Stół do kuchni. Wybieramy!

2020-11-17 13:18

Stół kuchenny - kwadratowy, prostokątny czy owalny? Kupić go w sklepie? Zrobić na zamówienie? Wybór wcale nie jest prosty…

Kuchnia w kolorze
Autor: Marta Behling/Pion Poziom Kuchnia w kolorze z dużym stołem; projekt: Renata Blaźniak/Renee's Interior Design Stylizacja: Marta Behling/Pion Poziom

Najbardziej funkcjonalne ze względu na kształt są stoły z prostokątnym lub kwadratowym blatem, które można ustawić przy ścianie. Mieszczą się nawet w ciasnych wnętrzach. Owalne i okrągłe są wprawdzie wygodniejsze i bezpieczniejsze (nie mają kantów), ale zajmują sporo miejsca. W niewielkich kuchniach dobrze sprawdzi się mebel z rozsuwanym blatem. W gronie rodzinnym możemy zjeść przy nim śniadanie czy obiad. Po rozsunięciu ugościmy przy nim również przyjaciół. Popularne kiedyś stoły kuchenne z umieszczonymi pod blatem szufladami spotykamy dziś coraz rzadziej, choć zaczęły wracać do łask.

Zobacz galerię zdjęć: Stół kuchenny - inspiracje

Stół do kuchni: warto wiedzieć przed zakupem

  • Trwałość Stół jest bardziej wytrzymały, jeżeli ma pod blatem stelaż połączony z nogami – najlepiej na klejone wpusty. Idealnie, gdy stelaż jest dodatkowo skręcony śrubami. Zwróćmy uwagę, czy nóg nie przymocowano bezpośrednio do blatu – łatwiej się wtedy wyłamują. Jeśli kupujemy stół składany, sprawdźmy, czy łatwo go rozłożyć i czy zawiasy działają bez oporu. „Składak” powinien mieć nie jeden, a kilka punktów mocowania do ściany (połączenie będzie odpowiednio mocne). Podpórka musi być solidna i stabilna, żeby blat się nie chybotał.
  • Wysokość Standardowe stoły mają 70-75 cm. Wyższe, barowe – 110-120 cm. Kupując stół, sprawdźmy, czy siedząc przy nim na krześle, swobodnie oprzemy łokcie na blacie.
  • Blat Zbadajmy, czy ma twardą i gładką powierzchnię – jest wtedy odporny na wilgoć, zaplamienia i zarysowania oraz łatwy do wyczyszczenia. Zapytajmy także sprzedawcę, czy nasz stół nie zniszczy się pod działaniem kwasów albo wysokiej temperatury. Każdy rodzaj blatu ma swoje wady i zalety:
    • kamienny – jest bardzo twardy i odporny właściwie na wszystko, ale ciężki i drogi;
    • drewniany – bez problemu gruntownie go odnowimy lub przemalujemy; te z miękkiego drewna (np. sosnowego) są dość wrażliwe na zadrapania i uderzenia;
    • laminowany – odporny na zaplamienie i wysoką temperaturę, nie wyższą niż 120oC;
    • z płytek ceramicznych – twardy, odporny na wysoką temperaturę, wrażliwy na uderzenia;
    • ze szkła hartowanego – jest kosztowny; choć szybko się brudzi, łatwo go umyć.
Eklektyczna kuchnia
Autor: foto: Bernard Białorucki; projekt: Karolina Wilk, Ewelina Szymańczak/Qbik Design, stylizacja: Kaja Kowacz Kuchnia ze stołem art deco

Jak ustawić stół w kuchni

Tak, żebyśmy mieli do niego dostęp z każdej strony, gdy chcemy podać posiłek albo posprzątać blat. Wokół stołu kuchennego zostawmy odpowiednio dużo miejsca na komplet krzeseł. Do oświetlenia blatu najlepsza jest zawieszona nad jego środkiem lampa, a w ciągu dnia naturalne światło.

Sonda
Jaka kuchnia jest najlepsza?