnie na glebach piaszczystych i podmokłych.
- Podlewanie rabarbaru
Rabarbar jest wrażliwy na niedobór wody, szczególnie w okresie wytwarzania pąków liściowych i wzrostu liści. Przy niedoborze wody plon jest niższy, a ogonki liściowe gorszej jakości.
- Nawożenie rabarbaru
Rabarbar nawozi się jesienią nawozem organicznym: kompostem bądź obornikiem, a wiosną nawozami mineralnymi. Dodatkowo w okresie zbiorów stosuje się nawożenie pogłówne azotem.
- Odchwaszczanie rabarbaru
W sezonie rabarbar należy systematycznie odchwaszczać.
- Usuwanie pędów kwiatostanowych u rabarbaru
Rabarbar kwitnie w maju – pędy kwiatostanowe należy jednak usuwać, ponieważ ich rozwój osłabia roślinę i uniemożliwia wykształcanie paków liściowych.
Autor: photos.com
Jadalne u rabarbaru są mięsiste ogonki liściowe
Jak rozmnażać rabarbar?
Najlepiej rozmnażać rabarbar przez podział w marcu rozrośniętych karp korzeniowych. Każda sadzonka powinna mieć kilka korzeni oraz minimum jeden pąk. Sadzonki sadzi się do wcześniej wykopanych dołków o średnicy 20–30 cm i podobnej głębokości, w rzędach co około 100 cm, wyłożonych warstwą kompostu lub dobrze rozłożonego obornika. Sadzonki umieszcza się tak, aby pąki znajdowały się około 2 cm od powierzchni gruntu.
Sadzenie rabarbaru - kiedy i jak sadzić rabarbar?
Rabarbar najlepiej sadzić do gruntu jesienią – na przełomie września i października, ale możliwy jest też wiosenny termin sadzenia (w marcu).
Odmiany słabo rosnące rabarbaru sadzi się w rozstawie 100-150 x 100-120 cm, natomiast odmiany silnie rosnące rabarbaru sadzi się w rozstawie 150-200 x 120-150 cm. Sadzonki rabarbaru sadzi się na takiej głębokości, aby pąki liściowe znajdowały się2-3 cm pod powierzchnią gleby. Po posadzeniu karp rabarbaru, ziemię wokół nich należy mocno ugnieść.
Kiedy i jak zbierać rabarbar?
Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do lipca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Ogonki zbiera się wyłamując je nisko nad ziemią. Zbiera się ogonki, które osiągnęły minimum 20 cm długości, nie więcej niż 1/3 liści z rośliny.
Wykorzystanie ogonków rabarbaru
Rabarbar zawiera dużo witaminy C oraz soli mineralnych. Ogonki liściowe rabarbaru nadają się na przetwory – można z nich robić kompoty, dżemy, soki, wina bądź dodawać do ciast. Korzeń rabarbaru wykorzystuje się do produkcji leków.