Montaż okapu w kuchni: instrukcja krok po kroku

Okap w kuchni
Autor: Piotr Mastalerz Trzeba w kuchni zainstalować okap i włączać podczs gotowana, by usuwał dodatkową ilość pary wodnej, cząsteczek tłuszczów i intensywnych zapachów

Montaż okapu: instrukcja z galerią zdjęć. Razem z firmą Amica pokazujemy jak samodzielnie zamontować i podłączyć okap kuchenny.

Okap jest ważnym elementem wystroju kuchni, więc nie wystarczy, by skutecznie wspomagał jej wentylację. Musi pasować do sprzętów i zabudowy kuchennej i dobrze się wśród nich prezentować.

Rodzaje okapów:

  1. Pochłaniacz - wyciąga powietrze znad kuchenki, przepuszcza przez zestaw filtrów, które je oczyszczają, i wdmuchuje z powrotem do pomieszczenia. Można go zainstalować w każdej kuchni.
  2. Wyciąg - zasysa zanieczyszczone powietrze z pomieszczenia do kanału wentylacyjnego, z którym musi być połączony, i wydmuchuje je poza budynek.
  3. Dwa w jednym - większość okapów mających filtry węglowe może pracować jako pochłaniacze, a po podłączeniu do kanału wywiewnego – jako wyciągi.

Montaż i podłączenie okapu: instrukcja z galerią zdjęć

Kiedy zamontować pochłaniacz a kiedy wyciąg

Pochłaniacz pracuje w systemie zamkniętym. Nie usuwa zużytego powietrza, lecz pozbawia je głównych zanieczyszczeń. Nie jest więc tak skuteczny jak wyciąg, który po prostu pozbywa się brudnego powietrza, ale ma inną przewagę – można go zamontować w każdej kuchni, nie zważając na dostęp do kanałów wentylacyjnych. Żeby mieć pożytek z pochłaniacza, trzeba zadbać o to, by miał dobre filtry – najlepiej co najmniej dwa – węglowy do neutralizowania zapachów i przeciwtłuszczowy do wychwytywania tłustych oparów. Należy też przestrzegać zalecanej przez producentów częstotliwości ich czyszczenia lub wymiany. Trwałość i skuteczność filtrów są często powiązane z ich ceną. Tanie mają zazwyczaj słabsze parametry. Filtry przeciwtłuszczowe z akrylu, papieru albo włókniny zużywają się i trzeba je wymieniać na nowe, niekiedy już po kilku miesiącach. Jeśli są zrobione z metalu, po dokładnym umyciu nadają się do ponownego użycia.

Wyciąg to nic innego jak działająca w obrębie jednego pomieszczenia (kuchni) wentylacja mechaniczna wywiewna. Niestety działająca od czasu do czasu, podczas gdy w kuchni z kuchenką gazową ze względów bezpieczeństwa wentylacja (co najmniej grawitacyjna) musi działać stale. Dlatego jeśli jest w niej tylko jeden kanał, nie wolno go wykorzystać do podłączenia okapu-wyciągu. Potrzebny jest osobny. Jeśli w kuchni są dwa kanały wentylacyjne, jeden może służyć do wentylacji grawitacyjnej, drugi można wykorzystać do podłączenia wyciągu. Gdy jest tylko jeden, wyciąg można np. podłączyć powyżej kratki wentylacyjnej (nie likwidując jej) lub zamontować specjalną podwójną kratkę i do jej górnej części podłączyć okap. Kiedy będzie pracował, usuwane przez niego powietrze nie będzie wracało do pomieszczenia, a gdy przestanie, dolna część kratki będzie działała jak zwykła kratka wywiewna.

Przeczytaj też:

Jak wyczyścić okap kuchenny, pochłaniacz >>>

Wylot z okapu można też wyprowadzić bezpośrednio przez ścianę zewnętrzną. Na zakończeniu przewodu połączonego z okapem, w ścianie, należy zamontować kratkę wylotową z klapą zwrotną, która podczas przerw w pracy wyciągu będzie zapobiegała nawiewaniu powietrza z zewnątrz do pomieszczenia.

Jak prawidłowo zamontować okap

Wyciąg podłącza się do przewodu wywiewnego i instalacji elektrycznej, pochłaniacz potrzebuje tylko zasilania energią elektryczną. W pobliże obu trzeba więc doprowadzić instalację elektryczną. Podłączenie elektryczne może być zrobione w tzw. kostce w puszce instalacyjnej, lecz producenci zalecają podłączanie okapu za pomocą wtyczki, a wtedy konieczne jest gniazdo. Warto je ukryć pod obudową okapu.

Na jakiej wysokości zamontować okap

Po zamocowaniu dolna krawędź okapu powinna się znajdować na wysokości co najmniej 65 cm nad płytą gazową, aby ciąg powietrza nie zakłócał spalania gazu (w przypadku płyty elektrycznej nie ma takiego problemu), jednak nie wyżej niż 75 cm nad nią, bo zbieranie oparów stanie się mniej efektywne.

Rura do okapu

Połączenie wyciągu z kanałem wentylacyjnym wygodnie jest zrobić z rury spiro o średnicy 125 lub 150 mm albo przewodem z tworzywa sztucznego o przekroju prostokątnym. Powinno być jak najkrótsze i mieć jak najmniej załamań, aby opory przepływu były jak najmniejsze. W przypadku okapów wyspowych podłączenia do wentylacji i instalacji elektrycznej trzeba ukryć, np. w suficie podwieszanym.

Zobacz też INSTRUKCJE:

Jak podłączyć pralkę? Prosta, filmowa instrukcja
Warto wiedzieć

Podłączenie elektryczne

Przed przystąpieniem do wieszania okapu w pobliże miejsca montażu należy doprowadzić instalację elektryczną, do której zostanie podłączone zasilanie wentylatora (wentylatorów). Okapy kuchenne są na ogół wyposażone w kabel z wtyczką pasującą do standardowych gniazd 230 V. Trzeba więc zamontować takie gniazdo (np. w zagłębionej w ścianie puszce) w miejscu umożliwiającym szybkie odłączenie okapu w razie awarii.

Gdzie nie wolno podłączać okapu

  1. W domach z wentylacją grawitacyjną, w których znajdują się kominki opalane drewnem.
  2. W domach z urządzeniami odprowadzającymi spaliny do kominów o naturalnym ciągu, np. kotłami z otwartą komorą spalania.
  3. Do kominów wentylacji zbiorczej (istniejących w wielu starych budynkach).
  4. Do przewodów kominowych, którymi są odprowadzane spaliny z urządzeń opalanych każdym paliwem stałym bądź płynnym.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE