Borówka czarna (jagoda czarna) - właściwości i zastosowanie lecznicze owoców borówki, przetwory z jagód borówki czarnej

2015-10-12 14:48

Borówka czarna, czyli czarna jagoda, ma liczne właściwości lecznicze – obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga pracę oczu i likwiduje biegunki. Lekarze do dziś zalecają podawanie jagód dzieciom, które mają owsiki, gdyż owoce te pomagają pozbyć się pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze działanie mają jagody.

Borówka czarna to roślina, która rodzi kuliste, czarne jagody – jedne z najpopularniejszych owoców leśnych. Mają one liczne właściwości lecznicze, dlatego warto zajadać się nimi nie tylko latem, lecz także w chłodne, zimowe dni. W tym celu można przygotować liczne przetwory z jagód, takie jak dżemy czy syropy. Owoce borówki czarnej można także ususzyć, by potem przyrządzić z nich lecznicze herbatki i odwary.

Borówka czarna - właściwości i zastosowanie lecznicze owoców borówki

Owoce borówki czarnej - jagody - są polecane przede wszystkim w diecie przeciwnowotworowej, gdyż zawarte w nich substancje, takie jak kwas foliowy i elagowy oraz przeciwutleniacze, neutralizują substancje rakotwórcze. Przeciwutleniacze neutralizują także wolne rodniki, dzięki czemu jagody hamują proces starzenia. Owoce borówki polecane są także osobom, które mają problemy z widzeniem o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych, gdyż wspomagają pracę oczu.
Po jagody mogą sięgać także cukrzycy. Zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina - obniża poziom glukozy we krwi. Poza tym suszone owoce borówki czarnej w formie naparu działają uspokajająco, przeciwbólowo, a syropy na ich bazie leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Suszone jagody, dzięki zawartości garbników, mają także właściwości przeciwbakteryjne, ściągające i zapierające, dlatego sporządzone z nich odwary stosuje się przy biegunkach.

Przed spożyciem jagód należy je dokładnie umyć. Mogą się bowiem znajdować na nich larwy tasiemca bąblowcowego - groźnego pasożyta, którego roznoszą najczęściej lisy, które zakażają odchodami runo leśne.

Przepis na sok z jagód

(źródło: Poradnikzdrowie.pl)
Litr jagód zalej 1/4 szklanki wody, dodaj 40 dag cukru. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając. Przetrzyj jagody przez sito, wlej do butelek, pasteryzuj przez 20 minut. Pij po 2–3 łyżki soku dziennie na szklankę wody przy skłonności do pękania naczynek krwionośnych, podwyższonym poziomie cukru we krwi.

Nasi Partnerzy polecają