Kiedy sadzić szczypiorek w doniczce i do gruntu? Jak uprawiać szczypiorek? Gdzie najlepiej sadzić szczypiorek?
Szczypiorek, a właściwie czosnek szczypiorek, to popularne warzywo uprawiane dla aromatycznych liści. Podpowiadamy, jak uprawiać szczypiorek w ogrodzie i w domu (w doniczce). Poznaj właściwości i zastosowanie szczypiorku.
Spis treści
- Szczypiorek – charakterystyka rośliny
- Jak się uprawia szczypiorek?
- Szczypiorek - właściwości i zastosowanie
- Szczypior jako roślina ozdobna
Czosnek szczypiorek (łąc. Allium schoenoprasum) częściej spotykany pod nazwą szczypiorek, w smaku jest czymś pośrednim między czosnkiem pospolitym (Allium sativum) a liśćmi cebuli zwyczajnej (Allium cepa). Jest mocno pikantny, w praktyce poza liśćmi można spożywać także jego łagodniejsze kwiaty. W dodatku, w przeciwieństwie do powyżej wspomnianych gatunków, czasem wykorzystuje się go w ogrodzie do celów dekoracyjnych.
Autor: Gettyimages
Czosnek szczypiorek ma dekoracyjne kwiaty
Szczypiorek – charakterystyka rośliny
Szczypiorek to wieloletnia roślina cebulowa osiągająca do 40 cm wysokości, około 15 cm szerokości, tworząca gęste, dość zwarte kępy. Liście szczypiorku są żywozielone, rurkowe, puste w środku. Roślina kwitnie od maja do sierpnia - drobne kwiaty o różowej bądź fioletowej barwie zebrane są w niewielkie baldachy osadzone na długich pędach kwiatostanowych. Przyciągają pszczoły i inne zapylacze. Organem spichrzowym nie są cebule, lecz kłącza.
Jak się uprawia szczypiorek?
Szczypiorek powinno się uprawiać w miejscach słonecznych lub lekko zacienionych, wtedy jest szansa na uzyskanie optymalnego plonu.
- Szczypiorek podłoże. Roślina preferuje żyzne, próchnicze, przepuszczalne gleby o odczynie od lekkiego kwaśnego do obojętnego. W warzywniku warto uprawiać go rok po zastosowaniu obornika lub po przedplonie z roślin na nawóz zielony. W uprawie doniczkowej można wykorzystać uniwersalną ziemią dla roślin pokojowych wymieszaną z piaskiem (np. w proporcji 3:1, 4:1).
- Szczypiorek wysiew nasion. Nasiona szczypiorku najczęściej wysiewa się w dwóch terminach: od marca do kwietnia oraz od lipca do sierpnia. Można je wysiewać wprost do gruntu. Kiełki wschodzą średnio po 2-3 tygodniach.
- Szczypiorek podlewanie. Młode rośliny uprawiane w gruncie trzeba regularnie podlewać, później zabieg jest z reguły niepotrzebny, wykonuje się go sporadycznie. Szczypiorek uprawiany w pojemnikach, np. w domu lub na balkonie, powinien być nawadniany regularnie. Podłoże musi lekko przeschnąć przed kolejnym zabiegiem. Roślina nie może jednak znajdować się w stale mokrej ziemi, to prowadzi do gnicia części podziemnej i występowania chorób grzybowych.
- Szczypiorek zimowanie. Roślina zimuje w gruncie bez okrycia, pojemniki przed nastaniem mrozów zaleca się przenieść do jasnego chłodnego pomieszczenia.
- Szczypiorek nawożenie. Optymalne są nawozy organiczne. Raz w miesiącu można aplikować nawozy humusowe.
Szczypiorek jest dość odporny na choroby i szkodniki.
Starsze egzemplarze efektywnie rozmnaża się przez podział rozrośniętych kęp.Co kilka lat szczypiorkowi warto zmienić stanowisko, aby ograniczyć zmęczenie gleby. Słaby wzrost jest często wynikiem zacienienia, nadgorliwości w podlewaniu a przy uprawie domowej lub balkonowej, zbyt małego pojemnika.
Przeczytaj też:
Szczypiorek - właściwości i zastosowanie
Liście szczypiorku zawierają białka, węglowodany i witaminę C. Ponadto są dobrym źródłem makro- (fosfor, magnez, wapń, potas) i mikroelementów (żelazo, mangan, cynk). Wpływają pozytywnie na organizm obniżając ciśnienie krwi, przyśpieszając trawienie i poprawiając apetyt.
Liście szczypiorku powinno się spożywać w stanie świeżym. Zbierając je trzeba pamiętać, aby nie ścinać przy samej ziemi, to mocno osłabi roślinę. Lepiej pozostawić 3-5 cm odcinki (dla fotosyntezy i innych procesów). Zaletą szczypiorku, także tego uprawianego w gruncie, jest długi okres wegetacyjny. Daje plon już wczesną wiosną (a czasem na przedwiośniu), z liści można korzystać aż do późnej jesieni.
Szczypiorek podaje się tradycyjnie do surówek i sałatek. Jest także częstym składnikiem kanapek i dań z jaj. Liście szczypiorku są smukłe, dużo cieńsze w porównaniu np. z liśćmi cebuli siedmiolatki.
Szczypior jako roślina ozdobna
Równomierne kępki szczypiorku mają pewną wartość estetyczną. W domu można go traktować jako świąteczną dekorację (tak jak owies czy rzeżuchę). W ogrodzie poza warzywnikiem zaleca się go sadzić na obrzeżach rabat, na obwódkach oraz wzdłuż ścieżek. Coraz modniejsze jest łącznie roślin ozdobnych z atrakcyjnymi warzywami (buraki ćwikłowe, jarmuż, także szczypiorek).
Odpowiednio zbierany szczypiorek (znaczy nie wszystkie liście naraz) daje efekt zielonych kępek. Jeśli część jest uprawiana dekoracyjne, można dopuścić do kwitnienia. U szczypiorków produkowanych wyłącznie dla jadalnych liści pędy kwiatostanowe powinno się od razu usuwać, aby nie obniżały wartości plonu i ogólnie nie osłabiały rośliny.
Przeczytaj też:
- Współrzędna uprawa warzyw - jakie warzywa sadzić obok siebie
- Zioła na balkon i taras: jak sadzić, uprawa w skrzynkach