Czym różni się wyspa w kuchni zamkniętej od wyspy w kuchni otwartej
Wyspa w dużej kuchni bardzo różni się od wyspy usytuowanej między aneksem kuchennym a salonem. Przede wszystkim wyspa w kuchni zamkniętej powinna być należycie wyeksponowana, stanowi bowiem serce kuchennej maszynerii. W przypadku wyspy w kuchni otwartej powinieneś się raczej zdecydować na rozwiązania mniej spektakularne.
Wyspa kuchenna może pełnić wiele funkcji. Wyspa w kuchni otwartej na salon łączy oba pomieszczenia, pozwalając pracować twarzą w kierunku domowników. W zamkniętej zapewnia łatwiejszą komunikację i odciąża szafki z części produktów i naczyń.
Wyspa zmienia kuchnię i ułatwia korzystanie z niej, pod warunkiem, że jest dobrze zaprojektowana. Jeśli wyspa ma być atrakcją kuchni, powinniśmy starannie przemyśleć, co ma zasłonić, a co odsłonić. Można komponować ją z niskim murkiem, ażurową ścianką lub półkami albo pozostawić nieobudowaną.
Jak zaplanować kuchnię z wyspą
Wyspa w kuchni może mieć kształt tradycyjny – kwadratowy lub prostokątny – ale można także zbudować kolistą, na planie elipsy, litery L lub półokręgu. Istotne jest, aby ułatwiała nam codzienne zajęcia w kuchni, nie powodując kolizji na ciągach komunikacyjnych.
GALERIA: kuchnia z wyspą - inspiracje
Autor: Mariusz Bykowski; projekt: Ewelina Para/Red Design, stylizacja: Eliza Mrozińska
Wyspa kuchenna zaprojektowana funkcjonalnie i w pięknym wnętrzu
Małą wyspę dobrze jest zaprojektować, wykorzystując zasadę kontrastu. Niewielki mebel wykonany w tej samej stylistyce i kolorze co pozostałe będzie się wydawał mniejszy, niż jest w rzeczywistości, i zginie na tle całości, ale gdy zastosujemy materiały lub kolor inne niż w pozostałej części wnętrza, może mu nadać niepowtarzalny charakter. Im wyspa kuchenna jest mniejsza, tym powinna być bardziej ażurowa i mieć lżejszą konstrukcję.
POLECAM: 28 sposobów na małe i wąskie kuchnie w bloku (ZDJĘCIA)
W przypadku dużej wyspy kuchennej bezpiecznie jest trzymać się zasady, według której wyspy duże, o pełnej konstrukcji meblowej, z zamykanymi szafkami projektuje się jako dopełnienie wystroju całej kuchni – w tej samej co ona stylistyce, w tych samych kolorach i z takich materiałów jak pozostałe meble. Rodzaj materiałów i ich kolorystykę możemy dobierać z większą swobodą, nie unikając kontrastów
Polecany artykuł:
Wyspa w kuchni zamkniętej
Wyspa powinna być centrum kuchni – najważniejszym, dostępnym z różnych stron miejscem wykonywania wszelkich prac związanych z przygotowaniem posiłków, ale także gotowania i zmywania. O ile tylko rozmiar kuchni na to pozwoli, będzie więc najczęściej dużo większa od tej „pokojowej”.
Przeczytaj też:
Jak urządzić kuchnię wygodną i praktyczną? Zasady aranżacji kuchni >>>
Wyspę w kuchni trzeba raczej wyeksponować, podkreślić jej charakter i rangę jako serca kuchennej maszynerii. Pomoże w tym dobór materiałów: solidne, grube blaty kuchenne z kamienia lub drewna czy na przykład murowana podstawa wyspy (w tym wypadku upewnijmy się, że strop wytrzyma jej ciężar), a także dodatki – efektowny okap kuchenny, lampa, wyeksponowane przybory do gotowania.
Wyspa w kuchni otwartej
W kuchni otwartej wyspa to element należący do dwóch wnętrz naraz – kuchni i pokoju dziennego lub jadalni. W związku z tym bardzo ważne jest, czy pasuje ona do ich wystroju (tu trzeba przeanalizować materiały, z których jest wykonana), czy ma dobre proporcje (zbyt wąska będzie sprawiała wrażenie słupka zawalidrogi). Musimy się też zastanowić, jak będzie się prezentować na tle kuchni. Powinno być ono bardzo spokojne – najlepiej pusta ściana lub szafy magazynowe. Zbyt bogata forma może bowiem sprawiać wrażenie przeładowania.
POLECAMY: Aneks kuchenny z salonem: inspiracje, projekt i porady
Efekt większego oddzielenia uzyskamy na przykład dzięki obniżeniu sufitu nad aneksem kuchennym, a także obudowaniu wyspy ścianką wyższą od blatu roboczego. Funkcję przesłaniającą będzie też pełnił zamontowany nad wyspą okap lub wiszące nad nią oprawy oświetleniowe.
Wyspa na granicy salonu i kuchni nie musi, a nawet nie powinna być przesadnie rozbudowana i wyeksponowana - wskazane są proste formy, raczej zamknięte szafki niż otwarte półki. Trzeba się zastanowić, czy wyspa ma bardziej oddzielać i przysłaniać kuchenne zaplecze, czy integrować obydwa pomieszczenia, być miejscem spotkania przestrzeni kuchni i salonu.