Mieszkanie na strychu. Atrakcyjna adaptacja poddasza starej kamienicy

2018-11-30 17:00 Anna Kazimierowicz
Adaptacja poddasza
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Pod skosami powstało przestronne wnętrze, w którym architekt umiejętnie wkomponował elementy konstrukcji więźby dachowej

Przedstawiamy przebudowę i adaptację wnętrza poddasza w starej gdańskiej kamienicy. Stworzono tam nowoczesne, wygodnie urządzone mieszkanie dla młodej rodziny. Realizacja zgłoszona na konkurs Remont Roku 2017.

Mieszkanie znajduje się pod dachem budynku wielorodzinnego wybudowanego w okresie międzywojennym jako trzykondygnacyjny i podpiwniczony. Dom był zrealizowany w technologii tradycyjnej. Prace remontowe polegały na rozbudowie i przebudowie poddasza w celu stworzenia tam dwupokojowego mieszkania z łazienką i aneksem kuchennym.

Budynek ma dach o konstrukcji drewnianej, wielospadowy o pokryciu z dachówki ceramicznej typu marsylka. Projektowane mieszkanie wykorzystuje istniejące skosy dachu. Dodatkowo zaprojektowano od strony podwórza (północno-wschodniej) nową lukarnę doświetlającą aneks kuchenny. Pozostałe źródła światła stanowią okna w lukarnie po przeciwnej stronie mieszkania oraz okna dachowe.

Poddasze PRZED / PO

Przesuń suwakiem na zdjęciu

Autorem projektu przebudowy i jednocześnie inwestorem jest Paweł Pruszkowski, właściciel pracowni architektonicznej Studio 3p. Realizacja zgłoszona na nasz konkurs Remont Roku.

Adaptacja poddasza: realizacja

Projekt przebudowy i adaptacji wnętrza został bardzo konsekwentnie zrealizowany. Głównymi założeniami na etapie projektowania aranżacji było stworzenie przestronnej przestrzeni z czytelnie wydzielonymi strefami funkcjonalnymi, ale przy jednoczesnym zachowaniu jak najmniejszej liczby podziałów. Stworzenie takiego układu nie było łatwym zadaniem, głównie ze względu na występujące skosy.

Projekt przebudowy poddasza obejmował:

  • podniesienie części dachu,
  • dobudowanie lukarny,
  • wstawienie okien dachowych i pionowych,
  • stworzenie nowego układu ścian działowych,
  • wykonanie instalacji elektrycznych i oświetleniowych,
  • projekt przedpokoju i łazienki,
  • zabudowę kuchenną,
  • projekt sypialni (niezgłoszony na konkurs).

Adaptacja poddasza: kolory

W nowo powstałym wnętrzu na poddaszu umiejętnie połączono tradycję z nowoczesnością. Biel ścian i sufitów jest uniwersalnym tłem dla wyposażenia i ozdób. Odnowione słupy i belki drewniane stanowią istniejącą bazę. Nawiązuje do nich jasna barwa podłogi i części zabudowy kuchennej (włącznie z żaluzjami). Dominującymi kolorami wyposażenia i mebli jest paleta niebieska, od grafitowego do szarego. Kolory te konsekwentnie występują we wszystkich pomieszczeniach. Część stałych zabudów jest grafitowa. Poduszki na kanapie (szarej), dywanik w łazience i chodnik na stole są niebieskie. To sprawia, że całe mieszkanie wygląda harmonijnie.

Adaptacja poddasza
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Obok kącika wypoczynkowego znajduje się słup konstrukcyjny, którego nie można było usunąć. Za jakiś czas zniknie pod zielenią liści

Adaptacja poddasza: nowa lukarna z kuchnią

Adaptacja poddasza wymagała wykonania projektu budowlanego. Obejmowała bowiem podniesienie dachu od strony podwórza. W związku z tym konieczne było dokonanie zmian w konstrukcji dachu i jego przebudowa. Tak duża ingerencja się opłacała. Dzięki temu powstała w tym miejscu lukarna z dwoma pionowymi oknami. Stanowią one dodatkowe źródło światła tak cennego na poddaszu. W uzyskanej nowej przestrzeni została wykonana kuchnia z wyspą.

Adaptacja poddasza
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 W nowej lukarnie powstała doskonale oświetlona kuchnia

Adaptacja poddasza: strefa wejścia

Przy wejściu do mieszkania znajduje się strefa wejściowa z płytkami heksagonalnymi na podłodze, które płynnie przechodzą do łazienki. Ze strefy wejściowej wchodzimy do salonu. Granice tych dwóch przestrzeni oznaczono na posadzce. W strefie wejścia na podłodze jest praktyczna ceramika. Salon wyznacza szlachetne drewno dębowe. Połączenie ceramicznych płytek o kształcie heksagonalnym z parkietem wymagało przygotowania odpowiednio dociętych desek dębowych.

Adaptacja poddasza
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Strefę wejścia wyznacza ceramiczna podłoga, a salon posadzka dębowa

Adaptacja poddasza: strefa dzienna

Strefa dzienna na poddaszu obejmuje salon, aneks kuchenny oraz kącik wypoczynkowy. Na granicy aneksu zbudowano wyspę kuchenną. Oświetlenie kuchni ukryto w zabudowie sufitowej. Nad wyspą wiszą lampki gipsowe, które dają nastrojowe punktowe oświetlenie. W miejscu, w którym ze względów konserwatorskich zachowano oryginalny układ dachu, znajduje się strefa odpoczynku. Między belkami konstrukcyjnymi okazjonalnie wieszany jest brazylijski hamak, pamiątka z wakacji. Z salonu jest przejście do sypialni stanowiącej prywatną przestrzeń mieszkańców.

Adaptacja poddasza
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Strefa dzienna na poddaszu ma charakter otwarty
Jak wybrać okna dachowe? PORADNIK
VELUX

Autor: VELUX

Zbuduj piękne, komfortowe i pełne światła poddasze. Pobierz ekspercki poradnik i poznaj sposoby na dobrze zaprojektowane poddasze.

Dowiedz się:

- jak wybrać okna dachowe?

- na jakiej wysokości je zamontować?

- jaki system otwierania wybrać?

To tylko niektóre z pytań, na które pomożemy Ci odpowiedzieć!

Adapatacja poddasza: łazienka

Całe obniżenie stropu w tej części poddasza schowano za przesuwną kotarą, dzięki czemu łazienka zyskała regularny kształt prostokąta. W łazience znalazło się miejsca na wannę z deszczownicą, umywalkę i sedes. W celu maksymalnego wykorzystania przestrzeni zdecydowano się na ulokowanie pralki we wnęce pod skosem. Za pralką znajduje się dalsza części wnęki, która pełni funkcję schowka na środki czystości. Na ścianie zbudowano także szafkę na bieliznę i inne przedmioty.

Adaptacja poddasza
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Adaptacja skosów poddasza na łazienkę okazała się bardzo udana
Ciekawy pomysł
Adaptacja poddasza

Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017

Nad wyspą w kuchni są zawieszone lampki gipsowe własnoręcznie wykonane przez inwestora zgodnie z duchem DIY

Lampki gipsowe

Lampy gipsowe to nowoczesny sposób oświetlenia wnętrz stosowany zarówno w mieszkaniach, domach, jak i biurach, restauracjach czy hotelach. Jedną z ważniejszych cech lamp gipsowych jest możliwość ich dowolnej personalizacji. Oprawy te można malować farbami do wnętrz lub dekorować w dowolny sposób. Lampa z gipsu sprawdzi się zarówno jako oświetlenie główne, punktowe czy dekoracyjne.

Oprawy gipsowe mogą mieć postać lampy lub kinkietu. Można w nich stosować źródła światła LED w postaci żarówki z trzonkiem GU10 lub gniazda G9 o dowolnej mocy stosownie do potrzeby oświetlenia wybranego pomieszczenia.

Zobacz także inne remonty starych domów i mieszkań:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE