Owoce żurawiny – właściwości i zastosowanie

2015-02-09 11:59 Michał Mazik

Żurawina to dobrze znana krzewinka owocowa, choć nie należy do popularnych roślin sadowniczych w Polsce. Warto to zmienić, gdyż owoce żurawiny mają cenne właściwości dla zdrowia. Zastosowanie owoców żurawiny.

W Polsce pozyskuje się owoce żurawiny błotnej (łac. Vaccinium oxycoccus) i wielkoowocowej (łac. Vaccinium macrocarpon). Owoce żurawiny zbiera się ręcznie lub mechanicznie w okresie jesiennym. Można je suszyć lub przechowywać w stanie świeżym przez kilka miesięcy. Są spożywane po przetworzeniu – nawet wtedy w dużej mierze zachowują swoje właściwości. Surowy owoc jest cierpki i zbyt kwaśny.

Owoce żurawiny – skład i właściwości prozdrowotne

Owoce żurawiny zawierają znaczne ilości witamin (A, C, B1, B2, B6, E), sole mineralne (wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, jod), karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Owoce żurawiny zaleca się spożywać przy dolegliwościach nerek, kamieniach nerkowych, infekcjach dróg moczowych i chorobach układu krążenia. Ponadto żurawina jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i ogólne wzmocnienie organizmu. Przeciwdziała próchnicy. Zawartość związków działających przeciwutleniająco chroni organizm przed wolnymi rodnikami i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Owoce żurawiny coraz częściej służą jako suplement diety przy odchudzaniu.

>>>Przeczytaj też: Uprawa żurawiny w ogrodzie

Owoce żurawiny – zastosowanie

Owoce żurawiny zazwyczaj wykorzystuje się do wyrobu przetworów (jako składnik główny lub dodatek). Można wytwarzać z nich soki, syropy, dżemy, nalewki i kisiele. Ceniona jest także galaretka z żurawiny z dodatkiem jabłek i cukru, którą przyprawia się mięsa (szczególnie dziczyznę i indyka). Żurawina dodana do herbaty nadaje jej specyficzny, kwaskowaty smak.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE