Uprawa cebuli na balkonie. Jak uprawiać cebulę w pojemnikach
Cebulę bardzo często uprawia się na parapetach w domu, a także na balkonie, dla smacznego, lekko pikantnego szczypioru. To jedno z najłatwiejszych warzyw w uprawie. Wystarczy go podlewać i w szybkim czasie warzywo dostarczy cennych liści asymilacyjnych. Uprawa dla głównego plonu – zgrubienia cebulowego jest trudniejsza. Przy zapewnieniu dobrych warunków i pielęgnacji da się jednak go uzyskać.
Na balkonie można uprawiać różne odmiany cebuli – ich wybór na rynku jest bardzo duży. Poszczególne odmiany różnią się kształtem, plennością, zabarwieniem, a także smakiem. Cebulę w pojemnikach można uprawiać z nasion, ale skuteczniejszym rozwiązaniem jest uprawa z dymki.
Uprawa cebuli na balkonie - podstawowe wymagania cebuli
Cebulę powinno się uprawiać na stanowisku słonecznym. Poradzi sobie nawet na wystawie południowej (o ile będzie regularnie podlewana). Uprawa w cienistym zakątku nie ma natomiast sensu. Szczypior będzie słaby, a część podziemna nie rozwinie się wystarczającym stopniu. Warzywo preferuje żyzne, próchnicze podłoża o odczynie oscylującym w granicach 6,5-7,0. Na dnie pojemnika warto usypać drenaż.
Cebula uprawiana na szczypior nie wymaga dużych pojemników. W przypadku uprawy dla plonu głównego zaleca się wybierać pojemniki o minimalnej głębokości 20 cm.
Cebula ma duże potrzeby pokarmowe. Nie dotyczy to jedynie azotu. Bardzo ważnym mikroelementem jest cynk, mangan i miedź. Szczególnie zwraca się uwagę na ostatni z mikroelementów, zwłaszcza w tradycyjnej uprawie. Wpływa na zdolność przechowalniczą warzyw (w uprawie balkonowej cebule zazwyczaj zużywa się na bieżąco). Oprócz tego zapobiega przedwczesnemu załamywaniu szczypioru, poprawia pobieralność niektórych składników pokarmowych, aktywuje enzymy i hormony roślinne, zwiększa odporność na choroby grzybowe i bakteryjne.
Cebula kiełkuje przy minimalnej temperaturze 2 stopni Celsjusza. Optymalnie rośnie przy 18 stopni Celsjusza. Roślina lubi towarzystwo buraków, pomidora, pietruszki, sałaty, endywii, majeranku i truskawek. Dobre sąsiedztwo jest ważniejsze w uprawie gruntowej niż w balkonowej.
Autor: GettyImages
Na balkonie można uprawiać różne odmiany cebuli
Uprawa cebuli na balkonie: z siewu i z dymki
- Uprawa z dymki. Najskuteczniejszą metodą uprawy cebuli jest sadzenie z dymki. W ten sposób można szybko uzyskać dobry plon (szczypior, zgrubienia). Dymki sadzi się wiosną w pojemnikach z żyznym podłożem. Wierzchołki powinny wystawać ponad poziom ziemi. Odległość między cebulami wynosi 5-10 cm (w zależności od siły wzrostu odmiany).
- Uprawa z siewu. Rzadkie i ciekawe odmiany warto uprawiać z siewu. Nasiona wysiewa się od połowy kwietnia na głębokość 1,5 cm. Kiełkują po około 14 dniach.
Cebula powinna mieć podłoże stale lekko wilgotne, ale nie mokre. Dostępność wody jest kluczowa szczególnie w początkowym okresie wzrostu. Nadmiar wody prowadzi natomiast do porażenia przez choroby. Cebule można podlewać wywarami z chwastów (np. pokrzywy, mniszka czy skrzypu). Dzięki temu ograniczy się ryzyko wystąpienia chorób i szkodników glebowych, a dodatkowo dostarczy lekkiego nawozu.
Cebule w warunkach amatorskiej uprawy balkonowej najlepiej dokarmiać co 2-3 tygodnie nawozami ze zwiększoną zawartością mikroelementów. Nie lubi nadmiaru azotu (w ten sposób szybko można doprowadzić do zasolenia podłoża). Przy nadmiarze wody w podłożu może pojawić się pleśń. Trzeba tego unikać. Jeśli jednak dojdzie do wystąpienia problemu, dobrym naturalnym środkiem przeciwko pleśni jest cynamon. Co jakiś czas wierzchnią warstwę podłoża można zruszyć, gdy jest zasklepiona. Cebula nie wymaga szczególnych, specyficznych zabiegów pielęgnacyjnych.
Przeczytaj też:
Zbiór cebuli
Szczypior z cebuli zbiera się na bieżąco, w razie potrzeby. Należy przy tym pamiętać, aby urywać liście z różnych cebul. To ograniczy ogołocenie konkretnego warzywa. Natomiast zbiór cebul jest możliwy, gdy szczypior zżółknie (naturalnie).
Właściwości lecznicze cebuli są powszechnie znane. To wszechlek m.in. zapobiegający infekcjom i przeciwdziałający groźnym chorobom układu krwionośnego. W polskiej kuchni ma duże znaczenie – to podstawowe warzywo przyprawowe. Dlatego warto wykorzystać wolną przestrzeń balkonową właśnie pod jego uprawę. Uprawa dla zgrubień to bardziej domena miłośników i fascynatów ogrodnictwa, nawet kompaktowego w wersji „balkon”. Natomiast łatwiej można sobie zapewnić stały dostęp do zieleniny w postaci szczypiorku.
Przeczytaj też:
Cebula szalotka – uprawa, zastosowanie, wartości odżywcze cebuli szalotki >>>
Cebula siedmiolatka - siew, uprawa, stanowisko i pielęgnacja >>>
Szkodniki cebuli: jakie szkodniki atakują cebulę i jak je zwalczać >>>
Autor: www.thinkstockphotos.com
Cebulę dymkę sadzimy na takiej głębokości, aby jej wierzchołki znajdowały się na poziomie gruntu