| muratordom.pl » Kuchnia » Meble i blaty » Blaty kuchenne - trwałe, trwalsze i najtrwalsze. Ranking wytrzymałości blatów

Blaty kuchenne - trwałe, trwalsze i najtrwalsze. Ranking wytrzymałości blatów

Za metr kwadratowy blatu kuchennego możesz zapłacić kilkadziesiąt złotych albo… kilkanaście razy więcej. Blaty kuchenne różnią się nie tylko ceną i wyglądem, ale także odpornością na trudne kuchenne warunki. Zobacz, jaki blat wytrzyma w kuchni najwięcej. Jakiemu niestraszne gorące garnki, ostre narzędzia i tłuczenie mięsa na kotlety.

Autor: Marcin Czechowicz

Najbardziej praktyczne są blaty z drobnym wzorem, na których nie widać kropli wody czy okruchów. Oprócz tego, że zawsze wyglądają na idealnie czyste, są doskonałym tłem dla pojawiających się na nich produktów i potraw

Blaty z granitu

Blat z granitu to zdecydowanie numer 1 w kategorii trwałości blatów.

Nie sposób go zaplamić, zarysować, można bez obaw stawiać na nim gorące garnki, rozbijać tłuczkiem mięso na kotlety – jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ten kamień ma tak małe pory, że nie trzeba go nawet impregnować.

Granitowe blaty są najdroższe spośród kamiennych – kosztują co najmniej 600 zł/m2.

Inne blaty kamienne

Myliłby się ten, kto przypuszczałby, że równie odporne jak blat z granitu będą blaty wykonane z innych kamieni. Przykładowo marmur również wykorzystywany do produkcji blatów dość łatwo zaplamić, dlatego wymaga impregnowania, ale nawet po nim może się odbarwić, choćby pod wpływem soku z cytryny. 

Blaty kompozytowe

Bardzo trwałe są także blaty robione z nowoczesnych kompozytów – mieszanki minerałów połączonych z żywicami syntetycznymi (na przykład z poliestrową i akrylową) oraz pigmentami.

Najpopularniejsze kompozyty to corian, marlan, kerrock, top stone. Wykonywane z nich blaty oprócz trwałości porównywalnej z granitowymi mają tę zaletę, że można je dowolnie formować – nie ma rys łączących poszczególne elementy blatu, kompozytowy zlewozmywak może być nawet częścią blatu. Kompozyty, zarówno te matowe, jak i błyszczące, łatwo utrzymać w czystości.

Niestety są drogie – z reguły kosztują od 1500 zł/m2.

Blaty ze szkła

Blaty ze szkła są również trwałe. Jednak towarzystwo kuchenki i gorącego garnka dobrze zniosą tylko te ze szkła hartowanego, a nie klejonego (między szklanymi taflami jest folia).

Takie blaty wykonywane są jedynie na zamówienie. Mogą być przezroczyste lub matowe (satynowane albo piaskowane). Są nieco mniej niż blaty granitowe odporne na zarysowania i lepiej nie rozbijać na nich mięsa tłuczkiem.

Poza tym z reguły są droższe od blatów kamiennych – za ich 1 m2 trzeba zapłacić blisko 790 zł.

Blaty z konglomeratów

Blaty z konglomeratu (nazywanego też kamieniem syntetycznym) mają mniejszą trwałość od granitowych, szklanych i kompozytowych. Robi się je ze zmielonego marmuru lub granitu sklejonego żywicą poliestrową.

Są wprawdzie odporne na wilgoć, wysoką temperaturę i środki chemiczne, ale dość łatwo je zarysować i uszkodzić mechanicznie.

Uwaga, konglomeraty marmurowe dość szybko się ścierają, co jest szczególnie widoczne na błyszczących blatach! Za materiał na blat o umiarkowanej trwałości trzeba zapłacić mniej niż za ten najtrwalszy – blat z konglomeratu kosztuje blisko 350 zł/m2 .

Blaty metalowe

Blaty metalowe – podobnie jak kamienne – różnią się trwałością. Najtrwalsze są te z aluminium lub ze stali kwasoodpornej, która nie ulega korozji.

Stal niższej jakości jest znacznie mniej trwała. Łatwiej ją zarysować, trudniej wyczyścić, może się odbarwiać, a po pewnym czasie – korodować. Niewątpliwą zaletą takiego blatu będzie to, że jest niezwykle higieniczny, ponieważ na metalu nie gromadzą się drobnoustroje.

