Tamarillo - skrzyżowanie śliwki z pomidorem, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie, wykorzystanie

2020-03-26 14:24

Tamarillo (pomidor drzewiasty) to wieczniezielone drzewo pochodzące z Ameryki Południowej, które rodzi jadalne owoce podobne do pomidora. W naszym kraju uprawa tamarillo jest możliwa wyłącznie w szklarni lub w domu. Dowiedz się więcej o uprawie, pielęgnacji i zastosowaniu pomidora drzewiastego.

Pomidory rosnące na drzewie czy śliwki o smaku pomidora to niemożliwe? Jak najbardziej możliwe, ale tylko u cyfomandry grubolistnej znanej jako tamarillo lub pomidor drzewiasty (łac. Cyphomandra betacea) - rośliny spokrewnionej z pomidorem (tak jak on należy do rodziny psiankowatych.

Tamarillo jest krótkowiecznym (10-15 lat żywotności), niedużym drzewem lub okazałym krzewem pochodzącym z Ameryki Południowej. W naturze dorasta do 5-7 m wysokości i rodzi pękate, niewielkie, owalne, pomarańczowoczerwone owoce, wyglądem przypominające śliwki, a smakiem pomidory. Owoce pojawiają się na młodych, tegorocznych pędach, z których zwisają na sztywnych „ogonkach”. Pokryte są gładką, błyszczącą skórką, skrywającą mięsiste wnętrze, częściowo wypełniane nasionami w galaretowatej otoczce (podobnie jak u pomidora). Skórka w smaku jest cierpka, gorzka i niesmaczna, dlatego przed jedzeniem owoców należy ją usunąć.

Warto wiedzieć
Tamarillo

Autor: GettyImages

Owoce tamarillo nadają się do spożycia na surowo,a le także na przetwory

Tamarillo - jak wykorzystać owoce

Owoce tamarillo smakują specyficznie, ale mają tak duże walory odżywcze, że z pewnością warto się nimi zainteresować. Ich miąższ zawiera mnóstwo witamin (głównie z grupy B, ale też wit. C, A i E) i minerałów (głównie potas i żelazo), a do tego jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
W zależności od sposobu wykorzystania, tamarllino może być traktowane jako owoc lub warzywo. Po obraniu ze skórki można spożywać je na surowo jako przekąskę lub dodawać do lodów, deserów i sałatek owocowych. Można też zastąpić nim pomidora na kanapce, a po doprawieniu miodem i ulubionymi przyprawami (np. cynamonem, cukrem waniliowym) potraktować jako deser. Tamarillo można też smażyć, dusić, gotować i zapiekać oraz dodawać do sosów, dań mięsnych i rybnych lub przyrządzać z niego przetwory takie jak dżemy czy soki.

Tamarillo
Autor: GettyImages Tamarillo to roślina z rodziny pasinkowatych

Tamarillo - uprawa i pielęgnacja

Owoce tamarllino można obecnie kupić w każdym większym markecie spożywczym, ale można też spróbować wyhodować je samodzielnie. Zadanie nie będzie jednak łatwe, bo chociaż roślina w odpowiednich warunkach rośnie bardzo szybko i dobrze, może mieć spore problemy z zimowaniem.
Tamarillo kocha ciepło i nawet niewielkie przymrozki mogą być dla niego zabójcze. Jeśli więc spędza lato w ogrodzie lub na balkonie, jesienią koniecznie musi zostać zabrany do pomieszczenia inaczej zimy nie przetrwa. Okres spoczynku to dla pomidora drzewiastego najtrudniejszy czas, gdyż wtedy potrzebuje umiarkowanej temperatury (12-15°C) i dużej ilości światła, o co w mieszkaniach jest bardzo trudno. Jeśli mamy ogród zimowy, ciepłą szklarnię lub widną werandę, gdzie zimą temperatura nie spada poniżej 10°C, to przechowanie tamarillo może się udać, trudniej będzie nam utrzymać roślinę w mieszkaniu, gdzie zimą jest dla niej za ciemno, za sucho i za ciepło.

Przechowywanie roślin balkonowych zimą: jak i gdzie przechowywać rośliny w pojemnikach >>>

Nieodpowiednie warunki zimowania bardzo osłabiają roślinę, która staje się wiotka i wybiegnięta. Jest też podatna na ataki chorób (głównie grzybowych (np. mączniaka) i szkodników (przede wszystkim mszyc), co jeszcze bardziej utrudnia jej przetrwanie. Jeśli jednak uda nam się przechować tamarillo w dobrej formie do wiosny, po minięciu majowych przymrozków powinniśmy wynieść go na balkon lub zadołować w ogrodzie (po zahartowaniu), wybierając dla niego ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru stanowisko.

Latem roślinie będzie znacznie lepiej na zewnątrz niż w mieszkaniu, tym bardziej, że już po 2-3 latach uprawy osiąga spore rozmiary i zajmuje dużo miejsca. Przed wyniesieniem tamarillo na zewnątrz, warto przesadzić go w większą doniczkę, wypełnioną żyznym, próchniczym podłożem oraz przyciąć. Zabieg cięcia tamarillo jest ważny z dwóch powodów. Po pierwsze pozwala ograniczyć rozmiary drzewka i zachować jego gęsty, krzewiasty pokrój, a po drugie daje szansę na doczekanie się owoców, gdyż tamarillo owocuje na pędach tegorocznych. Obcięte fragmenty pędów można ukorzenić w wodzie i wykorzystać do rozmnażania rośliny.

Przez cały sezon wegetacyjny tamarillo oczekuje systematycznego podlewania (jest wrażliwy na suszę) oraz zasilania nawozami wieloskładnikowymi, najlepiej przeinaczonymi dla warzyw i owoców.

Tamarillo
Autor: GettyImages Pomidor drzewiasty jest niedużym drzewem lub okazałym krzewem

Jak samodzielnie wyhodować tamarillo

Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się jego urodą, musimy pozyskać roślinę do uprawy. Możemy zrobić to na kilka sposobów. Najprościej byłoby nabyć gotową sadzonkę pomidora drzewiastego u sprawdzonego hodowcy, ale ponieważ dostępność roślin jest ograniczona, zwykle pozostaje nam samodzielne rozmnożenie tamarillo za pomocą nasion lub sadzonek.

  • Jeśli uda nam się wiosną zdobyć szczytowy fragment młodego pędu rośliny (np. od sąsiada, który uprawia krzew i systematycznie go przycina), bez problemu możemy ukorzenić go z zwykłej wodzie, a następnie wsadzić do doniczki.
  • Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, musimy zdać się na nasiona (kupione w sklepie lub pozyskane z dojrzałych owoców), które wysiewamy wiosną (marzec-kwiecień) do wilgotnego , przepuszczalnego podłoża i trzymamy w ciepłym (20-22°C) i widnym pomieszczeniu. Kiedy siewki podrosną, przesadzamy je do doniczek.

Jak samodzielnie przygotować rozsadę kwiatów i warzyw do ogrodu? >>>

Po około roku uprawy, młodym roślinom przycinamy pęd główny, co pozwoli im lepiej się rozkrzewić.

Egzemplarze tamarillo uzyskane z sadzonek (wegetatywnie) mogą owocować już po roku uprawy, natomiast rośliny otrzymane z nasion dopiero po 3-4 latach od wysiania.

Warzywa na balkon - pomidory

QUIZ znasz te egzotyczne owoce i warzywa? Wystarczy, że wiesz jakiego są koloru

Pytanie 1 z 10
Okra to pokryte meszkiem warzywo koloru: