Wygodna kuchnia w praktyce, czyli złote zasady urządzania kuchni
Skorzystaj z naszych wskazówek, a urządzisz wygodną kuchnię, w której gotowanie będzie przyjemnością. Podpowiadamy, jak rozmieścić blat i kuchenne sprzęty, aby nie przemierzać w kuchni zbędnych kilometrów. Dowiedz się, co to jest trójkąt roboczy i jak go praktycznie zastosować. Poznaj praktyczne zasady urządzania kuchennych wnętrz.
Kuchnia jest bardzo ważnym pomieszczeniem w każdym mieszkaniu i domu. Bardzo ważne jest to, aby odpowiednio urządzić wnętrze pomieszczenia kuchennego. Dzięki temu kuchnia będzie użyteczna, a gotowanie w niej będzie przyjemnością samą w sobie.
Otwarcie kuchni na salon
Remont to doskonała okazja do „otwarcia” kuchni, jeżeli była dotychczas oddzielona drzwiami od reszty domu (dawniej taki sposób organizacji przestrzeni był bardziej popularny, dziś kuchnie są często połączone z pokojem dziennym lub przylegającą do niech jadalnią). Można pozostawić wolne miejsce szerokości drzwi jednoskrzydłowych lub – jeśli pozwala na to układ pomieszczeń i konstrukcja przegród między nimi – poszerzyć je wyburzając część oddzielającej je ściany (trzeba to skonsultować z konstruktorem, aby mieć pewność, że nie zostanie naruszona konstrukcja budynku).
Przeczytaj też:
Najładniejsze salony z kuchnią w projektach domów z katalogu Muratora >>>
Brak drzwi ułatwi komunikację – przy przechodzeniu z jednego pomieszczenia do drugiego nie trzeba będzie ich otwierać i zamykać, co ma znaczenie zwłaszcza przy przenoszeniu potraw. Z kuchni będzie można również obserwować, co się dzieje w salonie, i podczas przygotowywania posiłków przynajmniej pośrednio uczestniczyć w życiu rodziny.
GALERIA: 10 pomysłów na aranżację kuchni
Autor: Monika Filipiuk-Obałek
Kuchnia w miętowym kolorze. Miętowy to obecnie bardzo modny kolor w aranżacji wnętrz. Miętowa zabudowa kuchenna świetnie współgra z drewniana podłogą. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie ściany w kuchni, na której na specjalnych mocowaniach zawieszone są doniczki z ziołami i przyborami kuchennymi
Jaki powinien być blat roboczy w kuchni?
Prawidłowe, zgodne z zasadą ciągu technologicznego rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń i zapewnieniu między nimi wystarczająco długiego odcinka blatu kuchennego, który najczęściej ma kształt litery L lub U. W mniejszych kuchniach najpopularniejsze jest łączenie wszystkich stref ciągłym blatem, w większych mogą być dwa równoległe blaty, tak zwane wyspy lub półwyspy.
Przeczytaj też:
Blat w kuchni: wysokość, grubość, szerokość. Poprawna strefa robocza w kuchni >>>
Dobre zasady, o których warto pamiętać, to przede wszystkim zapewnienie płaszczyzny do pracy między lodówką a zlewozmywakiem oraz miejsca do pracy i odstawiania naczyń oraz potraw między zlewem a kuchenką. Urządzenia nie mogą być od siebie nadmiernie oddalone.
Trójkąt roboczy w kuchni - co oznacza i jakie ma zastosowanie?
Przy planowaniu rozmieszczenia urządzeń w kuchni można skorzystać z zasady trójkąta roboczego, która mówi, że ergonomiczne i wygodne dla użytkownika jest ustawienie podstawowych urządzeń kuchennych (zlewu, lodówki i kuchenki) w wierzchołkach trójkąta narysowanego na rzucie pomieszczenia. Łączna długość jego ramion nie powinna przekraczać 7 m.
Takie usytuowanie jest zgodne z kolejnością działań wykonywanych podczas przygotowywania potraw (wyjmowanie produktów z lodówki – mycie ich – gotowanie), a poruszanie się po tak zaaranżowanej kuchni pozwoli uniknąć przemierzania nadmiernych odległości.
Przeczytaj też:
Jak urządzić kuchnię wygodną i praktyczną? Zasady aranżacji kuchni >>>
Polecany artykuł:
Miejsce do jedzenia w zamkniętej kuchni
Jeśli kuchnia jest przestrzennie połączona z jadalnią lub pokojem dziennym, nie ma potrzeby organizowania w niej miejsca do jedzenia. Jeżeli jest zamknięta bądź wydzielona, należy taką przestrzeń wygospodarować, na przykład przy blacie kuchennym – na jego zakończeniu, odnodze lub skrzydle.
Przeczytaj też:
Stół kuchenny - kwadratowy, prostokątny czy owalny? Jaki wybrać? >>>
Ze względu na różne wysokości blatu (85-90 cm) i zwykłego stołu (około 75 cm) możliwe są różne rozwiązania. Odcinek blatu służący jako stolik może być obniżony. Może też być na tym samym poziomie, ale wtedy będą potrzebne wyższe krzesła.
Blat można także podwyższyć i stworzyć barek, przy którym będzie można siedzieć na wysokich krzesłach. W ten sposób dodatkowo uzyska się atrakcyjny element oddzielający kuchnię od salonu czy jadalni.
Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?
Czynności kuchenne z reguły przebiegają według ustalonego schematu, nazywanego przez fachowców ciągiem technologicznym. Zaczynają się od lodówki, są kontynuowane przy blacie i zlewie, a kończą za kuchenką (płytą grzewczą). Zasada „konstruowania” ciągu technologicznego w kuchni została sprecyzowana w Polskiej Normie i posługują się nią projektanci.