Nowoczesne piekarniki - jakie mają funkcje? Przegląd rozwiązań
Pieczenie jest sztuką, której efekt ma zadowalać gusty kulinarny i estetyczny. Zatem najlepiej by było, aby z piekarnika za każdym razem udało się wyjąć równo wyrośnięte ciasta, chleby, bułki, doskonale zrumienione mięsa, i chrupiące warzywa. A potem..? Potem piekarnik powinien sam się posprzątać. Czy to jest możliwe?
Wybór odpowiedniego piekarnika nigdy nie był dla użytkownika tak wymagający jak obecnie. Nowoczesne piekarniki to wyspecjalizowane urządzenia z dużą liczbą dodatkowych funkcji i rozwiązań technologicznych ułatwiających przygotowanie potraw. Dowiedzmy się więcej na ich temat, by móc łatwiej zakupić odpowiadające nam urządzenie.
Spis treści
- Rodzaje nowoczesnych piekarników
- Czym różnią się od siebie piekarniki?
- Standardowe funkcje piekarników
- Dodatkowe funkcje nowoczesnych piekarników
- Czy warto zainwestować w nowoczesny piekarnik?
- Od czego zależy wygoda użytkowania nowoczesnego piekarnika?
- Czyszczenie piekarnika
- Piekarniki z pyrolizą
Rodzaje nowoczesnych piekarników
- klasyczne służące głównie do pieczenia;
- piekarniki parowe mające funkcje pieczenia i gotowania na parze, a także rozmrażania, nawilżania, suszenia;
- piekarniki z funkcją pary, dzięki której możliwe jest pieczenie z użyciem pary, ale już nie gotowanie na parze;
- piekarniki z funkcją mikrofali, które łączą pełną funkcjonalność klasycznego piekarnika ze sposobem działania mikrofalówki. Takie piekarniki mają dwie komory, więc można w nich piec oraz podgrzewać potrawy, a dzięki aktywowaniu się grzałek, termoobiegu i mikrofal przygotowuje się je szybciej niż w tradycyjnym piekarniku.
Czym różnią się od siebie piekarniki?
Jeśli przyjrzymy się modelom konkretnej linii piekarników dowolnego producenta, zauważymy, że wszystkie wyglądają tak samo, więc zasadne będzie pytanie: dlaczego różnią się ceną? Tajemnice są tam, gdzie ich nie widać, a odkrywamy i doceniamy je dopiero w domu podczas używania urządzenia.
Zobacz też:
- Złote zasady urządzania kuchni >>>
- 20 inspiracji na szarą kuchnię >>>
- Jak zabezpieczyć ściany w kuchni przed zabrudzeniem? >>>
Standardowe funkcje piekarników
Funkcje takie jak termoobieg lub grill, grzanie od dołu albo od góry to standardowe wyposażenie każdego piekarnika. Podobnie jak bardziej zaawansowane technicznie od nich automatyczne programy pieczenia. Piekarniki z tą funkcją mają fabrycznie zaproponowany czas grzania, rodzaj działających grzałek i temperaturę przy wyborze konkretnego programu. Inaczej są zaprogramowane do pieczenia chleba, mięsa, ciasta albo warzyw. Automatyczne programy pieczenia wyręczają użytkownika – nie ma konieczności analizowania parametrów pieczenia dla konkretnej potrawy.
Standardem są także zimne drzwiczki, których temperatura podczas pieczenia jest na tyle niewysoka, że eliminuje możliwość poparzenia się. Dzieje się tak dzięki wbudowanym wentylatorowi oraz kanałom wentylującym, które zapewniają ciągły przepływ chłodnego powietrza między szybami drzwi, więc temperatura zewnętrznej szyby nie przekracza 50°C.
Dodatkowe funkcje nowoczesnych piekarników
Szybkie nagrzewanie bez zwiększonego zużycia energii. Po nagrzaniu urządzenie samo przełącza tryb pracy na taki, jaki został wybrany do przygotowania potrawy. Doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast, które trzeba umieścić w już nagrzanym piekarniku;
Intensywne pieczenie. Przeznaczone jest do potraw wymagających bardzo dokładnego dopieczenia;
Podtrzymanie temperatury. Przydaje się, gdy chcemy utrzymać temperaturę już przygotowanego dania, bo na przykład ktoś spóźnia się na obiad oraz wtedy, gdy pieczemy w obecnie modnym i popularnym trybie pulled pork, czyli długo i w niskiej temperaturze. Zaprogramowana temperatura tego programu zwykle nie przekracza 100°C;
Suszenie i rozmrażanie. Wybranie tej funkcji sprawia, że wentylator wprowadza w ruch powietrze, które owiewa zamrożony lub przeznaczony do suszenia produkt i umożliwia jego szybsze przygotowania do dalszej obróbki;
Katalizator zapachów. Funkcja ta wychwytuje cząsteczki zapachowe z oparów, więc w powietrzu nie unosi się zapach pieczonych dań;
Wytwornica pary. Przy jej pomocy przygotujemy pełnowartościowe posiłki, które zachowują witaminy i minerały, a na przykład pieczone mięsa nie będą przesuszone;
Termosonda. Dzięki „elektronicznemu termometrowi” monitorowany jest poziom ciepła składników oraz potrawy w trakcie pieczenia. Nie ma więc potrzeby otwierania drzwiczek i sprawdzania, czy potrawa jest gotowa;
Grzanie mikrofalowe. Działa podobnie jak w tradycyjnych mikrofalówkach i umożliwia bardzo szybkie przygotowanie potraw;
Obrotowy rożen. Sprawdza przy pieczeniu dużych kawałków mięsa oraz drobiu, dając efekt taki, jaki otrzymalibyśmy podczas pieczenia na tradycyjnym rożnie;
Podwójna komora. Dzięki niej można piec dwie różne potrawy jednocześnie w dwóch różnych temperaturach, a ich zapachy się nie mieszają. Jest to możliwe dzięki specjalnemu systemowi cyrkulacji, który rozprowadza powietrze po całej komorze urządzenia;
Grillowanie. W tej funkcji górna grzałka ogrzewa potrawę z góry, więc jest dokładnie dopieczona i chrupiąca. Przyda się nie tylko do przygotowania zapiekanek, przyrumieniania mięs, ale także dań z grilla w porach roku, w których z tradycyjnego grilla nie korzystamy;
Termoobieg. Funkcja ta, chociaż nienowa, podlega stałym modyfikacjom mającym na celu uzyskanie przez użytkowników piekarnika coraz lepszych efektów pieczenia, zwłaszcza takich, które w naszej świadomości są traktowane jako przykłady idealnych efektów tego procesu – potrawy są równomiernie przyrumienione, na całej powierzchni mają jednakowy kolor, a ciasta są równo wyrośnięte.
Polecany artykuł:
Czy warto zainwestować w nowoczesny piekarnik?
Tutaj odpowiedź jest oczywista: tak! Dobry piekarnik to inwestycja na lata, która dodatkowo uprzyjemni pracę w kuchni i pozwoli przygotowywać wiele potraw szybciej i oszczędnie, bez marnowania energii. Na cenę piekarnika ma wpływ wiele czynników, jego konstrukcja, inteligentne rozwiązania i materiały.
Producenci piekarników dużą wagę przykładają do pracy wentylatorów, ponieważ to one odpowiadają za sposób rozprowadzania powietrza, więc także równomierny rozkład temperatury w komorze piekarnika. By uzyskać jak najlepsze efekty sięga się po innowacyjne rozwiązania inspirowane na przykład konstrukcjami lotniczymi. Wentylatory zyskują duże prędkości obrotowe, zwiększa się ich wydajność, co skutkuje stałym, równomiernym przepływem powietrza, które dociera do wszystkich zakamarków komory piekarnika. Otrzymujemy wtedy potrawy doskonale, równomiernie dopieczone. Dzięki innowacyjnej technologii możemy pożegnać się z nierówno przyrumienionymi ciasteczkami, krzywo wyrośniętymi muffinkami czy niedopieczoną częścią potrawy.
Na jakość pieczenia wpływają liczne rozwiązania techniczne, na przykład nowoczesna konstrukcje wnętrza, która do minimum ogranicza straty ciepła podczas pieczenia i zmniejsza wahania temperatury, a także wielkość grzejnika. Ma on wpływ na moc i równomierność grzania na całej powierzchni blachy. Ciasta, ciasteczka, mięsa, warzywa niezależnie od tego, w którym miejscu blachy do pieczenia się znajdują – tuż przy drzwiczkach czy w głębi albo z któregoś boku – są równo wyrośnięte, mają doskonały kształt i konsystencję.
Od czego zależy wygoda użytkowania nowoczesnego piekarnika?
- blokada przed przypadkowym włączeniem piekarnika. Uruchomienie urządzenia jest możliwe dopiero po włączenie kombinacji przycisków;
- pokrętła. Mogą być tradycyjne, czyli wystające z obudowy, lub chowane typu push-push. Drugie rozwiązanie jest wygodniejsze, ponieważ po schowaniu pokręteł łatwiej wyczyścić panel sterujący. Poza tym po ustawieniu parametrów piekarnika można je schować i zapobiec przypadkowej zmianie ustawień;
- sterowanie elektroniczne. Na panelu sterującym wybiera się konkretne funkcje, jakie ma realizować piekarnik. Nowoczesne technologie pozwalają na zastosowanie w piekarnikach poprawionych algorytmów kontroli temperatury: zmniejszają one jakiekolwiek jej wahania, poprawiając smak i poziom wypieczenia potraw;
- timer. Wygodna funkcja umożliwiająca zaplanowanie czasu pieczenia. Wybierając piekarnik, warto zwrócić uwagę na to, by funkcja ta również wyłączała piekarnik po zakończonym czasie pieczenia, a nie tylko informowała nas, że czas pieczenia upłynął i sami musimy urządzenie wyłączyć;
- wyświetlacz LED. Niewielki ekran, który za pomocą ikon informuje o ustawieniach piekarnika i realizowanych przez niego funkcjach, temperaturze, rodzaju pracujących grzałek, czasie pieczenia;
- prowadnice teleskopowe. Umożliwiają wysunięcie pieczonej potrawy bez konieczności wykładania rąk do nagrzanej komory urządzenia.
Polecany artykuł:
Czyszczenie piekarnika
Czyszczenie wnętrza piekarnika nigdy nie należało do czynności, do której podchodzilibyśmy z zapałem. Wiedzą o tym producenci i proponują rozwiązania, które nie tylko uławiają utrzymanie komory urządzenia w czystości, ale także wyręczają użytkownika. Wystarczy wybrać odpowiednie rozwiązanie.
Wnętrze piekarnika może być pokryte gładkimi emaliami łatwoczyszczącymi utrudniającymi przywieranie zabrudzeń. To rozwiązanie, niestety, nie wyręczy nas w myciu, ale znacznie je ułatwi.
Bardziej zaawansowane jest czyszczenie parowe. Wybranie tego programu sprawi, że pod wpływem pary wodnej wydobywającej się z pojemnika z wodą zanieczyszczenia rozmiękają i łatwiej je usunąć.
Skuteczniejsze od parowego jest czyszczenie za pomocą paneli katalitycznych. To wkłady, zwykle na bocznych ściankach urządzenia, które mają strukturę papieru ściernego wyłapującego i spalającego zanieczyszczenia. Niestety, z czasem panele katalityczne się zużywają i trzeba je wymienić.
Piekarniki z pyrolizą
Za najskuteczniejszy sposób czyszczenia wnętrza piekarnika uważa się czyszczenia pyrolityczne. Urządzenia z tą funkcją są wyposażone w program, za pomocą którego wnętrze piekarnika nagrzewa się do temperatury około 500°C. W tak wysokiej temperaturze wszelkie zabrudzenia i resztki potraw zamieniają się w popiół, więc usuwa się je bez problemu. Co ważne, zabrudzenia są usuwane z każdego, nawet najmniejszego, zakamarka komory piekarnika. W czasie pracy tego programu dodatkowo działa mechanizm blokady drzwiczek, co uniemożliwia poparzenie się. Gorące powietrze z wnętrza nie wydostaje się też na zewnątrz, ponieważ piekarniki z pyrolizą mają metalowe uszczelki zapobiegające jego rozpraszaniu się w pomieszczeniu.
Program czyszczenia można przerwać w dowolnym momencie, ale drzwiczki piekarnika otworzą się dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie do bezpiecznej.
Zależnie od modelu wybierać można program czyszczenia pyrolitycznego piekarników umiarkowanie lub mocno zabrudzonych. Trwają one 65 lub 90 minut. Dzięki funkcji pyrolizy piekarnik można czyścić raz na jakiś czas, na przykład raz w miesiącu – zależnie od częstotliwości pieczenia oraz stopnia zabrudzenia. Najważniejszymi zaletami tego rozwiania jest to, że piekarnik czyści się sam i nie musimy zajmować się jego wnętrzem po każdym użyciu. Dodatkowo – po czyszczeniu – można wykorzystać ciepło resztkowe i ograniczyć zużycie energii elektrycznej.