Oczywiście blaty nazywane metalowymi nie są w całości zrobione z metalu. Najczęściej blachą stalową grubości 3 mm pokrywana jest wodoodporna płyta wiórowa, rzadziej MDF. Długość elementu na taki blat jest równa długości płyty, która jest jego rdzeniem. Tak więc najczęściej takiego blatu nie wykonamy z jednego kawałka – niezbędne będą łączenia.

Metalowe blaty można zamówić w studiu oferującym meble kuchenne, u producenta albo w niektórych firmach produkujących zlewozmywaki.

Za 1 m takiego blatu o szerokości 60 cm trzeba zapłacić od 300 zł.

Blaty drewniane

Blaty drewniane nie są odporne na wysoką temperaturę, łatwo je zarysować, a to, jak znoszą zalanie wodą, zależy od gatunku drewna, z którego są zrobione. Dlatego decydując się na blat drewniany, powinniśmy wybrać ten ze stabilnego drewna – wykonany z klejonych elementów. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko jego odkształcenia pod wpływem wody. Najlepiej zdecydować się na merbau, tek, iroko albo krajowy dąb.

Uwaga! Drewniane blaty należy zaimpregnować środkiem, który ma atest spożywczy!

Ceny drewnianych blatów są bardzo różne – przykładowo za zrobiony z miękkiej sosny zapłacimy 185 zł/m2 , z niestabilnego buku – 300 zł/m2 , a za ten z drewna iroko czy merbau 920 zł/m2 .

Blaty laminowane

Blaty laminowane (z postformingu) są najtańsze. 1 m2 kosztuje zaledwie kilkadziesiąt złotych, są niezbyt trwałe i w przeciwieństwie do drewnianych z reguły nie uratują ich zabiegi renowacyjne. Wprawdzie są wśród nich odporne na zaplamienie, wysoką temperaturę, detergenty domowe i ścieranie, ale łatwo je zarysować, a przycięte krawędzie blatów nie są odporne na wodę.

Niestety, zabezpieczenie ich listwą metalową, akrylową czy silikonem nie daje gwarancji, że po pewnym czasie blat się nie wybrzuszy i nie odkształci.

WARTO WIEDZIEĆ

Który blat jest łatwy do czyszczenia?

Najmniej wysiłku będą wymagały blaty granitowe, kompozytowe i laminowane. Wystarczy je przetrzeć ścierką z detergentem.

Pamiętaj, że ważny jest także wzór blatu – na gładkim, zwłaszcza ciemnym, dostrzeżesz nawet najdrobniejsze zabrudzenie. Nie zauważysz go na blacie z drobnym wzorem, który jest najpraktyczniejszy.

Nieco uciążliwe w codziennej eksploatacji mogą być blaty szklane i metalowe – zawsze powinny być wytarte do sucha, w przeciwnym razie powstaną na nich nieestetyczne smugi czy zacieki.

Na blacie z konglomeratu po pewnym czasie pojawią się rysy, które możemy usunąć szlifując go… Najlepiej, gdy zrobi to fachowiec.

Także drewniany blat koniecznie trzeba będzie co pewien czas odświeżyć (jeśli jest intensywnie eksploatowany – nawet co kilka miesięcy). Możemy to zrobić samodzielnie, szlifując jego powierzchnię papierem ściernym i impregnując ją.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Planowanie kuchni – wymiary i wysokość blatów...

Strefa robocza w kuchni powinna być odpowiednio zaplanowana. Najważniejsze są wielkości blatów kuchennych...

Nowoczesna kuchnia na wysoki połysk. Zobacz 12...

Meble na wysoki połysk podkreślają elegancki i nowoczesny charakter kuchni. Bogata gama kolorów...

Kuchnia frontem do gości. 15 pomysłów na...

Wspólne gotowanie może być rodzinną zabawą, a nawet wydarzeniem towarzyskim. Wystarczy tak urządzić kuchnię,...

Wymiary blatów kuchennych - dobra grubość i...

Wymiary blatów kuchennych w dużej mierze zależą od materiałów, z jakich są wykonane. Jedne...

8 pomysłów na aranżację kuchni w słonecznych...

W twojej kuchni będzie zawsze ciepło, jeśli zdecydujesz się na żółte ściany lub meble kuchenne....

Otwarte półki kuchenne - zobacz, jak wybrać...

Otwarte półki kuchenne to doskonały sposób na wyeksponowanie domowych skarbów. Jak jednak wybrać kuchenną...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.