Cukinia: właściwości cukinii

2013-07-09 13:29 Opracowanie: redakcja serwisu

Cukinia to warzywo coraz częściej uprawiane w przydomowych ogrodach warzywnych. Jakie właściwości ma cukinia? Dlaczego warto uprawiać cukinię w ogrodzie. CUKINIA właściwości.

Owoce i kwiaty cukinii

U cukinii jadalne są owoce oraz kwiaty. Cukinie ma dwa rodzaje kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie to te z zalążkiem owocu na dnie. Męskie, mające u nasady tylko szypułkę, można zrywać bez szkody dla owocowania rośliny. Kwiaty cukinii zbieramy, kiedy są otwarte, delikatnie czyścimy i po usmażeniu w cieście (można je faszerować np. serem) jak najszybciej zjadamy.
Młode cukinie kształtem przypominają ogórki. Mogą być jasno-, ciemno-, a nawet srebrzystozielone, żółte, prążkowane. Cukinię można zacząć zbierać, gdy osiągnie długość 10 cm. Jednak najczęściej zrywa się ją, gdy ma ponad 20 cm, ale nie ma wykształconych gniazd nasiennych. Dojrzałe owoce cukinii nadal mają walory spożywcze – najczęściej faszeruje się je i zapieka po usunięciu ukształtowanych gniazd. Cukinię można dusić, smażyć, zapiekać, faszerować, a nawet kisić - jest ceniona ze względu na delikatny smak i zdrowotne właściwości.

Cukinia właściwości: dlaczego warto jeść cukinię

Cukinia ceniona jest jako warzywo za swoje właściwości. Owoce cukinii są bardziej od ogórków zasobne w składniki odżywcze, w tym w witaminy C, A, K i witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne (magnez, potas i żelazo), wpływają więc korzystnie na odporność organizmu. Cukinia gromadzi mało metali ciężkich z gleby.
Cukinia w 90 proc. składa sie z wody, jest więc warzywem niskokalorycznym - ma zaledwie 15 kcal na 100 g - i lekkostrawnym. Daletgo często używana jest w dietach.  Spożywanie cukinii pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności, sprzyja przemianie materii.

cukinia
Autor: photos.com
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE