Nawożenie malin, porzeczek i agrestu – jaki nawóz do krzewów jagodowych? Kiedy je nawozić?

2024-06-10 13:02

Maliny, porzeczki i agrest zaliczane są do grupy krzewów jagodowych. Mimo że wymagania pokarmowe zależą od konkretnego gatunku, a niekiedy nawet odmiany, można znaleźć dla nich wspólny mianownik. Podpowiadamy, jak nawozić maliny, porzeczki i agrest - kiedy i jakie nawozy stosować.

Spis treści

  1. Jak przygotować podłoże pod krzewy jagodowe, by ograniczyć późniejsze nawożenie
  2. Nawożenie krzewów jagodowych azotem
  3. Nawożenie krzewów jagodowych potasem, fosforem, magnezem i mikroelementami
  4. Wpływ składników pokarmowych na rośliny jagodowe i oznaki niedoboru

Maliny, porzeczki i agrest to chętnie sadzone w ogrodach i na działkach krzewy owocowe. Poszczególne gatunki różnią się nieco systemem korzeniowym i wymaganiami uprawowymi, co ma wpływ między innymi na ich sposób nawożenia. W przypadku malin główna część korzeni znajduje się na głębokości 5-25 cm. Porzeczki i agrest korzenią się nieco głębiej (10-35 cm), przez co lepiej penetrują podłoże w „poszukiwaniu” wody i składników pokarmowych. Najmniejsze potrzeby wodne z roślin jagodowych ma porzeczka czerwona i biała. Porzeczka czarna i malina są natomiast wrażliwe na zasolenie gleby. Powyższe informacje należy brać pod uwagę przy krzewów jagodowych.

Jak przygotować podłoże pod krzewy jagodowe, by ograniczyć późniejsze nawożenie

Krzewy jagodowe wymagają gleb żyznych, umiarkowanie przepuszczalnych, o dobrej strukturze i uregulowanym odczynie. Nie znoszą podłoży ciężkich, zlewnych i zbyt lekkich (na piachu urośnie tylko agrest). Odczyn gleby zależy od konkretnego gatunku:

  • agrest lubi gleby bardziej kwaśne (pH 5,5-6,2),
  • maliny najlepiej rosną przy pH 5,5-6,5,
  • dla porzeczek pH powinno być nieznacznie wyższe: 6,0-6,7.

Podłoże przed sadzeniem krzewów owocowych warto wzbogacić nawozami organicznymi, w szczególności obornikiem oraz kompostem. Należy dokładnie przemieszać je z podłożem. Nawozy organiczne poza dostarczaniem składników pokarmowych dodatkowo wspomagają powstawanie próchnicy. W międzyrzędziach, przynajmniej w pierwszych latach uprawy, warto posiać rośliny na nawóz zielony, szczególnie rośliny motylkowe. W ten sposób ograniczy się zachwaszczenie i przy okazji wzbogaci glebę w azot (wiązany z atmosfery przy współpracy roślin z bakteriami brodawkowymi). W przypadku problemów z pędrakami lub gryzoniami pomoże siew gryki (hamuje rozwój szkodników glebowych) oraz nostrzyka (odstrasza m.in. myszy i nornice).

Nawożenie krzewów jagodowych azotem

Dokładne dawki nawozów dla krzewów jagodowych powinny być obliczone na podstawie próbek gleby poddanych analizie laboratoryjnej. Istnieje jednak kilka zasad, które warto stosować w odniesieniu do całej grupy:

  • nie należy podawać nawozów w zbyt dużej ilości – zarówno niedobór, jak i nadmiar składników pokarmowych jest szkodliwy,
  • wiosną podaje się nawozy z większą ilością azotu, latem i jesienią należy postawić na nawozy potasowe i fosforowe,
  • rośliny jagodowe powinny być nawożone azotem każdego roku,
  • średnie dawki pod agrest i porzeczkę wynoszą 80-120 kg N/ha, a pod malinę 60-100 kg N/ha,
  • dawkę zazwyczaj rozkłada się na dwie-trzy „raty”: pierwszy zabieg powinien być stosowany wczesną wiosną po rozpoczęciu wegetacji, drugi po kwitnieniu, trzeci około 2 tygodnie później,
  • często stosowane nawozy to saletra amonowa oraz mocznik (ten drugi warto także aplikować dolistnie).

Nawożenie krzewów jagodowych potasem, fosforem, magnezem i mikroelementami

Warto zwrócić uwagę, że krzewy jagodowe potrzebują ponad dwukrotnie więcej potasu w porównaniu z fosforem. Dlatego poleca się stosować przede wszystkim nawozy z grupy Polifoski. Wiosną pod uprawę można również zastosować Polimag lub siarczan potasu, wczesną jesienią natomiast sól potasową. Jeśli odczyn gleby jest zbyt niski, jesienią – już po zakończeniu okresu wegetacji, warto dodatkowo zastosować dolomit (ok. 500 kg/ha na gleby ubogie, 300 kg/ha na gleby średnio zasobne). Oczywiście w takim przypadku nie można podawać innych nawozów, w szczególności obornika. Poszczególne związki pokarmowe mogą wzajemnie się blokować, przez co stają się niedostępne dla roślin. W okresie gdy rośliny kwitną, a pogoda jest zimna i wilgotna, można dolistnie zastosować nawóz z dużą ilością boru. To wspomoże zapylanie kwiatów i skuteczne wykształcanie owoców.

Wpływ składników pokarmowych na rośliny jagodowe i oznaki niedoboru

Przenawożenie azotem opóźnia dojrzewanie owoców, które w dodatku jest nierównomierne. Owoce są słabo wybarwione i bardziej wodniste (przez co stają się podatne na choroby i szkodniki). Uwodnienie owoców może powodować także nadmiar potasu. Pierwiastek podany w optymalnej dawce poprawia smak, aromat i wybarwienie owoców. Natomiast niedobór potasu przyśpiesza kwitnienie roślin i opadanie zawiązków.

Listen on Spreaker.
Nasi Partnerzy polecają