Pędzenie cebuli w domu - sposób na świeży szczypior zimą

Pędzenie cebuli w domu to znakomity sposób na stały dostęp świeżego, zielonego szczypiorku zimą! Późną jesienią i zimą rzadziej na naszych stołach gości świeża zielenina. Podpowiadamy jak pędzić cebulę w domu. Zimowe pędzenie warzyw w domu.
Świeża zielenina to także w okresie jesienno-zimowym źródło witamin i soli mineralnych. W ofercie sklepów przez cały ten czas dostępny jest m.in. świeży szczypiorek. Ale można też pędzić to warzywo domowym sposobem na kuchennym parapecie.
Pędzenie warzyw to pobudzanie ich do ponownego wzrostu poza normalnym okresem wegetacji. W okresie pędzenia warzywa nie potrzebują dobrych warunków świetlnych czy termicznych. Do wzrostu wielu pędzonych warzyw, także cebuli, wystarczy światło o ograniczonej intensywności. Przy pędzeniu cebuli ponowny wzrost szczypioru następuje dzięki zgromadzonym w cebuli w czasie wegetacji substancji zapasowych.
>>Przeczytaj też: Zimowy ogródek na parapecie okna: jak uprawiać zimą w domu warzywa i zioła w doniczkach >>>
Jaką cebulę wybrać do pędzenia na szczypior?
Cebule wybrane do pędzenia muszą być zdrowe, bez żadnych uszkodzeń, plam, objawów chorób czy żerowania szkodników. Powinny być też dojrzałe i dobrze wyrośnięte (niekoniecznie muszą mieć duże rozmiary).
Najlepiej wybrać cebule uprawiane wcześniej w gruncie, o bączastych szyjkach (te i tak nie nadają się do przechowywania). Na pędzenie nadają się też cebule kupione w sklepie - wybierzmy tylko takie, które nie są uszkodzone i nie są przesuszone. Najlepiej, gdy cebula puszcza już zielone listki.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Pędzenie cebuli na szczypior w domu
Pędzenie cebuli domowym sposobem nie jest trudne. Z tą uprawą poradzi sobie z pewnością każdy. Pędzenie cebuli na zielony szczypior można prowadzić w domu, na przykład na kuchennym parapecie.
- Cebulę można pędzić w doniczkach w podłożu albo w naczyniu wypełnionym wodą. Jeśli wybierzemy pierwszy sposób należy doniczkę (ewentualnie inny pojemnik) wypełnić podłożem do połowy, włożyć do niego cebulę i lekko przysypać ziemią tak, aby około 1/2 wysokości cebuli wystawało nad powierzchnię podłoża (cebula nie powinna się ruszać). Po tym ziemie w doniczce podlewamy i ustawiamy na kuchennym parapecie. Nie zapominamy o umiarkowanym podlewaniu.
- Cebulę można też pędzić w naczyniu wypełnionym wodą (np. słoiku). W tym celu trzeba tak dobrać wielkość cebuli i rozmiar naczynia, aby cebula opierała się na brzegach naczynia, a jedynie jej korzenie znajdowały się w jego wnętrzu. Do naczynia nalewamy wodę do takiego poziomu, aby korzenie cebuli były w niej zanurzone i ustawiamy naczynie na kuchennym parapecie. Pamiętajmy o systematycznym uzupełnianiu wody w naczyniu (zawsze tak, aby korzenie były zanurzone). Już po kilku dniach z cebuli zacznie wyrastać szczypior, gotowy do ścinania.