Rośliny przyprawowe w domu - uprawa w doniczkach w kuchni
Niektóre rośliny przyprawowe można z powodzeniem uprawiać w doniczkach w kuchni. To znakomity pomysł dla tych, którzy chcą mieć zawsze pod ręką świeże zioła. Przy uprawie ziół w kuchni pamiętajmy jednak, aby doniczki z roślinami postawić przy oknie.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Zaletą uprawy rośliny przyprawowych w domu jest to, że w każdej chwili można wykorzystać je do przygotowywania potraw. Smak i aromat świeżych ziół wprost z doniczek urozmaici każde menu.
Jakie rośliny przyprawowe można uprawiać w domu?
W doniczkach w domowej kuchni można uprawiać większość ziół, zarówno jednorocznych, jak i wieloletnich.
- Z gatunków jednorocznych najczęściej do domowej uprawy w doniczkach wybierane są: bazylia, cząber, majeranek, kolendra i rzeżucha.
- Z roślin dwuletnich najchętniej uprawia się pietruszkę (w kuchni korzystamy ze świeżej natki pietruszki).
- Z roślin wieloletnich najczęściej uprawiana jest melisa lekarska, mięta (różne gatunki), oregano, szałwia lekarska, szczypiorek, rozmaryn lekarski i tymianek pospolity.
>> Przeczytaj też: Najcenniejsze zioła lecznicze do ogrodu - wybieramy najlepsze
Gdzie uprawiać rośliny przyprawowe w domu?
Najlepszym pomieszczeniem w domu do uprawy ziół jest kuchnia – tutaj bowiem przygotowujemy posiłki, do których będziemy wykorzystywać świeże zioła.Większość roślin przyprawowych wymaga dużo słońca, dlatego w kuchni trzeba dla nich wybrać miejsce dobrze nasłonecznione. Najlepszym będzie parapet okienny (oprócz okna od północy). Dlatego w kuchni postawmy doniczki z ziołami przy oknie!
Polecany artykuł:
Rośliny przyprawowe w domu - pielęgnacja
Rośliny przyprawowe uprawiane w doniczkach w domowej kuchni należy przede wszystkim systematycznie podlewać, nie dopuszczając do całkowitego przesuszenia podłoża w pojemniku. Suche i ciepłe powietrze w ogrzewanych mieszkaniach przyczynia się do szybkiego wysychania ziemi w doniczkach. Z tego powodu należy regularnie sprawdzać wilgotność podłoża. W domowej uprawie ziół, ziemia w pojemniku powinna być zawsze lekko wilgotna. Nie może być jednak mokra, ponieważ woda zalegająca wokół korzeni w krótkim czasie może doprowadzić do ich gnicia i obumarcia rośliny. Zioła najlepiej podlewać wodą odstaną o temperaturze pokojowej.Uprawiane na kuchennym parapecie zioła należy chronić przed przeciągami i silnym wiatrem. Jeśli chcemy wywietrzyć kuchnię, to na czas wietrzenia odstawmy doniczki z ziołami dalej od okna.Zioła jednoroczne posadzone w żyznej ziemi nie potrzebują dodatkowego nawożenia. Zioła wieloletnie najlepiej zasilać w sezonie do dwa tygodnie naturalnymi nawozami płynnymi.
Uprawa ziół w domu: poradnik. Zioła w doniczkach >>>
Zioła w donicach: czy można zostawić na zimę na dworze? >>>