Sztuka mieszania. Wybieramy mieszadło do zapraw i kleju
Rodzaj mieszadła trzeba dostosować do konsystencji i objętości przygotowywanej masy lub mieszanki. Żeby odpowiednio je dobrać, warto poznać najważniejsze cechy mieszadeł.
Właściwe przygotowanie zaprawy, tynku, kleju, szpachlówki, farby czy betonu wymaga starannego i dokładnego wymieszania składników bądź gotowej masy. Aby zrobić to szybko i wygodnie, używa się różnego rodzaju mieszadeł, które mocuje się do urządzenia zasilającego – wiertarki, wiertarkomieszarki lub mieszarki.
Materiał i sposób mocowania mieszadeł
Najtańsze mieszadła wykonane ze zwykłej stali szybko rdzewieją, dlatego lepiej wybrać te z kwasoodpornej stali nierdzewnej, znacznie trwalsze. Mieszadła oferowane w droższej wersji mają powłokę z nieprzywieralnego materiału przypominającego teflon. Są także modele wykonane z tworzywa (tarnamidu) oraz z trwałego, lekkiego i niekorodującego włókna węglowego. Wybierając mieszadło, trzeba zwrócić uwagę na rodzaj końcówki mocującej, a także wiedzieć, jakie mocowanie jest zastosowane w mieszarce.
Tradycyjny uchwyt sześciokątny umożliwia montaż mieszadła w typowej głowicy wiertarskiej, a także w mieszarce wyposażonej w złącze wiertarskie. Do bardziej zaawansowanych urządzeń – wiertarkomieszarek i mieszarek – najczęściej używa się mieszadeł montowanych bezpośrednio na wrzecionie, np. na gwint M14 bez użycia dodatkowych narzędzi (do demontażu potrzebne są klucze płaskie). Inne sposoby mocowania, m.in. poprzez adaptery oferowane przez producentów mieszarek (np. Hexafix, Fast-in) oraz szybkozłącza SDS+, umożliwiają stosowanie w mieszarkach z gwintem M14 mieszadeł o innych końcówkach oraz ich beznarzędziowy montaż i prostą wymianę.
Mieszadła do zapraw i klejów: rozmiar
Mieszadła mają długość od 350 do 610 mm, ale najbardziej popularne są te dłuższe – 590–600 mm. Dostosowanie mieszarki do wzrostu użytkownika i pracę w wyprostowanej, przyjaznej dla pleców pozycji umożliwiają tak zwane przedłużenia z gwintami na obu końcach, które zwiększają długość mieszadła o 20–40 cm, a także innowacyjny system Ergo-Fix z pięciostopniową regulacją wysokości mieszadła (z możliwością mocowania mieszadeł na gwincie M14). Dobierając mieszadło, trzeba uwzględnić również wielkość pojemnika, w którym mieszana będzie masa, a także średnicę specjalnie ukształtowanej głowicy oraz moc urządzenia, którym będzie napędzane (im wyższa, tym większa może być średnica mieszadła). Kształt i typ głowicy mieszadła wpływają na sposób i intensywność przemieszczania materiałów w pojemniku.
Polecany artykuł:
Kształty mieszadeł
Podstawowym rodzajem są mieszadła łukowe, które wtłaczają mieszankę od góry w dół pojemnika. W podobny sposób pracują mieszadła lewoskrętne spiralne. Natomiast głowice ze spiralami prawoskrętnymi przemieszczają mieszankę od dołu do góry. Mieszadła spiralne zwykle mają dwie lub trzy spirale o płaskich krawędziach, rzadziej okrągłych. Do mieszarek dwuwrzecionowych, w których montuje się dwa mieszadła, zazwyczaj używa się mieszadeł przeciwbieżnych (podobnie jak w mikserze kuchennym). Mieszadła śmigłowe mają jedno lub częściej dwa (przeciwbieżne) koła łopatkowe. Górne spycha materiał do dołu i zapobiega rozpryskiwaniu, natomiast dolne wypycha mieszankę do góry.
W zależności od typu zastosowanego mieszadła uzyskuje się konkretny ruch mieszanki w pojemniku: z góry na dół, z dołu do góry oraz poziomy. Każdy z nich ułatwia dokładne wymieszanie masy o innej konsystencji.
Polecany artykuł: