Blat kuchenny - jak wybrać najlepszy

2012-06-05 12:05

Blat kuchenny musi być odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, środki czyszczące, obciążenia i uszkodzenia mechaniczne, a do tego zapewniać wygodną pracę i ładnie komponować się z resztą kuchni. Który okaże się najkorzystniejszy? Czy lepiej kupić tani blat z postformingu, czy droższy z granitu lub drewna klejonego?

Wygodny blat roboczy powinien mieć wysokość dopasowaną do wzrostu użytkowników. Jest to tym bardziej istotne, że większość prac kuchennych wykonujemy na stojąco. Współcześnie blaty, których poziom wyznaczono zgodnie z zasadami ergonomii, na ogół znajdują się 90-92 cm nad podłogą. Blat kuchenny musi być odporny na wilgoć, wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Po zakończeniu pracy zwykle szorujemy go jakimś środkiem chemicznym i wymagamy, żeby pomiędzy okresami naszej działalności w kuchni prezentował się dobrze. Musimy więc wybierać materiały, które nam to zapewnią. Jednym z najbardziej popularnych jest laminat naklejony na płytę wiórową - tak zwany postforming.

Blat kuchenny z postformingu

Blat laminowany uznawany jest za najtańsze i najczęściej wybierane rozwiązanie. Ma zaokrąglone krawędzie wykończone tym samym materiałem, co zapobiega wciekaniu wody w połączenia i degradacji płyty stanowiącej podłoże pod laminat. Jedynym problemem są połączenia blatów, gdyż nie zawsze blat da się wykonać z jednego kawałka. Postforming jest materiałem trwałym, odpornym na ścieranie i odbarwienia. Jest dostępny w różnorodnej kolorystyce - może być jednokolorowy albo imitować kamień naturalny bądź drewno. Jest jednym z najtańszych rozwiązań. Niska cena powoduje, że bez większych nakładów finansowych taki blat można po kilku latach wymienić. Jest to prosta operacja niewymagająca demontażu całej kuchni.

Blat kuchenny z kamienia naturalnego

Dobry blat powinien być z twardego i nienasiąkliwego kamienia. Najlepiej w tej roli sprawdza się granit. Marmury są miękkie i nasiąkliwe, nawet po zaimpregnowaniu. Różne granity mają odmienne właściwości, lepsze są te bardziej zwarte, gdyż są mniej nasiąkliwe. Warto zapytać o to dostawcę kamienia. Blaty kamienne są kilkakrotnie droższe niż postformingowe, ale też dużo trwalsze.

Blat kuchenny z drewna klejonego

Blat można zrobić z drewna krajowego (na przykład sosny, dębu, jesionu, buku) lub egzotycznego (teku, mahoniu, merbau, apelli czy badi), jednak wymagają one impregnacji środkiem z atestem spożywczym (gdyż blat ma kontakt z jedzeniem). Raz na jakiś czas trzeba go też odświeżyć, szlifując powierzchnię drobnym papierem ściernym. Wytrzymałość i cena takiego blatu zależy od gatunku drewna, z jakiego jest wykonany. Obecnie zamiast drewna litego stosuje się klejone, co zapobiega jego wypaczaniu się i pękaniu. Drewno to materiał naturalny i ciepły w dotyku, ale mało odporny na wysoką temperaturę i zarysowania.

>>> Sprawdź też: blaty kuchenne ceny

Blat kuchenny kompozytowy

Blaty z kompozytów, takich jak corian, staron czy kerrock, są ciepłe w dotyku, lżejsze oraz bardziej odporne na zarysowania, wysoką temperaturę i środki chemiczne niż kamień naturalny. Ich największą zaletą jest jednak bezspoinowe łączenie – wszelkie szpary między blatami są zlane, dzięki czemu otrzymujemy jednorodną i gładką płaszczyznę nieprzepuszczającą wody. Kompozyty są bardzo łatwe w obróbce. Można z nich uzyskać dowolne kształty, na przykład tym samym materiałem wykończyć blat i zlew, a także wykonać zaokrąglone krawędzie. Są jednak ponad dziesięć razy droższe niż na przykład postforming.

Blat do kuchni z płytek ceramicznych

Płytki nakleja się na wodoodporną płytę wiórową. Blaty ceramiczne są odporne na uszkodzenia i wilgoć. Bogata oferta ceramiki sprawia też, że możesz skomponować blat o oryginalnej strukturze, który będzie pasował do nawet najbardziej nietypowego wnętrza. Na blaty nie nadają się jedynie płytki szkliwione, które się łatwo rysują. W przypadku ceramicznych blatów bardzo ważny jest wybór fug – powinny być nienasiąkliwe, elastyczne i odporne na środki chemiczne (czyli najlepiej dwuskładnikowe epoksydowe). Trzeba też zadbać o staranne wykończenie ostrych krawędzi blatu ceramicznego. Brzegi można okleić listwą aluminiową albo zastosować płytki typu parapetowego lub stopnicowe o krawędziach przedłużonych w dół.

Najlepsze materiały na blat kuchenny
Ważne

Blat a kuchnia

  • Wzór blatu - nie powinien być zbyt bogaty – im skromniejszy, tym lepiej. Na blacie stoi zwykle mnóstwo różnych rzeczy i w zestawieniu z jego atrakcyjnym wzorem może powstać wrażenie bałaganu. Zupełnie gładkie blaty też są niewskazane, gdyż widać na nich każdą kroplę wody i każdy okruch. Najbardziej praktyczne są te z delikatnym, bezkierunkowym, nakrapianym wzorem typu „sól i pieprz”.
  • Kolor - powinien się komponować z innymi elementami kuchni, takimi jak meble, płytki, ściany oraz drzwi i okna. Blat może kontrastować z meblami, ale powinien być utrzymany w tonacji kolorystycznej kuchni. Do kuchni utrzymanej w bieli pasuje przede wszystkim blat drewniany. Jest ciepły w dotyku i dodaje wnętrzu przytulności. Na białym tle równie dobrze prezentuje się czarny blat. Nie widzisz czerni, lecz odbite w niej wnętrze i światło. Dla miłośników pop-artu dobry będzie z kolei blat w żywym kolorze, a dla minimalistów – biały. Ale trzeba pamiętać o tym, że w całkowicie białej kuchni musi panować idealny porządek, gdyż wszelkie sprzęty stojące na wierzchu są bardzo eksponowane na białym tle. Z klasyczną dębową kuchnią komponują się natomiast blat brązowy, czarny, ciemnozielony oraz rudy, a także jasny w jednolitym kolorze. Dobrze jest unikać mdłych połączeń, czyli wszystkich elementów utrzymanych w identycznej kolorystyce. W tym przypadku bardziej wyeksponowane są też sprzęty na blacie. Kontrastowy blat odwracałby od nich uwagę.
blat kuchenny
Autor: Rita Lorenc Blat pełni ważne funkcje użytkowe, ale jest też ozdobą kuchni

Jak dobrać wymiar blatu kuchennego 

Typowa głębokość blatu wynosi 60 cm. Wynika to ze standardów wyposażenia kuchennego. Większość producentów wyposażenia dopasowuje się do tej normy. Natomiast jeśli masz wystarczająco dużo miejsca, możesz wybrać blat głębszy niż 60 cm. Blaty z postformingu mają standardową głębokość 60 lub 120 cm, a z corianu – 76 i 93 cm. Blaty z drewna i kamienia naturalnego przycina się pod wymiar z większych płyt. Grubość blatów wynosi zwykle 2,8- 4 cm. W takiej grubości zmieszczą się płyty ceramiczne i do takiej są przystosowane zaczepy zlewozmywaków. Ostatnio bardzo często spotykane są blaty 5-centymetrowe. Jednak są one ciężkie i trudne w montażu. Blaty cieńsze niż 3,2 cm mają z kolei zbyt małą wytrzymałość na nacisk i wymagają wzmocnienia od spodu. Oszczędność miejsca jest więc tylko pozorna. Blaty postformingowe robi się standardowo w grubościach 2,8 i 3,8 cm, kamienne – 2 i 3 cm, a drewniane mają grubość 2, 3 i 4 cm, ale można je też dociąć na dowolny wymiar. Nieco grubsze są te z corianu – 4-4,4 cm.

Nasi Partnerzy polecają