Blat kuchenny betonowy: czy warto taki zrobić?

2020-06-01 11:16
Blat betonowy
Autor: VINDEREN Blat betonowy może mieć wyprofilowany zlew lub ociekacz do naczyń

Blat to nie tylko pulpit roboczy do przygotowywania posiłków i napojów. To również niebagatelnej wagi element wystroju kuchni, który musi pasować do jej stylu. Poznaj walory blatów betonowych.

Blat montowany jest na szafkach kuchennych, a gdy w kuchni jest tak zwana wyspa, znajduje się również na niej. Wycina się w nim otwory na zlewozmywak, płytę gazową lub płytę indukcyjną i inne urządzenia wpuszczane w blat. Najlepiej, gdy powierzchnia blatu kuchennego jest łatwa do utrzymania w czystości i odporna na zarysowania, zalanie, wysoką temperaturę i agresywne substancje, takie jak kwaśny sok czy wino.

Jeżeli ktoś bardzo chce mieć betonowy blat to należy zrobić projekt konstrukcyjny płyty żelbetowej, która ma służyć jako blat. Należy użyć betonu o wytrzymałości na ściskanie rzędu 25 MPa, ale dokładna klasa betonu oraz rodzaj zbrojenia będą wynikały z projektu. Wykończenie takiej płyty zależy od inwencji zamawiającego, np. odpowiednio dobranymi płytkami ceramicznymi.

Blat z betonu architektonicznego

Beton to symbol trwałości i solidności. Co prawda kojarzy się z konstrukcjami budowlanymi, takimi jak ławy fundamentowe, nadproża lub słupy, ale ma też swój odpowiednik doceniony przez architektów wnętrz. Mowa o betonie architektonicznym GRC. Blaty betonowe są zbrojone włóknem szklanym, co zdecydowanie uodparnia je na złamanie lub pęknięcie. Polerowana lub zaimpregnowana powierzchnia jest gładka i łatwa do czyszczenia. Kolor blatu z betonu zapewniają barwniki dodawane w procesie produkcji do mieszanki wody, cementu i kruszywa kamiennego.

Grubość blatu
Autor: VINDEREN Grubość blatów z betonu architektonicznego może wynosić od 2 do 10 cm

Właściwości blatów betonowych

Niestety, beton jest chłonny, więc nietrudno go zaplamić, a zabrudzeń może być ciężko się pozbyć. Na szczęście jest na to rada. Powierzchnię blatu betonowego można pomalować przezroczystą żywicą albo zaimpregnować środkiem hydrofobizującym.

Przeczytaj też:

Impregnat do betonu: jaki wybrać?

Wadą blatów betonowych jest niska odporność na działanie kwasów zawartych na przykład w wyrobach spożywczych. Trzeba też mieć świadomość, że blat z betonu jest ciężki prawie jak blat z kamienia, a zatem delikatne meble kuchenne mogą mu nie podołać i wymagane będą dodatkowe wsporniki. One też mogą powstać z betonu, co daje ciekawy efekt wizualny.

Cena blatu betonowego - 950-1300 zł/m2

Beton architektoniczny- oryginalna aranżacja wętrz
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE