Ogród warzywny. Zasady dobrego zaplanowania warzywnika

2015-02-04 11:23

W ogrodzie warto wydzielić część przeznaczoną na założenie warzywnika. Poznaj główne zasady dobrego zaplanowania ogrodu warzywnego. Jak zaplanować warzywnik w ogrodzie. PORADNIK

Ogród to nie tylko piękne kwiaty i krzewy cieszące oczy. Warto wygospodarować w nim kącik na warzywnik, w którym uprawiać będziemy warzywa i zioła. Na domowe potrzeby wystarczą niewielkie grządki poszczególnych warzyw czy ziół. Przemyślana kompozycja warzywnika pozwoli maksymalnie wykorzystać nieduże poletko.
Dowiedz się, jak dobrze zaplanować warzywnik w ogrodzie.

Główne zasady dobrego planowania warzywnika

  • najwyższe rośliny umieść z tyłu, przy płocie, pod ścianą domu;
  • pamiętaj o wydzieleniu ścieżek, żeby nie niszczyć grządek w czasie pielęgnacji roślin;
  • optymalna szerokość grządki to około 120 cm, a ścieżki – 30 cm;
  • pod drzewkami owocowymi prowadzonymi szpalerowo można posadzić warzywa;
  • są rośliny lubiące rosnąć w pełnym słońcu, np. szałwia, i takie, które lubią półcień, np. sałata czy rzodkiewka. Te drugie możesz posadzić po cienistej stronie roślin pnących, np. fasoli;
  • jeśli masz mało miejsca, komponuj razem rośliny rosnące szybko i zdecydowanie wolniej, np. obok wolno rosnącej jesiennej odmiany marchwi lub pod fasolą czy pomidorami można kilkakrotnie wysiać szybko rosnącą rzodkiewkę lub letnią odmianę szpinaku;
  • szybko rosnące warzywa, np. koper czy sałatę, warto wysiewać sukcesywnie co tydzień (pamiętając jednak, że nie wszystkie odmiany można uprawiać latem, bo wybijają w pędy kwiatostanowe). W ten sposób po mniej więcej dwóch miesiącach zaczniemy zbierać świeże liście z kolejno dorastających roślin;
  • zaplanuj następstwo nasadzeń, aby uniknąć pustych miejsc, które szybko zajmą chwasty. Po sałacie, kalarepie, rzodkiewce, szczypiorku czy szpinaku można posiać lucernę lub łubin, które później da się wykorzystać jako naturalny nawóz. Po zbiorze nowalijek można posadzić ciepłolubne pomidory, paprykę lub ogórki;
  • wydziel stałe miejsce na wieloletnie warzywa, np. rabarbar, szczaw, cebulę siedmiolatkę, szczypiorek i zioła.