Kardamon - czy możliwa jest uprawa kardamonu w domu i w ogrodzie? Zastosowanie kardamonu

2021-04-30 10:49
Kardamon
Autor: GettyImages Z nasion kardamonu pozyskuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym

Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw na świecie. Uprawiany jest w rejonach tropikalnych. A czy możliwa jest uprawa kardamonu w naszej strefie klimatycznej?

Od wielu lat w naszym kraju rośnie zainteresowanie przyprawami, w tym również egzotycznymi, dzięki czemu łatwo możemy poprawić smak każdego dania i przygotować potrawy z kuchni całego świata. Obecnie o roślinach przyprawowych wiemy już całkiem sporo, dlatego coraz częściej próbujemy je nawet uprawiać samodzielnie, licząc na własne plony.

Spis treści

  1. Kardamon - aromatyczne nasiona
  2. Kardamon - przyprawa wartościowa i uniwersalna
  3. Kardamon - jak wygląda roślina?
  4. Czy kardamon można uprawiać w Polsce w gruncie?
  5. Wymagania uprawowe kardamonu
  6. Rozmnażanie kardamonu

Kardamon - aromatyczne nasiona

Dotyczy to również jednej z najcenniejszych przypraw na świecie (zaraz po szafranie) za jaką uważa się kardamon, którego drobne, ciemne nasiona, zamknięte w twardych, zielonych skorupkach mają wyjątkowy, ostry, korzenny, słodkawy smak i lekko kamforowy, ale przyjemny aromat. Ponieważ w smaku są bardzo intensywne, do potraw dodaje się je w niewielkich ilościach. Nasiona kardamonu można kupić już zmielone lub w całych strączkach. To drugie rozwiązanie jest jednak zdecydowanie lepsze, gdyż nasiona zamknięte w twardej łupince znacznie dłużej zachowują swój smak i aromat, niż te zmielone przez producenta. Przed użyciem, należy tylko wyłuskać je z łupinek i dodać do potrawy w całości lub rozgnieść w moździerzu.

Uprawa ziół w ogrodzie: sadzenie i pielęgnacja >>>

Kardamon - przyprawa wartościowa i uniwersalna

W Polsce kardamon znany jest głównie z mieszanek przyprawowych, takich jak garam masala lub curry, w których skład wchodzi, ale może być też stosowany jako samodzielna przyprawa. Szczypta świeżych, zmielonych ziarenek kardamonu wzbogaca smak kawy, herbaty i gorącej czekolady, ale może być też wykorzystywana do przyprawienia ciastek, pierników, szarlotek oraz innych wypieków cukierniczych, a także ryżowych puddingów. Kardamon poprawia też smak marynat, pasztetów, kiełbas oraz wytrawnych potraw z ryżu (pilawu czy risotto). Sprawdza się też jako przyprawa aromatyzująca wódki, likiery i nalewki.

Z nasion kardamonu pozyskuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Ta niezwykle cenna, aromatyczna przyprawa pochodzi z nasion należącego do rodziny imbirowatych kardamonu malabarskiego.

Kardamon - jak wygląda roślina?

W naturze kardamon rośnie w wilgotnych, tropikalnych lasach Indii, Chin, Cejlonu, Sumatry i Indonezji, ale bywa też uprawiany w wielu innych krajach świata o łagodnym i ciepłym klimacie.

Kardamon malabarski w naturze może dorastać nawet do 3-4 m wysokości, jednak w uprawie jest zwykle znacznie niższy (1,5-2 m). Roślina tworzy pod ziemią mięsiste, grube, segmentowane, bulwiaste kłącza, z których w sezonie wegetacyjnym wyrastają sztywne, wysokie łodygi, pokryte ułożonymi naprzemiennie dużymi, zielonymi, lancetowatymi, długimi liśćmi (wyglądem bardzo zbliżonymi do imbiru). U starszych, 2-3-letnich roślin z kłączy wyrastają też długie, sztywne, wzniesione pędy kwiatostanowe, zwieńczone długim, groniastym kwiatostanem. Po przekwitnieniu z kwiatów powstają owoce - twarde, łezkowate, żółte lub zielonkawe torebki nasienne, wypełnione licznymi, drobnymi, ciemnymi nasionami.

Najcenniejsze zioła lecznicze do ogrodu - wybieramy najlepsze >>>

Kardamon
Autor: GettyImages Po przekwitnieniu z kwiatów kardamonu powstają owoce

Czy kardamon można uprawiać w Polsce w gruncie?

Ze względu na egzotyczne pochodzenie i wysokie wymagania cieplne, kardamonu w naszym klimacie nie można uprawiać przez cały rok w gruncie, gdyż nie przetrwa zimy i niskich temperatur. Z powodzeniem można natomiast uprawiać go w doniczce na okiennym parapecie, a latem wystawiać na ciepły balkon lub taras.

Niestety, kardamon w naszych warunkach klimatycznych raczej nie zakwitnie i nie wyda nasion, za to może rozwinąć piękne, zielone liście, stając się wspaniałą, egzotyczną ozdobą mieszkania. Będzie też doskonale nadawał się do uprawy w ciepłej oranżerii lub oknie kwiatowym (wtedy ma szansę zakwitnąć), a także widnej łazience.

Przeczytaj też:

Kwiaty doniczkowe do łazienki – jakie rośliny doniczkowe nadają się do łazienki >>>

Wymagania uprawowe kardamonu

  • Temperatura i podłoże dla kardamonu. Kardamon jest rośliną dość wymagającą, dlatego w uprawie przez cały rok oczekuje wysokiej temperatury (powyżej 18°C), półcienistego stanowiska oraz żyznej, przepuszczalnej, lekko wilgotnej ziemi, najlepiej o lekko kwaśnym odczynie pH.
  • Wilgotność powietrza dla kardamonu. Preferuje też wysoką wilgotność powietrza, dlatego powinien być często zraszany mgiełką letniej wody lub ustawiony w pobliżu nawilżacza powietrza. Roślina źle reaguje na zmianę miejsca i nie znosi zimnych przeciągów, gwałtownych zmian temperatury oraz suchego powietrza.
  • Nawożenie kardamonu. Jest też wrażliwa na przenawożenie, dlatego powinna być zasilana jedynie naturalnymi nawozami np. biohumusem.
  • Okres spoczynku kardamonu. Zimą nie przechodzi typowego okresu spoczynku, ale woli nieco niższą temperaturę niż latem (ok. 20°C). W tym czasie powinna być też rzadziej podlewana.

Jak uprawiać zioła na balkonie i tarasie. Uprawa ziół w pojemnikach >>>

Rozmnażanie kardamonu

Kardamon można rozmnażać przez nasiona (po zakupie należy namoczyć je w ciepłej wodzie, wysiać do szerokiej, ale niezbyt głębokiej doniczki wypełnionej dobrą, żyzną ziemią, okryć perforowaną folią, systematycznie zraszać i przechowywać w wysokiej temperaturze – około 26°C – aż do skiełkowania nasion) lub przez podział kłączy.

Przeczytaj też:

Owoce egzotyczne z domowej uprawy w doniczce >>>

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?

Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE