Rozbudowa domu z lat 60. Prezentacja udanej rozbudowy warszawskiego segmentu

2018-04-25 10:25 Anna Okołowska / Projekt domu: Pracownia Szaroszyk & Rycerski, współpraca architekt Andrzej Klimiuk
front domu
Autor: Andrzej SZandomirski Do starego domu dobudowano niskie skrzydło z tarasem na dachu

Rozbudowa domu z lat 60. pozwoliła zwiększyć powierzchnię domu o 52 m2. Inwestorzy, przy rozbudowie segmentu na warszawskim Żoliborzu, chcieli, by było nowocześnie, ale z poszanowaniem tradycji i oczywiście wygodnie. I tak właśnie jest - dom zyskał nowe funkcje, a modernistyczna bryła domu z lat 60. idealnie wpisuje się w architekturę dzielnicy.

Przed rozbudową dom spełniał wymagania typowe dla lat 60. Garaż dostawiony do głównej bryły, biuro gospodarza w niskim przyziemiu, niewygodna jednobiegowa klatka schodowa, parter i piętro podzielone na małe klaustrofobiczne pomieszczenia zamieszkiwane przez dwie rodziny – wszystko to sprawiało przygnębiające wrażenie.

Przykry efekt potęgowało niestaranne wykonawstwo - sufit w największym pokoju znajdował się z jednej strony o 7 cm niżej niż z drugiej, a konstrukcyjne podciągi pozostawały odsłonięte nawet w niedużych pomieszczeniach.

Choć inwestorzy wiedzieli, że dom będzie wymagał gruntownej robudowy i przebudowy, zapadła decyzja o jego kupnie.

podjazd do garaży
Autor: Andrzej Szandomirski Teren przed posesją podzielono na trzy części – po dwóch stronach dziedzińca wejściowego zrobiono przegłębienia z podjazdami do dwóch garaży

Rozbudowa domu - nowe pomieszczenia

Podczas rozbudowy domu projektanci postanowili, że w miejscu dawnego garażu, w ostrej granicy działki, zostanie dobudowane niskie skrzydło boczne zagłębione do poziomu piwnicy. W ten sposób w przyziemiu powstało miejsce na garaż, a na parterze – na przestronny hol i gabinet. Aby dodatkowo zwiększyć powierzchnie obu kondygnacji, zdecydowano się zabudować loggię.

W efekcie powierzchnia całkowita zwiększyła się o ponad 52 m2. Poza tym do głównej bryły domu dobudowano dwa portyki – wejściowy i tarasowy. Wejściowy to zadaszenie zawieszonego podestu wejściowego osłonięte od północy filarem. Tarasowy ma zadaszenie w kształcie prostokąta wsparte na dwóch słupach. Architekci nadali im proste formy i usytuowali je tak, by podkreślić asymetryczność budynku. Ważne dla geometrycznej kompozycji są także nowe okna z wyraźnymi poziomymi podziałami. Kompozycję domu w stylu modernistycznym charakterystycznym dla Żoliborza podkreślają jasnoszare tynki i betonowa cegła w strefie wejścia.

Dobudowanie drugiego garażu wymusiło zaprojektowanie nietypowego dziedzińca wejściowego. – Dojście z ulicy jest usytuowane między dwoma podjazdami do garaży i prowadzi dalej schodami do zawieszonego podestu wejściowego – mówi Jan Rycerski, jeden z autorów projektu.

dwa segmenty
Autor: Magdalena Niezabitowska-Krogulec Sąsiedni segment wyremontowano później w takim samym stylu

Otwieranie przestrzeni przy rozbudowie domu

Zgodnie z duchem modernizmu tam, gdzie to możliwe, przestrzeń wnętrz domu pozostaje otwarta. Taka jest usytuowana na parterze strefa dzienna, którą tworzą salon, jadalnia, kuchnia i hol (w sumie 65,6 m2). Odrębność poszczególnych jej części podkreślono, nieznacznie różnicując poziomy podwieszanych sufitów albo montując w nich różne rodzaje oświetlenia. Wykorzystanie podwieszanych sufitów miało jeszcze jeden atut – pozwoliło zniwelować nierówności starych sufitów i zasłonić podciągi. Przestronne wnętrze dodatkowo zyskuje przestrzeń dzięki powiększonym oknom usytuowanym vis-à-vis – w kuchni i salonie. Dzięki temu, że zaglądają do nich stare drzewa, przebywając w strefie dziennej, ma się wrażenie, że jest ona integralną częścią ogrodu. Naturalne światło wpada do wnętrz tradycyjnie przez okna i miękko sączy się z sufitu w holu – taki efekt osiągnięto za sprawą świetlików w dachu dobudowanej części domu.

taras
Autor: Andrzej Szandomirski Asymetryczność bryły została podkreślona dobudowanym od strony ogrodu dużym zadaszonym tarasem
hol
Autor: Andrzej Szandomirski W holu wejściowym obok plafonów jest świetlik, przez który do wnętrza sączy się naturalne światło
salon
Autor: Andrzej Szandomirski W reprezentacyjnym pokoju dziennym nowy kominek wygląda jak stary
kuchnia i jadalnia
Autor: Andrzej Szandomirski Przestrzeń strefy dziennej jest otwarta. Kuchnię od jadalni częściowo oddziela murek – niski, by nie uniemożliwiać dostępu światła

Konkurs Remont Roku 2018

Planujesz remont poddasza? Chesz zmienić sypialnię w pokój dla dzieci? Przebudowujesz dom? A może chcesz go ocieplić? Jakikolwiek remont planujesz domu lub mieszkania - pochwal się nim! Weź udział w konkursie Remont Roku 2018!

NIE PRZEGAP takiej okazji!

Zapraszamy do udziału w trzeciej już edycji konkursu Remont Roku 2018. Prześlij swój projekt lub zrealizowany remont. Do wygrania nagrody rzeczowe + 4 x 10 000 złotych!

Sprawdź szczegóły konkursu na stronie: www.remontroku.pl

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE