Dom jak Las. Wyjątkowy dom otoczony sosnowym lasem

2022-09-01 11:42
Dom jak las
Autor: Nate Cook O unikatowym charakterze tego projektu przesądza podzielenie domu na segmenty: grafitowe z drewnianymi licami i szklane, które się ze sobą przeplatają

Dom jak Las to wyjątkowy dom jednorodzinny położony na wąskiej, ale bardzo długiej działce. Budynek "ukryty" jest w sosnowym lesie. Architektoniczna forma budynku jest oczywistym nawiązaniem do leśnego pejzażu. Prostokątna, minimalistyczna bryła została podzielona na mniejsze części. Poszczególne segmenty są delikatne przesunięte względem siebie i rozdzielone przeszkleniami.

Dom jak Las to jeden z projektów warszawskiej pracowni 81.WAW.PL Budynek wydaje się być wymarzonym miejscem do życia – otoczony drzewami, schowany wśród zieleni, odseparowany od zgiełku, hałasu, oczu przechodniów.

Projekt został zrealizowany pod Warszawą na wąskiej, ale bardzo długiej działce. Budynek składa się z 3 kondygnacji i jest ukryty w sosnowym lesie. Głównym życzeniem inwestora było, aby dom wtopił się i harmonijnie współgrał z otaczającym go terenem. 

Powierzchnie domu: co oznaczają i jak się je oblicza

Dom na długą i wąską działkę

Architektom zależało na stworzeniu budynku, który odpowie na zaistniałą lokalizację, czyli długą wąską działkę z dobrą południową ekspozycją po dłuższej krawędzi. Nie chcieli zakłócić istniejącego stanu na działce, którym był sosnowy las. Woleli stworzyć bryłę, która nie będzie narzucać swojej formy, ale wtopi się w krajobraz.

Przeczytaj też:

Działka długa, trójkątna lub wąska. Jaki dom wybudować na nietypowej działce >>>

GALERIA: zobacz więcej zdjęć bryły domu

Podzielenie domu na segmenty

Stąd powstał pomysł podzielenia prostopadłościennej bryły na mniejsze i poprzesuwaniu ich względem siebie. Wynika to także z funkcji jaka znajduje się w poszczególnych bryłach. W miejscu rozsunięć zlokalizowano okna. Dzięki temu wysokie pionowe ściany boczne współgrają harmonijnie z lasem. 

Po krótszych krawędziach elewacja została pokryta naturalną deską elewacyjną dopasowaną kolorystycznie do pni sosen. Długie ściany są prostopadłe do drewnianych i wykończone w zostały w szarym tynku. W pasach między bryłami umieszczono okna.

Bryła od frontu to monolityczna ściana bez okien z ukrytym wjazdem do garażu podziemnego. W dalszej perspektywie tło dla niej stanowią monochromatyczne ściany domu. Tylna część domu, otwierająca się na ogród, to w pełni przeszklona elewacja. Jest to zupełnie zaprzeczenie elewacji frontowej.

Przestronny dwukondygnacyjny hol

Po wejściu do domu znajdziemy się w przestronnym, dwukondygnacyjnym holu, który graniczy przeszkleniem z wewnętrznym półpatio, ponieważ jedną ścianą otwiera się na otoczenie. Pozostałe ściany są w pełni przeszklone, wpuszczając tym samym trochę lasu do domu oraz doświetlając tę część budynku.

Przeczytaj też:

Duże przeszklenia w domu, czyli jak dobrze wybrać okna tarasowe? >>>

Tworzy to niesamowitą harmonię oraz pokazuje, jak blisko natury można mieszkać i żyć w zgodzie z nią.

Główne wejście do budynku nie jest oczywiste. Na pierwszy rzut oka nie możemy go dostrzec, ponieważ ukryte zostało między drewnianymi bryłami budynku. Prowadzi nas do niego betonowa balustrada podjazdu.

Dom jak las
Autor: Nate Cook W tym projekcie nie ma oczywistości. Już samo wejście do domu jest tajemnicze. Zostało ukryte między segmentami bryły budynku. Jedyne, co nas do niego prowadzi, to ścieżka z zatopionych w trawie kamiennych płyt

Funkcjonalna strefa dzienna domu

Z holu mamy bezpośredni dostęp do garderoby i toalety gościnnej. Przemieszczając się dalej mijamy klatkę schodową, którą przedostajemy się do części kuchenno-jadalnianej. W tej strefie stół ma widok na półpatio, a przestronna kuchnia rozdziela jadalnię oraz salon.

Długa wyspa do pracy została zlokalizowana wzdłuż okna. Dzięki temu przygotowując posiłek mieszkańcy będą mieli stały kontakt z otoczeniem. Wpłynie to na komfort prac domowych, a także na możliwość odetchnięcia świeżym leśnym powietrzem.

Przeczytaj też:

Salon i jadalnia w jednym pokoju. Jak pomysłowo zaaranżować? >>>

Na ścianie vis-a-vis kuchni zlokalizowano spiżarnię w domu oraz gabinet. Całość układu parteru domyka przestronny salon ze szklaną ścianą. Część dzienna domu otwiera się na różne kierunki - z jadalni mamy widok na półpatio, z kuchni otwarcie po dłuższym boku domu, a z pokoju dziennego widzimy resztę ogrodu.

Dom jak las
Autor: Nate Cook Część dzienna domu otwiera się na różne kierunki - z jadalni mamy widok na półpatio, z kuchni otwarcie po dłuższym boku domu, a z pokoju dziennego widzimy resztę ogrodu

Piętro domu z sypialnią główną i pokojami dla dzieci

Na piętro dostajemy się schodami, które otwierają się dużymi przeszkleniami na dwie strony działki. Wchodząc na nie, po jednej stronie mamy łazienkę dziecięcą, a po drugiej pokoje dla dzieci wraz z garderobami. Całości dopełnia sypialnia główna z własną garderobą oraz łazienką.

Zobacz inne realizacje pracowni 81.WAW.PL:

Dom jak Las. Polski projekt z międzynarodową nagrodą

Dom jak Las z pracowni 81.WAW.PL został zwycięzcą w konkursie IDA Design Awards 2021. Z kilkudziesięciu znamienitych projektów nadesłanych z całego świata wygrał projekt z Polski, który otrzymał tytuł GOLD w kategorii DOM. To jedna z najbardziej cenionych nagród w branży. Celem konkursu jest pokazanie fenomenalnego talentu i wizji wyjątkowych architektów na całym świecie. 

Dom jak Las znalazła się także w naszym TOP 10+1. Najciekawsze domy zbudowane w 2021 r. Koniecznie zobaczcie pozostałe realizacje w naszym zestawieniu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE