Kardamon - czy możliwa jest uprawa kardamonu w domu i w ogrodzie? Zastosowanie kardamonu
Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw na świecie. Uprawiany jest w rejonach tropikalnych. A czy możliwa jest uprawa kardamonu w naszej strefie klimatycznej?
Od wielu lat w naszym kraju rośnie zainteresowanie przyprawami, w tym również egzotycznymi, dzięki czemu łatwo możemy poprawić smak każdego dania i przygotować potrawy z kuchni całego świata. Obecnie o roślinach przyprawowych wiemy już całkiem sporo, dlatego coraz częściej próbujemy je nawet uprawiać samodzielnie, licząc na własne plony.
Spis treści
- Kardamon - aromatyczne nasiona
- Kardamon - przyprawa wartościowa i uniwersalna
- Kardamon - jak wygląda roślina?
- Czy kardamon można uprawiać w Polsce w gruncie?
- Wymagania uprawowe kardamonu
- Rozmnażanie kardamonu
Kardamon - aromatyczne nasiona
Dotyczy to również jednej z najcenniejszych przypraw na świecie (zaraz po szafranie) za jaką uważa się kardamon, którego drobne, ciemne nasiona, zamknięte w twardych, zielonych skorupkach mają wyjątkowy, ostry, korzenny, słodkawy smak i lekko kamforowy, ale przyjemny aromat. Ponieważ w smaku są bardzo intensywne, do potraw dodaje się je w niewielkich ilościach. Nasiona kardamonu można kupić już zmielone lub w całych strączkach. To drugie rozwiązanie jest jednak zdecydowanie lepsze, gdyż nasiona zamknięte w twardej łupince znacznie dłużej zachowują swój smak i aromat, niż te zmielone przez producenta. Przed użyciem, należy tylko wyłuskać je z łupinek i dodać do potrawy w całości lub rozgnieść w moździerzu.
Uprawa ziół w ogrodzie: sadzenie i pielęgnacja >>>
Autor: GettyImages
Kardamon uprawiany jest w wielu innych krajach świata o łagodnym i ciepłym klimacie
Kardamon - przyprawa wartościowa i uniwersalna
W Polsce kardamon znany jest głównie z mieszanek przyprawowych, takich jak garam masala lub curry, w których skład wchodzi, ale może być też stosowany jako samodzielna przyprawa. Szczypta świeżych, zmielonych ziarenek kardamonu wzbogaca smak kawy, herbaty i gorącej czekolady, ale może być też wykorzystywana do przyprawienia ciastek, pierników, szarlotek oraz innych wypieków cukierniczych, a także ryżowych puddingów. Kardamon poprawia też smak marynat, pasztetów, kiełbas oraz wytrawnych potraw z ryżu (pilawu czy risotto). Sprawdza się też jako przyprawa aromatyzująca wódki, likiery i nalewki.
Z nasion kardamonu pozyskuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Ta niezwykle cenna, aromatyczna przyprawa pochodzi z nasion należącego do rodziny imbirowatych kardamonu malabarskiego.
Kardamon - jak wygląda roślina?
W naturze kardamon rośnie w wilgotnych, tropikalnych lasach Indii, Chin, Cejlonu, Sumatry i Indonezji, ale bywa też uprawiany w wielu innych krajach świata o łagodnym i ciepłym klimacie.
Kardamon malabarski w naturze może dorastać nawet do 3-4 m wysokości, jednak w uprawie jest zwykle znacznie niższy (1,5-2 m). Roślina tworzy pod ziemią mięsiste, grube, segmentowane, bulwiaste kłącza, z których w sezonie wegetacyjnym wyrastają sztywne, wysokie łodygi, pokryte ułożonymi naprzemiennie dużymi, zielonymi, lancetowatymi, długimi liśćmi (wyglądem bardzo zbliżonymi do imbiru). U starszych, 2-3-letnich roślin z kłączy wyrastają też długie, sztywne, wzniesione pędy kwiatostanowe, zwieńczone długim, groniastym kwiatostanem. Po przekwitnieniu z kwiatów powstają owoce - twarde, łezkowate, żółte lub zielonkawe torebki nasienne, wypełnione licznymi, drobnymi, ciemnymi nasionami.
Najcenniejsze zioła lecznicze do ogrodu - wybieramy najlepsze >>>
Czy kardamon można uprawiać w Polsce w gruncie?
Ze względu na egzotyczne pochodzenie i wysokie wymagania cieplne, kardamonu w naszym klimacie nie można uprawiać przez cały rok w gruncie, gdyż nie przetrwa zimy i niskich temperatur. Z powodzeniem można natomiast uprawiać go w doniczce na okiennym parapecie, a latem wystawiać na ciepły balkon lub taras.
Niestety, kardamon w naszych warunkach klimatycznych raczej nie zakwitnie i nie wyda nasion, za to może rozwinąć piękne, zielone liście, stając się wspaniałą, egzotyczną ozdobą mieszkania. Będzie też doskonale nadawał się do uprawy w ciepłej oranżerii lub oknie kwiatowym (wtedy ma szansę zakwitnąć), a także widnej łazience.
Przeczytaj też:
Kwiaty doniczkowe do łazienki – jakie rośliny doniczkowe nadają się do łazienki >>>
Wymagania uprawowe kardamonu
- Temperatura i podłoże dla kardamonu. Kardamon jest rośliną dość wymagającą, dlatego w uprawie przez cały rok oczekuje wysokiej temperatury (powyżej 18°C), półcienistego stanowiska oraz żyznej, przepuszczalnej, lekko wilgotnej ziemi, najlepiej o lekko kwaśnym odczynie pH.
- Wilgotność powietrza dla kardamonu. Preferuje też wysoką wilgotność powietrza, dlatego powinien być często zraszany mgiełką letniej wody lub ustawiony w pobliżu nawilżacza powietrza. Roślina źle reaguje na zmianę miejsca i nie znosi zimnych przeciągów, gwałtownych zmian temperatury oraz suchego powietrza.
- Nawożenie kardamonu. Jest też wrażliwa na przenawożenie, dlatego powinna być zasilana jedynie naturalnymi nawozami np. biohumusem.
- Okres spoczynku kardamonu. Zimą nie przechodzi typowego okresu spoczynku, ale woli nieco niższą temperaturę niż latem (ok. 20°C). W tym czasie powinna być też rzadziej podlewana.
Jak uprawiać zioła na balkonie i tarasie. Uprawa ziół w pojemnikach >>>
Rozmnażanie kardamonu
Kardamon można rozmnażać przez nasiona (po zakupie należy namoczyć je w ciepłej wodzie, wysiać do szerokiej, ale niezbyt głębokiej doniczki wypełnionej dobrą, żyzną ziemią, okryć perforowaną folią, systematycznie zraszać i przechowywać w wysokiej temperaturze – około 26°C – aż do skiełkowania nasion) lub przez podział kłączy.
Przeczytaj też:
Owoce egzotyczne z domowej uprawy w doniczce >>>