Warzywnik w ogrodzie może być ozdobny - jak uprawiać warzywa i zioła w ogrodzie
Warzywnik to znakomite dopełnienie ogrodu. Dzięki niemu możemy mieć własne warzywa: smaczne, zdrowe i piękne, a przy tym łatwe w uprawie. Radzimy jak uprawiać warzywa i zioła w ogrodzie warzywnym.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Nawet najpiękniejszy ogród pełen kwiatów i ozdobnych krzewów w pewnym momencie przestaje cieszyć. Zaczynamy tęsknić za czymś praktycznym, na przykład własnymi warzywami i owocami, za doprawianiem potraw przyprawami przyniesionymi przed chwilą z ogrodu, za grillowaniem warzyw wprost z grządki. Jednak często zniechęca nas wizja warzywników minionej epoki: nudnych grządek z ziemniakami i rzędami buraków, marchewki czy cebuli. Odstrasza też perspektywa ciężkiej pracy wiosną i żmudnych zabiegów pielęgnacyjnych przez cały sezon. Do tego dochodzi niepokój, jak na niewielkiej działce przy domu znaleźć odpowiednio ustronne, ale dobrze nasłonecznione miejsce.
Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z marzeń o pysznych daniach z własnych warzyw? Nic podobnego. Musimy tylko spojrzeć na sprawę inaczej. Warzywnik nie będzie zapewniał nam pożywienia na cały rok. Nie będzie się składał z równiutkich, starannie opielonych poletek. Będzie za to zapewniał rozrywkę i cieszył swą urodą. Wybierzmy rośliny o barwnych liściach, efektownych kwiatach i atrakcyjnych owocach, stwórzmy z nich interesujące kompozycje. Znajdźmy rozwiązanie pasujące do charakteru naszego ogrodu.
Warzywami i ziołami możemy uzupełniać rabaty ozdobne, tworzyć z nich barwne kompozycje, założyć stylizowany ogród warzywny na wzór dawnych ogrodów kwaterowych, jakie towarzyszyły dworom szlacheckim, lub wymieszać na rabatach jak w wiejskich ogródkach: warzywa, zioła i rośliny kwitnące.
Warzywa jak rośliny ozdobne
Spójrzmy na warzywa z nowej perspektywy, przyjrzyjmy się pojedynczym roślinom. Dostrzeżemy wtedy ich urodę, bo przecież często nie ustępują roślinom ozdobnym. Kwitnące i owocujące dynie, kabaczki, patisony, cukinie, ogórki, barwne owoce pomidorów, papryk, piękne liście kapusty i kalarepy, botwiny, jarmużu czy rabarbaru w różnych odcieniach zieleni, czerwieni i fioletu, wijące się pędy, barwne kwiaty i strąki fasoli i groszku, pędy szczypiorku i nać pietruszki. Do tego zioła i rośliny przyprawowe o dekoracyjnych liściach i niebrzydkich kwiatach.
Niektóre warzywa (sałata, rzodkiewki, groch, bób, pietruszka, marchewka) można siać bezpośrednio do gruntu, inne trzeba wysiewać w inspekcie lub na parapecie i przygotowywać z nich rozsadę. Jeżeli nie mamy czasu albo nie chcemy się zajmować przygotowywaniem rozsady, możemy kupić ją w sklepach lub centrach ogrodniczych albo bezpośrednio od ogrodników.
Niektóre rośliny wpływają na siebie nawzajem w korzystny sposób, natomiast inne oddziałują na siebie źle. Są też takie, które odstraszają szkodniki, i takie, które wabią owady pożyteczne. Warto korzystać z tej wiedzy i – w miarę możliwości – sadzić obok siebie odpowiednie rośliny:
- czosnek z pomidorami, burakami,selerem;
- cebula z porami, pomidorami, burakami, marchwią, sałatą, koprem, pietruszką;
- dynia z fasolą i kukurydzą;
- pomidory z sałatą lub szpinakiem, selerem, pietruszką, marchwią, czosnkiem;
- groch z kapustą, kalarepą, brokułami, fasolą, marchwią i pietruszką, selerem, sałatą;
- morwa obok winorośli;
- sałata z maciejką i nasturcją.
Między roślinami uprawnymi powinny też rosnąć rośliny przyprawowe:
- mięta obok fasoli, grochu,kapusty, kalarepy, brokułów;
- kminek z grochem;
- koper obok cebuli, kapusty, kalarepy, brokułów, sałaty, ogórków, marchwi, fasoli, grochu, buraków, sałaty;
- szałwia najlepiej obok marchwi i kapusty;
- cząber razem z cebulą i czosnkiem.
Sadząc warzywa, pamiętajmy, że:
- fasola hamuje wzrost cebuli, czosnku, kapusty, buraków i mieczyków;
- groch źle wpływa na szczypiorek, czosnek, cebulę i mieczyki;
- kalafior, kapusta, kalarepa nie powinny rosnąć z pomidorami, marchwią, fasolą tyczną i rzodkiewką;
- ogórków nie należy sadzić obok pomidorów;
- majeranek źle rośnie w sąsiedztwie bazylii;
- sałata to złe towarzystwo dla pietruszki.
Wysiew nasion warzyw
Marzec: bób, groch, marchew, pietruszka korzeniowa i naciowa, rzodkiewki, sałata.Kwiecień: kapusta włoska, brukselka, buraki, kalarepa, rzodkiew, boćwina, majeranek, ogórecznik, cząber.Po 15 maja: dyniowate, fasola karłowa i tyczna.Czerwiec: sałata letnia.
Sadzenie rozsady warzyw
Kwiecień-czerwiec: kapusta biała i czerwona, por, pomidor, kalarepa, ogórek, seler i seler naciowy, bazylia.