Winogrona z ogrodu. Jakie odmiany winorośli wybrać. Gdzie i jak sadzić winorośl

2010-10-11 2:00

Winogrona z własnego ogrodu, zrywane prosto z krzaka, słodkie i soczyste, są marzeniem wielu osób. Jakie odmiany winorośli wybrać do posadzenia w ogrodzie? W jakich miejscach ogrodu i jak sadzić winorośl?

Winorośl należy do roślin uprawianych od najdawniejszych czasów. Rodzi jedne z najsmaczniejszych owoców. Dostarcza surowca do produkcji najbardziej szlachetnego trunku: wina. winorośl można z powodzeniem uprawiać w Polsce.

Winogrona do zrywania prosto z krzaka, słodkie i soczyste, są marzeniem wielu osób. W naszym kraju wydaje się jednak mało realne wyhodowanie w ogródku winogron, które przypominałyby owoce pochodzące z cieplejszych rejonów świata. Nic bardziej mylnego – jest sporo odmian, które smakiem i wyglądem wcale im nie ustępują. Zaletą winorośli jest to, że do wzrostu potrzebuje niewiele miejsca, można ją więc uprawiać także na bardzo małej działce, a nawet w pojemniku. Wiele odmian, zwłaszcza o granatowych owocach, jesienią przebarwia się na różne odcienie czerwieni, bordo i żółci. Winorośl jest długowieczna; zaczyna owocować już w trzecim roku po posadzeniu, i tak przez następne dziesiątki lat.

Jakie odmiany winorośli wybrać?

Deserowe. Odmiany, które należą do tej grupy, rodzą duże owoce zebrane w okazałe grona (ich masa osiąga często ponad 1 kg). Są bardzo smaczne – słodkie, o gęstym i chrupiącym miąższu oraz delikatnej skórce. Nie nadają się do obsadzania wysokich pergoli, ale można je wykorzystać jako ozdobę murów i sadzić przy podporach zamocowanych do ścian budynków. Zwykle jednak uprawia się je w sposób tradycyjny – przy drutach rozpiętych między słupkami osadzonymi w gruncie. Wtedy można z nich tworzyć ażurowe przepierzenia dzielące ogród na części. Wymagają troskliwej pielęgnacji. Przede wszystkim muszą być systematycznie, każdego roku cięte, bo tylko wtedy ich owoce są dorodne. Choć odmiany przystosowane do naszego klimatu wytrzymują mróz od -20 do -25°C, przed nadejściem zimy należy je okryć, gdyż mroźny wiatr uszkadza pąki kwiatowe. Niektóre odmiany – na przykład Agat Doński, Aurora, Einset, Iza Zaliwska, Reform – trzy lata po posadzeniu w ogrodzie są na tyle mrozoodporne, że mogą zimować bez okrycia. Deserowo-winne. Odmiany te od typowo deserowych różnią się tym, że są znacznie bardziej soczyste, co sprawia, że doskonale nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też na soki i domowe wina (do wyrobu wina najlepsze są: Bianca, Medina, M. Foch, Regent, Rondo, Sevar, Sibera). Ich owoce są mniej dorodne, ale również bardzo smaczne. Wiele z nich jest odpornych na choroby. Uprawia się je podobnie jak odmiany deserowe. Altanowe. Odmiany tej grupy charakteryzują się zdrowym i ładnym ulistnieniem oraz tym, że są odporne na mróz (bez uszczerbku wytrzymują spadek temperatury do -28, a nawet -32°C) i choroby. Nie muszą być cięte co roku. Największą ich zaletą jest to, że można je sadzić przy pergolach i innych wysokich podporach. Doskonale nadają się do obsadzania altan i jako delikatne ażurowe zadaszenie tarasu. Ich owoce nie są tak smaczne jak odmian deserowych, ale są również słodkie i soczyste. Nadają się na przetwory – przede wszystkim na soki i galaretki, ponieważ zawierają dużo pektyn. Owoce mogą długo wisieć na krzaku, niegroźne im są nawet jesienne przymrozki. Najsmaczniejsze owoce mają Konkord Rosyjski i Svenson Red.

Odmiany deserowe: - o żółtych lub zielonych owocach: Regina, Arkadia, Polar, Iza Zaliwska, Muscat Letnij, Prim, Reform, Himrod (odmiana beznasienna); - o granatowych lub fioletowych owocach: Olsava, Agat Doński, Nero, Booscop Glory, Kodrianka, Ajwaz, Einset (odmiana beznasienna), N.M. Muscat.

Odmiany deserowo-winne: - o żółtych lub zielonych owocach: Bianca, Kristaly, Aurora, Muscat Odeskij, Perła Zali, Viktoria; - o granatowych lub fioletowych owocach: Gołubok, Wisznowyj Rannyj, Sevar, Medina.

Odmiany altanowe:- na pergole o żółtych lub zielonych owocach: Ontario - na pergole o granatowych lub fioletowych owocach: Alwood, Svenson Red, Lidia, Isabella, Konkord Rosyjski.

Gdzie sadzić winorośl?

Winorośle są ciepłolubne. Najlepiej rosną w dobrze nasłonecznionych miejscach, które łatwo się nagrzewają, na przykład przy południowych ścianach budynków i ogrodzeń. Dobre są miejsca zaciszne i osłonięte od wiatru. Szczególne wymagania mają odmiany deserowe, które nie są zupełnie odporne na mróz.

Jaka ziemia dla winorośli?

Winorośle nie mają specjalnych wymagań, jeśli chodzi o glebę, i łatwo przystosowują się do środowiska, w którym rosną. Dlatego wystarczy im przeciętna ziemia ogrodowa. Dobrze rosną w przepuszczalnej i piaszczystej glebie, która wiosną szybko się nagrzewa. Jedynie podmokłe podłoże nie jest polecane do uprawy tych roślin; wcześniej trzeba je zdrenować.

Jak sadzić winorośl?

Rośliny. Najlepiej kupować je w pojemnikach, bo przyjmują się lepiej niż sadzonki wykopywane z gruntu. Wybierając je, należy zwrócić uwagę na to, by liście były zdrowe i intensywnie zielone, bez plam i innych oznak chorób lub obecności szkodników. Sadzonka powinna mieć około 50 cm wysokości. Jeśli rośliny będą sadzone pod koniec lata, muszą mieć zdrewniały pęd do wysokości co najmniej 10 cm. To sprawi, że lepiej przezimują. Także rośliny kupowane wczesną wiosną w stanie bezlistnym powinny mieć zdrewniały pęd z nabrzmiałymi pąkami. Termin. Sadzonki z liśćmi sprzedawane w pojemnikach można sadzić od połowy maja do października. Sadzonki wykopywane z ziemi (w stanie bezlistnym) można sadzić jesienią – od października do nadejścia mrozów – lub wiosną – po rozmarznięciu gleby, jednak nie później niż w pierwszych dniach maja. Miejsce. Należy wykopać dół średnicy i głębokości 40 cm, a następnie wypełnić go żyznym podłożem lub ziemią ogrodową wymieszaną pół na pół z dobrze rozłożonym kompostem. W tak przygotowanym miejscu można sadzić winorośl, zachowując między sadzonkami odstęp 100-150 cm. Po posadzeniu roślin przez trzy lata należy je zabezpieczać przed mrozem, obsypując ziemią. Powinno się tak postępować ze wszystkimi odmianami winorośli, nie tylko deserowymi.

Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?