Sorgo - wymagania, uprawa, właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie sorgo

2021-12-17 10:25

Sorgo to trawa o atrakcyjnym wyglądzie, która jednocześnie jest zdrowym pożywieniem. W Afryce należy do najważniejszych roślin jadalnych. W Polsce jej znaczenie wciąż jest niewielkie, gdyż ze względu na nasz klimat ma za mało czasu na wytworzenie w pełni dojrzałych owoców. Czy mimo to można uprawiać u nas sorgo? Wymagania i uprawa sorgo.

Sorgo cukrowe
Autor: Gettyimages Sorgo cukrowe

W uprawie znanych jest wiele gatunków i odmian sorgo, z czego najpopularniejsze jest sorgo cukrowe (sorgo dwubarwne, sorgo zwyczajne, łac. Sorghum bicolor). Roślina jest sporadycznie uprawiana w polskich ogrodach. Według spekulacji w przyszłości może mieć znaczenie w rolnictwie jako alternatywa dla kukurydzy (uprawianej na kiszonkę). Zaletą sorgo są małe wymagania glebowe i wodne.

Spis treści

  1. Sorgo - opis rośliny, popularne odmiany
  2. Właściwości odżywcze sorgo
  3. Sorgo - najważniejsze wymagania uprawowe
  4. Uprawa sorgo: wysiew, podlewanie, nawożenie, odchwaszczanie
  5. Wykorzystanie sorgo w ogrodzie
  6. Sorgo w kuchni i domowej apteczce

Sorgo - opis rośliny, popularne odmiany

Sorgo to wysoka trawa osiągająca nawet kilka metrów wysokości. Tworzy wzniesione, wyprostowane, grube źdźbła. Liście są długie (do 130 cm długości) i szerokie (do 13 cm). Kwitnie najczęściej pod koniec lipca. Kwiaty po przekwitnięciu przekształcają się w grube ziarniaki. Owocowanie sorgo jest obfite, co nadaje roślinie atrakcyjny, egzotyczny wygląd. Sorgo ma bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy (korzenie sięgają do 1,5 m w głąb).

W Polsce poza sorgiem dwubarwnym uprawia się jeszcze sorgo sudańskie i mieszańce obu gatunków. Popularne odmiany to:

  • 'Nutri Honey' – słodka, soczysta odmiana mieszańcowa;
  • 'Biovital' – wczesna odmiana mieszańcowa;
  • 'Sucrosorgo 506' – odmiana bardzo odporna na suszę;
  • 'Rona I' – mieszańcowa odmiana polecana na kiszonki.

Przeczytaj też: Miskanty – imponujące trawy ozdobne. Uprawa miskantów w ogrodzie >>>

warto wiedzieć
Sorgo

Autor: Gettyimages

Kasza i mąka z sorgo

Właściwości odżywcze sorgo

Sorgo jest bardzo dobrym źródłem: białka (α-kafiryny, β-kafiryny, γ-kafiryny i inne), błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy, oleinowy, palmitynowy, linolenowy oraz stearynowy), witamin (z grupy B oraz PP) i soli mineralnych (fosfor, potas, żelazo). Zawiera także węglowodany (skrobia, w tym: amyloza, amylopektyny). 100 g sorgo dostarcza 329 kcal. Spożywanie sorgo korzystnie wpływa na układ krwionośny. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Zapobiega występowaniu miażdżycy.

Sorgo - najważniejsze wymagania uprawowe

Sorgo preferuje stanowiska słoneczne, ciepłe, szybko nagrzewające się. Lubi lekkie, suche gleby. Dobrze rośnie w podłożu piaszczystym, radzi sobie w kamienistym. Nie znosi słabo przepuszczalnych i wilgotnych gleb. Toleruje szeroki zakres pH – radzi sobie na odczynie od kwaśnego po zasadowy, optymalne pH wynosi 6,0-7,0.

Poza efektywnym systemem korzeniowym sorgo charakteryzuje się dobrą gospodarkę wodną. W okresie długotrwale utrzymującej się suszy nie zamiera, lecz przechodzi w stan „uśpienia”. Jednocześnie liście pokryte są cienką warstwą ochronnego wosku. Roślina jest jednoroczna. Nie przetrwa zimy w Polsce. Zaszkodzić jej mogą nawet przymrozki.

Przeczytaj też: Co to jest zastoisko mrozowe i jak powstaje? >>>

Uprawa sorgo: wysiew, podlewanie, nawożenie, odchwaszczanie

  • Wysiew nasion sorgo zaleca się przeprowadzać po 20-tym maja, gdy minie ryzyko przymrozków. Na 100 m2 potrzeba około 1 kg nasion. Sorgo najczęściej sieje się w rzędach odległych o 50-75 cm. Prawidłowa głębokość siewu wynosi 4,5-6 cm.
  • Podlewanie sorgo jest polecane w początkowym okresie wzrostu. Starsze egzemplarze są wytrzymałe i mniej szkodzi im niedobór wody aniżeli jej nadmiar.
  • Nawożenie sorgo. Wymagania pokarmowe sorgo  są podobne jak kukurydzy. Sorgo potrzebuje dużo azotu i potasu. W warunkach przydomowego ogrodu i uprawy dla celów dekoracyjnych wystarczy sporadyczne stosowanie nawozów organicznych (np. obornika lub kompostu).
  • Odchwaszczanie sorgo. Roślina jest wrażliwa na zachwaszczenie, dlatego należy regularnie usuwać rośliny niepożądane.

Chwasty: jak usuwać chwasty w ogrodzie. Chwasty ogrodowe: zwalczanie i zapobieganie ich występowaniu >>>

Wykorzystanie sorgo w ogrodzie

Zastosowanie sorgo jest ściśle związane z rozmiarami i wymaganiami rośliny. Trawę można wykorzystać do podzielenia poszczególnych partii ogrodu i tworzenia tła dla niższych roślin. Pasy z sorga pomogą oddzielić część ozdobną i rekreacyjną działki od gospodarczej. Sorgo można także siać w ogrodzie dzikich traw. Ze względu na dużą tolerancję na suszę i słabe gleby to wartościowy gatunek na działki letniskowe, ogrody ROD, nieużytki i gleby zdegradowane.

W rolnictwie sorgo uprawia się na kiszonkę. Poza tym to cenna roślina energetyczna. Sorgo dla jadalnych nasion uprawia się głównie w krajach o łagodniejszym klimacie.

Wykorzystaj

Sorgo w kuchni i domowej apteczce

Sorgo jest szczególnie cenione przez zwolenników kuchni roślinnej i bezglutenowej. Jest nazywane „afrykańskim prosem”. Nasiona sorgo mają delikatny smak z orzechową nutą. Przed przygotowaniem należy moczyć je w wodzie co najmniej kilka godzin. Często gotuje się je, a następnie dodaje do warzyw, zup, sałatek, dań z mięs oraz ryb.

Sorgo można wykorzystać do produkcji kaszy (nie jest klejąca) oraz mąki. Nadaje się do prażenia – jest traktowane jako zamiennik popcornu. Popularność sorgo rośnie m.in. ze względu na fakt, iż nie zawiera glutenu.

Przeczytaj też: