Borówka brusznica – uprawa borówki w ogrodzie

2016-10-20 13:59 Michał Mazik

Borówka brusznica to efektowna krzewinka, którą w ogrodzie można uprawiać zarówno dla ozdoby, jak i jadalnych owoców. Uprawa borówki nie sprawia problemów, jeśli tylko zapewni się jej optymalne warunki. Co jest ważne w uprawie i pielęgnacji borówki brusznicy w ogrodzie?

Borówka brusznica (łac. Vaccinium vitis-idaea) to krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Jest to gatunek mniej znany od swoich kuzynów – naturalnie spotykanej borówki czernicy i chętnie uprawianej borówki wysokiej (zwanej potocznie amerykańską). Krzewinka osiąga 20-30 cm wysokości. Ma lekko pokładające się, drewniejące pędy i owalne, zimozielone, błyszczące liście.
Borówka brusznica kwitnie od maja do lipca. Kwiaty są drobne, białe lub różowe, zebrane w groniaste kwiatostany. Późnym latem i jesienią wytwarza okrągłe, jadalne owoce – jagody o cierpkim, gorzkawo-kwaskowatym smaku.

>>Przeczytaj też: Najpopularniejsze krzewy, krzewinki i pnącza owocowe do przydomowego sadu

Uprawa borówki brusznicy w ogrodzie - wymagania

Borówkę brusznicę najlepiej sadzić w miejscach lekko osłoniętych – wtedy obficie owocuje i jednocześnie nie jest narażona na wysychanie gleby. Przy wyborze miejsc bezpośrednio nasłonecznionych wymaga często podlewania. Optymalne są gleby próchnicze, dość przepuszczalne, żyzne o odczynie kwaśnym (pH 3,5-4,5). Powinny być umiarkowanie wilgotne, jednak roślina nie może być zalewana. W przeciwnym wypadku mogą pojawić się choroby grzybowe (pomimo, iż borówka jest dość odporna na patogeny). Gatunek jest mrozoodporny. W czasie zimy odradza się usuwać zalegające przy roślinach warstwy śniegu. To naturalna bariera ochronna. Problemem mogą być przymrozki. Dlatego wczesną wiosną młode okazy czasem trzeba okrywać włókniną.

Jak sadzić borówkę brusznicę w ogrodzie

Tę owocową krzewinkę można sadzić zarówno jesienią, jak i wiosną. Dołki powinny być niewielkie. Na ich dnie warto wyłożyć warstwę kompostu, igliwia lub żyznego torfu. Najlepszym materiałem sadzeniowym są dwuletnie sadzonki 7-10 cm wysokości. Rośliny sadzi się w rozstawie 20-25 x 33-40 cm. Warto wcześniej – w przypadku większej uprawy – zainstalować system nawadniania kropelkowego. Po posadzeniu podłoże wokół roślin zaleca się ściółkować, najlepiej materiałem zakwaszającym glebę (np. rozdrobnioną korą sosnową, igliwiem, trocinami). Takie rozwiązanie pozwoli utrzymać odpowiednią kwasowość podłoża, zmniejszy wyparowywanie wody i jednocześnie ograniczy rozwój chwastów.

>>Przeczytaj też: Zakładanie przydomowego sadu jesienią: przygotowanie gleby, sadzenie drzew i krzewów

Pielęgnacja borówki brusznicy w ogrodzie

Borówka brusznica wytwarza słaby system korzeniowy (z małą ilością włośników na korzeniach). Jest przez to wrażliwa na wysychanie, słabo pobiera wodę i składniki pokarmowe. Problem można zniwelować aplikując szczepionki mikoryzowe. Przez cały okres uprawy – krzewinkę powinno się nawadniać. Jest to szczególnie ważne w upalnych miesiącach letnich. Zabieg podlewania warto  sporadycznie stosować także zimą – w umiarkowanie ciepłe dni. To zapobiegnie pojawieniu się efektu suszy fizjologicznej.
Borówkę dokarmia się nawozami dla roślin kwasolubnych, np. siarczanem amonu. Wiosną i na początku lata stosuje się nawozy azotowe, później – do wczesnej jesieni – odpowiednie będą nawozy ze zwiększoną ilością potasu. Z dawkami nie można jednak przesadzać – roślina jest wrażliwa na zasolenie gleby.
Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest  przycinanie zbyt wybujałych pędów. Dzięki temu borówka lepiej krzewi się. Można ją rozmnażać przez ukorzenie niezdrewniałych pędów – w ciepłym pomieszczeniu. Jako podłoże stosuje się torf z dodatkiem piasku.

>>Przeczytaj też: Cięcie pędów krzewów owocowych

Borówka brusznica - zastosowanie w ogrodzie i w kuchni

Borówkę brusznicę uprawia się zarówno dla dekoracyjnego wyglądu jak i wartościowych owoców. W ogrodzie najczęściej wykorzystuje się ją do ozdoby wrzosowisk. Roślina dobrze komponuje się z innymi kwasolubnymi gatunkami – wrzosami, wrzoścami, modrzewnicami i różanecznikami. Jej błyszczące owoce wyróżniają się na tle „jednolitych” kwiatów.
Owoce borówki wykorzystuje się w kuchni – w szczególności do przyprawiania dziczyzny, innych mięs i produkcji przetworów. Borówka plonuje obficie przez kilkanaście lat. Pełnię plonowania osiąga po 4-5 latach. W celach ziołoleczniczych pozyskuje się zarówno owoce jak i liście borówki.

Polecane odmiany borówki do uprawy w ogrodzie

  • 'Koralle' – to jedna z najstarszych i najpopularniejszych odmian borówki brusznicy; jest plenna – owocuje obficie dwa razy w sezonie, dobrze krzewi się i rośnie ekspansywnie; często wykorzystuje się ją jako roślinę zadarniającą.
  • 'Runo Bielawskie' – to odmiana silnie rosnąca osiągająca nawet 40 cm wysokości, wytwarza duże owoce.
  • 'Sussi' – to odmiana niska, mocno rozrastająca się wszerz, rodzi duże owoce.
  • 'Linnea' – to odmiana wysoka, jednak słabo rozrastająca się, owoce są jasnoczerwone.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE