Przebudowa kamienicy zniszczonej w katastrofie budowlanej - wyróżniony Remont Roku 2018

2019-03-20 12:51 Projekt przebudowy kamienicy: e+r architekci
Przebudowa kamienicy - RR 2018
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2018

Najpierw zaniedbana i zapomniana, później zniszczona w katastrofie budowlanej - kamienica w Bochni nie nadawała się do użytku, lecz dzięki generalnemu remontowi i przebudowie znów stała się domem dla swych lokatorów. Zobacz, jak uratowano zniszczony budynek!

Przebudowa zniszczonej kamienicy z przełomu XIX i XX wieku

Zgłoszenie do konkursu Remont Roku 2018 dotyczyło przebudowy kamienicy z przełomu XIX i XX w. Budynek ujęty jest na liście ewidencji zabytków, zlokalizowany w zabudowie pierzejowej na terenie zabytkowego układu urbanistycznego klasy A przy ul. Benesza w Bochni.

Budynek popadł w ruinę oraz - w wyniku katastrofy budowlanej - został wyłączony z użytkowania w 2000 roku. W latach 2013 - 2018 został odbudowany oraz przebudowany zgodnie z wytycznymi Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Projekt przewidywał zachowanie istniejącej tkanki murów do poziomu stropu pierwszego piętra z częściowym wyburzeniem ścian wewnętrznych oraz przebudowę strychu w celu adaptacji na cele mieszkalne.

Generalny remont budynku

Budynek został wzmocniony konstrukcyjnie nowymi elementami. Zaprojektowano żelbetową płytę denną, istniejące stropy drewniane zastąpiono żelbetowymi, istniejącą drewnianą więźbę dachową zastąpiono konstrukcją stalowo-drewnianą. Zachowano historyczną kompozycję elewacji frontowej, a także wysokość oraz gabaryt budynku i kąt nachylenia dachu. Oddają one charakter istniejącej dookoła zabudowy zabytkowego Starego Miasta.

Użyte materiały, takie jak dachówka ceramiczna w kolorze czerwonym, szara blacha tytanowo-cynkowa, granit strzegomski oraz jasna kolorystyka elewacji wraz z odtworzeniem detalu drewnianej stolarki oraz odrestaurowaną istniejącą kutą balustradą balkonu wpisują się w całości w kontekst historycznej miejskiej zabudowy oraz wytyczne Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego.

Przebudowa w nowoczesnym stylu

Podwórko wraz z schodami zewnętrznymi prowadzącymi na poddasze oraz tylną elewację zaprojektowano we współczesnej estetyce używając palety materiałów identycznych jak na froncie budynku, czyli blachy tytanowo-cynkowej, jasnego tynku oraz kontrastujących elementów ze stali ocynkowanej, płaszczyzn z kamień naturalny na elewacji oraz modrzewia wykończonego techniką shou–sugi–ban (drewna opalanego ogniem). 

Przebudowa kamienicy
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2018 Tylna, nowoczesna elewacja kamienicy
z oceny jury konkursowego

Za co nagrodzono przebudowę kamienicy?

  • Za odwagę podjęcia trudnego zadania przywrócenia do życia i dawnej świetności zrujnowanej kamienicy, za dostrzeżenie potencjału miejsca oraz konsekwentne, pomimo ograniczeń konserwatorskich, doprowadzenie do finału odbudowy. Za udowodnienie, że jest możliwe to, co uchodzi za niemożliwe
  • Za zmierzenie się z wyzwaniem zakończone sukcesem. Za utrzymanie charakteru budynku i pierzei oraz niewielką korektę elewacji frontowej z korzyścią dla budynku.
  • Przede wszystkim na uwagę zasługuje podjęcie wysiłków zmierzających do zachowania śladów dziedzictwa narodowego w stosunku do elewacji frontowej ukazującej charakter pierzejowej, zabytkowej zabudowy. Dostrzeżenie i docenienie ich wartości wyróżniają przedstawioną do konkursu pracę.

Sponsorzy konkursu Remont Roku 2018

Sponsorzy Remont Roku 2018
Autor: materiały sponsorów

Zobacz inne remonty domów i mieszań z konkursu Remont Roku

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE