Czyszczenie grilla - czym czyścić grill, mycie i konserwacja grilla

2020-06-24 14:17 Samanta Malinowska

Grill stał się obowiązkowym wyposażeniem ogrodu. Aby grill w ogrodzie służył nam długo, trzeba regularnie czyścić zarówno ruszt grilla, jak i inne jego części. Podpowiadamy jak prawidłowo czyścić grill ogrodowy.

Grill to urządzenie służące do obróbki termicznej żywności. Korzystamy z niego zwykle letnią porą, kojarzy się nam z błogim relaksem na łonie natury. Lubimy spędzać przy nim wolny czas w gronie znajomych grillując soczyste mięso, ryby oraz kruche warzywa.

Budowa grilla zależy od jego rodzaju. Najbardziej popularne są grille przenośne zbudowane z ogniotrwałej misy, nad którą zamocowany jest ruszt. Źródło ciepła znajduje się bezpośrednio pod rusztem. Oprócz modeli przenośnych występują też ogrodowe grille stacjonarne – murowane lub wolnostojące betonowe.
Obecnie na rynku oprócz typowego grilla na węgiel drzewny dostępne są również nowoczesne grille elektryczne i gazowe.

Niezależnie od tego jaki typ grilla posiadamy, każdy należy regularnie czyścić, najlepiej po każdym użyciu. Choć grillowanie to sama przyjemność, czyszczenie go to dla wielu przykry obowiązek. Czyszczenie grilla polega na usunięciu resztek jedzenia i tłuszczu, wymieceniu popiołu, wymyciu grilla od wewnętrznej i zewnętrznej strony oraz dokładnemu wysuszeniu, aby zapobiec korozji elementów metalowych. W celu przeprowadzenia prawidłowej konserwacji wszystkich elementów grilla zawsze zapoznajmy się z zaleceniami producenta urządzenia podanymi w instrukcji obsługi.

Spis treści

  1. Czyszczenie grilla węglowego
  2. Czyszczenie grilla gazowego
  3. Czyszczenie grilla elektrycznego
  4. Czyszczenie ogrodowego grilla stacjonarnego
  5. Czyszczenie elementów żeliwnych grilla
  6. Czyszczenie elementów grilla ze stali nierdzewnej
Czyszczenie grilla
Autor: GettyImages Czyszczenie zaczynamy od razu, tuż po zakończonym grillowaniu

Czyszczenie grilla węglowego

Tradycyjny grill węglowy jest najmniej skomplikowany. Składa się z metalowej misy (okrągłej lub prostokątnej), pokrytej emalią porcelanową, rusztu i opcjonalnie pokrywy. Misa może być wykonana ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Jest ona oparta na stabilnej konstrukcji z nóżkami lub dołączonymi kółkami do przemieszczania grilla po ogrodzie. W grillach tego typu jako źródło energii wykorzystuje się węgiel drzewny - w brykietach lub naturalnych bryłach. Brykiety umieszcza się w misie grilla.
Tłuszcz, popiół oraz resztki jedzenia usuwamy, gdy grill jeszcze całkowicie nie ostygł. Wyjmujemy ruszt i pozbywamy się popiołu oraz resztek węgla. Następnie myjemy grill za pomocą delikatnego odtłuszczającego detergentu, np. wody z dodatkiem mydła w płynie lub płynu do mycia naczyń. Miękką szczotką lub gąbką pocieramy okrężnymi ruchami, płuczemy pod silnym strumieniem wody i wycieramy do sucha. Misy grilla nie należy zalewać wodą, gdy brykiet jeszcze się żarzy. Może to doprowadzić do rdzewienia grilla lub do jego pęknięcia.
Do mocniejszych zabrudzeń przydatne okażą się domowe sposoby, np. niewielkie rdzawe ślady zmyjemy za pomocą soku z cytryny lub roztworu wody z octem spirytusowym. Brudny chromowany ruszt oczyści przygotowana pasta z octu lub wody i sody oczyszczonej.
Niezawodnym sposobem jest obsypanie wcześniej zmoczonego rusztu grubą warstwą soli. Tak przygotowany ruszt kładziemy nad rozgrzanym paleniskiem. Kiedy sól zbrązowieje, przecieramy ruszt mokrą gąbką.

W przypadku silnych zabrudzeń do czyszczenia grilla zastosujmy szczotki lub szpachelki z twardego włosia. Są one specjalnie wyprofilowane, mają różne kształty części roboczej dopasowujące się do zagłębień i trudno dostępnych miejsc grilla. Dostępne są szczotki z naturalnego włókna z liści agawy, szczotki z długim uchwytem wykonane z tworzywa sztucznego, oraz szczotki 3 w 1: druciak, skrobak stalowy i gąbka z wytrzymałego poliuretanu.

Czyszczenie grilla
Autor: GettyImages Czyszczenie grilla gazowego

Czyszczenie grilla gazowego

Grille gazowe zasilane są najczęściej propanem lub gazem ziemnym. Potrawy na gazie grillowane są przez bezpośrednie działanie płomienia na żywność, albo poprzez rozgrzewanie brykietów ceramicznych lub kamieni z lawy wulkanicznej, których ciepło emitowane jest następnie na przygotowywane potrawy.
Konserwację grilla gazowego zaczynamy od odłączenia urządzenia od gazu. Przed rozpoczęciem sezonu sprawdzamy szczelność węża i wymieniamy na nowy w razie potrzeby. Dokładnie czyścimy porty ujścia gazu, dysze oraz kanał dolotowy gazu do palnika.
Ruszt przed pierwszym użyciem i po dłuższym okresie nie używania myjemy obustronnie ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, płuczemy i wycieramy do sucha. Regularnie natłuszczamy ruszt i stalowe elementy olejem jadalnym za pomocą pędzelka lub oleju w rozpylaczu. Żeliwne lub metalowe części przechowujemy w suchym miejscu.
Po użyciu grilla wypalamy go w wysokiej temperaturze. Gdy ostygnie, zwęglone resztki na ruszcie stalowym usuwamy szczotką drucianą lub z włosiem ze stali szlachetnej zgodnie z zaleceniami producenta urządzenia. Po grillowaniu opróżnijmy rynnę oraz tackę na tłuszcz. Popiołu, drobin jedzenia i tłuszczu z bocznych ścianek pozbędziemy się stosując specjalne szczotki i skrobaki drewniane. Resztki wymieciemy za pomocą miotełki i szufelki.
Następnie wszystkie elementy grilla  - misę, tackę i rynnę na tłuszcz, aromatyzery, deflektory, obudowę z zewnątrz oraz półki boczne - czyścimy gorącą wodą z płynem do mycia naczyń i gąbką. Elementy powleczone spiekiem ceramicznym, epoksydową farbą proszkową, aluminium lub emalią porcelanową myjemy delikatnie, nie używając ostrych przedmiotów i żrących substancji. Do pielęgnacji przydadzą się gotowe i wygodne środki w sprayu, mleczka i pianki. Pokrywy grilla nie należy dodatkowo woskować ani malować. Dobrym rozwiązaniem jest zakup pokrowca na grilla, który zabezpieczy go przed warunkami atmosferycznymi - wilgocią i kurzem.

Czyszczenie grilla
Autor: GettyImages Czyszczenie grilla elektrycznego

Czyszczenie grilla elektrycznego

Grille elektryczne stosowane w pomieszczeniach, zbudowane są z płyty grzewczej (płaskiej lub ryflowanej), zwykle pokrytej powłoką ceramiczną lub teflonem. Urządzenia te nie dymią i szybko się nagrzewają. Czyścimy je zawsze od razu po użyciu, w pierwszej kolejności odłączając od zasilania. Na płycie pozostaje zwykle warstwa tłuszczu i resztek wciąż nie wypalonego jedzenia. Ruszt i tackę na tłuszcz myjemy ręcznie lub w zmywarce. Zabrudzenia usuniemy miękką, namoczoną szmatką lub gąbką wodą i płynem do mycia naczyń. Wybierając środki czyszczące i akcesoria do mycia płyty grilla elektrycznego zwracajmy uwagę na takie, które nie porysują teflonowej powierzchni.

Czyszczenie ogrodowego grilla stacjonarnego

Grill murowany czy betonowy jest stałym elementem ogrodu. W tego typu grillach należy pamiętać o systematycznym czyszczeniu rusztu, który ma bezpośredni kontakt z żywnością. Betonową konstrukcję należy od czasu do czasu odświeżyć uprzednio oczyszczając z sadzy, tłuszczu oraz resztek starej farby. Można do tego celu użyć ciepłej wody z dodatkiem płynu uniwersalnego. Ochronę przed mrozem zapewni specjalnie dedykowany pokrowiec przystosowany dla grilla z betonu.
Powierzchnie klinkierowe warto jest regularnie myć na mokro. Przydadzą się do tego szczotka i preparat przeznaczony do czyszczenia tego materiału lub zwykły detergent. Przyda się myjka ciśnieniowa wyposażona w nakładkę ze szczotką. Aby woda nie wnikała w mikropory klinkieru i powodowała przyspieszonej korozji biologicznej, konieczne jest zabezpieczenie materiału odpowiednimi preparatami impregnującymi.

Przeczytaj też:

Czyszczenie elementów żeliwnych grilla

Żeliwny ruszt i misa to elementy wykonane są naturalnego materiału. Przed pierwszym użyciem należy umyć je wodą np. myjką lub gąbką, bez dodatku detergentów. Żeliwa nie wolno myć w zmywarce!
Po umyciu dokładnie osuszamy i zabezpieczamy z dwóch stron powierzchnię tłuszczem. Do natłuszczania nadają się roślinne oleje jadalne o wysokiej temperaturze dymienia (np. olej rzepakowy). Warstwa oleju spenetruje żeliwo zabezpieczając je przed korozją oraz tworząc nieprzywierającą powłokę gotową na kolejne grillowanie. Nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Po nasmarowaniu pozostawiamy na około 1 godzinę, by żeliwo wchłonęło go jak najwięcej. Tak przygotowane ruszty i misę należy rozgrzać.

Ruszt żeliwny to element, który ma styczność z jedzeniem, dlatego po każdorazowym użyciu powinniśmy go staranie oczyścić. Zaraz po zakończeniu grillowania, kiedy ruszt jest wciąż bardzo gorący pozwólmy aby tłuszcz oraz resztki jedzenia dobrze się wypaliły. Aby skrócić ten proces, większość zalegających resztek można usunąć za pomocą papierowego ręcznika. Czas wypalenia rusztów trwa ok. 10 min w zależności od stopnia ich zabrudzenia. Wypalanie powinno odbywać się przy zamkniętej pokrywie (jeśli dostępna jest w zestawie z grillem).
Kiedy ruszt ostygnie do czyszczenia można użyć zgniecionych gazet. Można go też przemywać wodą pod ciśnieniem, ale tylko wtedy, gdy ostygnie (nie może być gorący!). Następnie przy pomocy szczotki wymiatamy resztki popiołu z misy grilla.
Po grillowaniu ruszt oraz misę myjemy ciepłą wodą i ponownie natłuszczamy. Przechowujmy w suchym i przewiewnym miejscu. Ze względu na powstawanie rdzy, misa, która ma pokrywę, nie powinna być szczelnie zakryta w trakcie przechowywania.

Czyszczenie elementów grilla ze stali nierdzewnej

Podczas czyszczenia elementów grilla ze stali nierdzewnej nie używajmy materiałów silnie ściernych, np. wełny stalowej. Nie stosujmy preparatów silnie żrących, preparatów na bazie mocnych kwasów ani zasad (np. wybielaczy) gdyż mogą spowodować nieodwracalne przebarwienia mytej powierzchni. Nie korzystajmy też ze środków, w skład których wchodzą substancje ścierające, powodujące trwałe zarysowanie powierzchni i utratę połysku.

Do mycia powierzchni lakierowanych proszkowo używajmy czystej, ciepłej wody z niewielkim dodatkiem łagodnych detergentów. Czyszczenie wykonujmy miękką gąbką, która nie zarysuje powierzchni. W przypadku silnego zabrudzenia tłustymi i oleistymi substancjami plamy usuniemy za pomocą odtłuszczaczy alkoholowych.
Szklista emalia (emalia porcelanowa) to materiał, który stosowany jest do pokrywania większości metali. Jest dość wytrzymała na ścieranie i substancje chemiczne, ale nie jest odporna na zarysowania i potrafi odprysnąć. Do mycia takiej powłoki nie należy używać silnych środków chemicznych. Należy unikać metalowych zmywaków, szczotek i skrobaków. Emaliowaną misę grilla myjemy ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli pozostaną mocno zabrudzone miejsca, można je doczyścić gąbką z niewielką ilością soli lub pasty z sody oczyszczonej i wody (3 łyżki sody oczyszczonej rozpuszczone w 3 łyżkach zimnej wody).

Przeczytaj też:

Praktyczne porady
  • Czyszczenie zaczynamy od razu, tuż po zakończonym grillowaniu. Unikniemy wtedy mozolnej pracy przy szorowaniu mocno zabrudzonych powierzchni.

  • Aby ułatwić sobie proces czyszczenia unikajmy w trakcie grillowania przypalania mięsa i warzyw. Gdy kawałki jedzenia mocno przywrą do rozgrzanego rusztu będzie je trudniej usunąć.

  • Grillujmy zawsze nad żarem. Nie pozwólmy aby tłuszcz skapywał na rozżarzone palenisko bo w trakcie jego spalania wydziela się toksyczny dym, który przenika do grillowanych potraw. Dodatkowo tłuste opary osadzają się na wszystkich elementach grilla utrudniając proces czyszczenia.

  • Do grillowania stosujmy aluminiowe tacki, metalowe brytfanki wielokrotnego użytku lub folię aluminiową - uchroni to ruszt przed zabrudzeniem, to również zapobiegnie kapaniu tłuszczu na palenisko. Jeżeli do grillowania używamy jednorazowych aluminiowych tacek wymieniamy je regularnie.
Jaki grill wybrać - gazowy czy węglowy

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE