Dlaczego iglaki brązowieją? Przyczyny brązowienia iglaków

2022-02-15 7:40
tuja
Autor: www.thinkstockphotos.com

Dlaczego iglaki brązowieją? To pytanie zadają sobie ci, którzy zauważyli w swoim ogrodzie brązowienie igieł iglaków. Podpowiadamy, jakie mogą być przyczyny brązowienia iglaków. Iglaki - brązowienie igieł.

Iglaki nie są wymagające i zwykle dobrze rosną. Zdarza się jednak, że czasami igły roślin iglastych tracą ładny kolor i brunatnieją. Poznaj przyczyny brązowienia iglaków.

Brązowienie iglaków - przyczyna: susza

Upalne i suche lato to trudny czas dla lubiących wilgotną glebę: cypryśnika błotnego, metasekwoi chińskiej, choiny kanadyjskiej, cyprysika groszkowego i japońskiego oraz wielu jodeł. Szczególnie młode rośliny narażone są na zasychanie, ponieważ mają mały system korzeniowy penetrujący tylko niewielką część podłoża. Trzeba je więc podlewać.

Iglaki z powodu suszy mogą cierpieć również zimą. Zwłaszcza jeżeli siarczyste mrozy przeplatają okresy odwilży lub kiedy nagle po mroźnej zimie przychodzi gorąca wiosna. Słońce budzi rośliny do życia, a ponieważ gleba jest zamarznięta, nie mogą one pobrać wody, co też może się skończyć ich zasychaniem. W tym przypadku także bardziej cierpią młode rośliny (korzenie starszych egzemplarzy często sięgają poniżej strefy zamarzania). Dlatego jesienią, jeżeli jest sucho, trzeba podlać iglaki, żeby zgromadziły w tkankach zapas wody. Warto też zasilić je nawozem do jesiennego stosowania. Nie zawiera on przyspieszającego wzrost azotu, ale potas, fosfor i mikroelementy, które przygotowują tkanki roślin do zimy.

Przeczytaj też: Czy iglaki i liściaste rośliny zimozielone trzeba podlewać zimą? >>>

Brązowienie iglaków - przyczyna: chłód i mróz

Nie wszystkie rośliny iglaste są równie wytrzymałe na mróz. Kupując je, należy się upewnić, czy dobrze zimują w naszych warunkach, czy też lepiej okrywać je na zimę. Część iglaków, które dobrze rosną w zachodniej części kraju, może cierpieć od mrozu w chłodniejszych rejonach. Są to na przykład: odmiany cyprysika Lawsona, cyprysik tępołuskowy, daglezja zielona, jałowiec wirginijski, świerk biały 'Conica', żywotnik olbrzymi oraz w młodości cyprysik nutkajski i żywotnik wschodni. Mogą zasychać całe rośliny lub tylko gałęzie od strony, z której najczęściej wieje mroźny wiatr. Rośliny te lepiej więc sadzić w osłoniętych częściach ogrodu, a jesienią okryć np. włókniną (zwłaszcza młode). Jeszcze bardziej wrażliwe są sośnice, sekwoje, cedry i mamutowce, można je uprawiać tylko w najcieplejszych regionach kraju.

>>Przeczytaj też: Jak dbać o iglaki zimą? Pielęgnacja iglaków zimą

Niektóre iglaki brązowieją (zewnętrzne gałązki zmieniają jesienią barwę na brązowawą) pod wpływem niskiej temperatury, ale jest to stan normalny – wiosną ich igły znów stają się zielone. Takie zmiany barwy są charakterystyczne m.in. dla mikrobioty, żywotnika zachodniego i niektórych jego odmian, jałowca pospolitego 'Depressa Aurea' oraz jałowca płożącego 'Plumosa'.

Brązowienie igieł spowodowane niską temperaturą będzie mniejsze, jeżeli rośliny zostaną zasilone nawozem jesiennym.

Iglaki
Autor: GettyImages Zbrązowiałe iglaki nie wyglądają atrakcyjnie

Brązowienie iglaków - przyczyna: niedobór składników pokarmowych

Brązowienie igieł może być też reakcją rośliny na brak minerałów, przede wszystkim magnezu. Niedobór magnezu objawia się zmianą koloru igieł najpierw na jasnozielony, później na żółty, a na końcu stają się one brunatne i opadają. Może się to skończyć śmiercią rośliny. Zjawisko to częściej zachodzi latem podczas suszy. Można mu przeciwdziałać, stosując specjalny nawóz przeciw brązowieniu igieł. Oprócz magnezu zawiera on zestaw potrzebnych roślinie mikroelementów (m.in. bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk). Ponieważ nie zawiera azotu, można go stosować również jesienią. Rozsypuje się go wokół roślin, ale można je też opryskiwać rozcieńczonym roztworem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przeczytaj też: Objawy niedoboru składników mineralnych u roślin, czyli jak rozpoznać jakich makro- i mikroelementów brakuje roślinom >>>

Brązowienie iglaków - przyczyna: choroba grzybowa

Schnięcie całych roślin lub pojedynczych pędów powoduje m.in. choroba grzybowa – fytoftoroza. Można ją poznać, nacinając zainfekowany pęd i obserwując tkanki; jeżeli część z nich zmieniła barwę na czerwonobrązową, a obok są zdrowe jasne, to znak, że roślina choruje. Niestety trzeba ją wykopać i spalić, a miejsce odkazić, stosując np. preparat o nazwie Bravo 500 SC.

Brązowiejące igły należy bardzo dokładnie obejrzeć, czy nie mają nalotu, plam albo innych oznak choroby lub żerowania szkodników. Następnie trzeba je opryskać odpowiednim preparatem.

Sól i psi mocz przyczyną brązowienia iglaków

Brązowienie iglaków po zimie (przede wszystkim od dołu) może być spowodowane solą użytą do odśnieżania ulic. Rośliny te są na nią szczególnie wrażliwe. Zabójczy dla iglaków jest też psi mocz. Zmoczone nim pędy brązowieją i zasychają. Trzeba je wyciąć, a roślinę podlać. Następnie należy ją zabezpieczyć przed czworonogiem, na przykład kładąc przed nią duży kamień.

Iglaki w ogrodzie. Jak uprawiać drzewa iglaste?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają