Dom energooszczędna kostka. Wpasowany w otoczenie

2020-01-16 13:14 Julia Wiśniewska
Dom energooszczędna kostka - kameleonlab
Autor: zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka, projekt: Kameleonlab Inwestorzy chcieli domu o wysokich parametrach energooszczędności i prostej formy bez zbędnych dodatków

Na działce w willowej dzielnicy Wrocławia znajdował się dom do rozbiórki. Architekci z pracowni Kameleonlab zaprojektowali dwukrotnie większy budynek, by pomieścić wszystkie wymagania przedstawione przez inwestorów. To, na czym zależało właścicielom to energooszczędność i prosta forma. I tak właśnie jest.

Dom zaprojektowano według schematów budownictwa pasywnego – maksymalnie zamknięty od strony północno-wschodniej i północno-zachodniej i otwarty strefą dzienną i innymi pomieszczeniami mieszkalnymi na stronę południowo-zachodnią.

Inwestorzy chcieli, by forma bryły była prosta, a dach płaski, co korespondowało z zamierzeniem nieinwazyjnego wpisania się w najbliższe otoczenie, w którym dominują domy „kostki” z lat 70. XX wieku. Powierzchnia netto to 330 m2, realizacja projektu trwała od 2013 do 2016 r. Od strony ogrodu całość budynku jest przeszklona i zamontowane są tam rolety. Dom jest wykończony płytami Fibre C (produkt austriackiej firmy Rieder). To rodzaj cienkich płyt z betonu wzmocnionego włóknem szklanym - tzw. beton GRC ( ang. glassfibre reinforced concrete GRC).

Dom o prostym wnętrzu

Wnętrza domu również zaprojektowano minimalistycznie. Aranżację mebli i innych elementów wyposażenia jak np. oświetlenie podporządkowano konsekwentnie układowi liniowemu, który wynika częściowo z rozmieszczenia pomieszczeń i ich funkcji.

Dom energooszczędna kostka
Autor: zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka; projekt: Kameleonlab Światło w tej inwestycji pełni ważną rolę

W wysokiej przestrzeni strefy dziennej (salon mieści się na dwóch kondygnacjach i dodatkowo jest antresola) architekci zaproponowali dwupoziomowy układ linii świetlnych pozwalający na strefowanie oświetlenia i stworzenie np. półmroku na antresoli przy rozświetlonym salonie na poziomie dolnym. Na co właściciele przystali.

Całość zaaranżowano w oszczędnej kolorystyce ograniczonej do bieli i jasnych odcieni szarości. Na parterze zastosowano posadzki z mikrocementu.

Zobacz koniecznie:

Wideo: 10 pytań o posadzkę z mikrocementu

10 pytań o posadzkę dekoracyjną z mikrocementu

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE