Winorośl na balkonie - jak uprawiać winogrona na balkonie
Winorośl może być ciekawą dekoracją balkonu. Dodatkowo osłoni przed wiatrem i nadmiernym nasłonecznieniem, a przy tym dostarczy smacznych owoców. Przy zapewnieniu dobrych warunków i odpowiedniej pielęgnacji zadowalający plon można uzyskać nawet w uprawie pojemnikowej.
Autor: GettyImages
Winorośl to jedno z najchętniej uprawianych w ogrodzie pnączy. Jest nie tylko efektowną dekoracją, wykorzystywaną m.in. do zacieniania altan i pergoli, ale dostarcza smacznych owoców. Roślinę można uprawiać nawet na balkonie, chociaż wymaga wtedy troskliwszej opieki.
Uprawa winorośli na balkonie jest możliwa (i efektywna) jeśli spełni się kilka zasadniczych warunków. Należy wybierać odmiany winorośli w pełni mrozoodporne i mało wymagające, pojemnik powinien być odpowiednio głęboki i zabezpieczony przed zimnem, a miejsce uprawy słoneczne i osłonięte od wiatru. Konieczne jest także regularne przeprowadzanie zabiegów pielęgnacyjnych.
Spis treści
- Uprawa winorośli na balkonie: stanowisko, podłoże, ochrona przed mrozem
- W jakim pojemniku uprawiać winorośl na balkonie
- Winorośl na balkonie - sadzenie i podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
- Cięcie winorośli uprawianej na balkonie
Uprawa winorośli na balkonie: stanowisko, podłoże, ochrona przed mrozem
Winorośl powinno się uprawiać na balkonie słonecznym, ale zacisznym. Słońce jest niezbędne dla wysokiego plonowania, ograniczenia chorób i dobrego smaku owoców. Balkon warto osłonić przez silnymi wiatrami, zwłaszcza od strony wschodniej. Optymalna jest żyzna, ale przepuszczalna gleba o odczynie oscylującym w granicach 6,0-7,0. Uniwersalną ziemię dla kwiatów zaleca się wymieszać z piaskiem w proporcji 2:1.
Część nadziemna winorośli wytrzymuje duże mrozy, ale już -8ºC może doprowadzić do przemarznięcia bryły korzeniowej. Pojemnik należy zabezpieczyć jeszcze przed sadzeniem. Jesienią na wierzchniej warstwie gleby trzeba wyłożyć grubą warstwę ściółki, usypać kopczyk a część nadziemną osłonić materiałem przepuszczającym powietrze, np. włókniną.
Winogrona: jak zabezpieczyć winorośl przed zimą. Okrywanie winogron przed zimą >>>
W jakim pojemniku uprawiać winorośl na balkonie
Donica pod uprawę winorośli na balkonie musi być wystarczająco pojemna (nawet 120-200 litrów). Powinna mieć przynajmniej 50-60 cm głębokości. Warto przy tym zakupić odrobinę większy pojemnik i zabezpieczyć go przed mrozem. Optymalna będzie donica oparta na kształcie kwadratu, wtedy w środku łatwo umieści się płyty styropianowe chroniące bryłę korzeniową przez mrozem i nadmiernym przegrzaniem. Należy wykonać otwory w dnie (jeśli donica takowych nie posiada). Szczególnie cenne są jasne pojemniki z drewna, gliny lub ceramiki. Istotne jest zastosowanie przynajmniej kilkucentymetrowej warstwy drenażu (np. żwir, fragmenty cegły, kamienie, keramzyt).
Na zimę donice dodatkowo można owinąć, np. workami jutowymi lub agrowłókniną. Izolację cieplną zdejmuje się pod koniec marca lub w kwietniu. Styropian pozostawia się w pojemniku z oczywistych względów.
Zabezpieczenie wieloletnich roślin balkonowych przed zimą >>>
Winorośl na balkonie - sadzenie i podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
Winorośl zaleca się sadzić do doniczki wczesną wiosną lub na przełomie wiosny i lata (jeśli sadzonka ma dużo liści). Warto regularnie co 2-3 tygodnie zasilać ją nawozem wieloskładnikowym (np. humusowym). Nie należy aplikować dużych dawek azotu.
Rośliny powinny być regularnie podlewane, na słonecznym balkonie w czasie upałów nawet codziennie. Winorośl w ogrodzie jest mało wymagająca względem wody i wytrzymuje krótkotrwałe susze, uprawa pojemnikowa rządzi się jednak swoimi prawami. Roślina traci dużo wody przez liście. Nie można jednak jej zalewać.
Pnącze zaleca się prowadzić na kratownicach z drewna o min. wysokości 150 cm. Nie można ich montować bezpośrednio przy samej ścianie, trzeba zachować odległość przynajmniej 15-20 cm.
Do groźnych chorób winorośli należy mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizny (biała i czarna) oraz antraknoza. Ze szkodników problemem może być przędziorek chmielowiec i chrząszcze z rodziny ryjkowcowatych. Profilaktycznie warto stosować ekologiczne preparaty, np. oparte na bazie czosnku. Warto także dbać o to, by w pojemniku nie znajdował się nadmiar wody a pnącza nie były zbytnio zagęszczone.
Polecany artykuł:
Cięcie winorośli uprawianej na balkonie
Pierwsze cięcie wykonuje się pod koniec lutego lub na początku marca. Rezygnuje się z niego, jeśli wciąż zachodzi ryzyko wystąpienia dużych mrozów. Cięcie zasadnicze polega na usunięciu starych pędów i pobudzeniu rośliny do plonowania. Należy usunąć także nadmiar pędów. Drobne cięcia prześwietlające wykonuje się również w trakcie sezonu. Oprócz tego wyrywa się liście, aby dać więcej słońca owocom i usuwa pędy bezpłodne. Jesienią przycina się zdrewniałe pędy (łozy) na 2-3 oczka. Cięcie jesienne powinno być słabsze od wiosennego.