Wędzarnia ogrodowa – jak wybrać najlepszą?

2018-03-29 17:03
Wędzarnia ogrodowa
Autor: GettyImages Jeżeli chcemy mieć wędzarnię w ogrodzie możemy kupić gotową konstrukcję lub zmontować ją samodzielnie

Wędzarnia ogrodowa to dobry pomysł na przyrządzanie na świeżym powietrzu posiłków z mięs, ryb czy serów. Potrawy przygotowane w wędzarni mają niepowtarzalny, wyrazisty smak. Nie bez znaczenia jest też znaczenie prozdrowotne – w końcu wiemy, co jemy i możemy obyć się bez konserwantów i innych środków niewiadomego pochodzenia.

Aby mieć wędzarnię w ogrodzie możemy kupić gotową konstrukcję lub zmontować ją samodzielnie. W tym drugim przypadku potrzebne są jednak pewne umiejętności majsterkowania, aby wędzarnia ogrodowa działała sprawnie. Podstawowe zasady muszą być zachowane, aby jej konstrukcja nie sprawiała problemów.

Grille ogrodowe z betonu. Poznaj zalety grilli betonowych.

Projekty wędzarni ogrodowej można poszukać w fachowej prasie lub internecie. Często do budowy używa się materiałów recyklingowych, na przykład pochodzących z rozbiórki (stare cegły, kostka brukowa, blachy, metalowe beczki itp.).

Kształt i użycie materiałów to sprawa indywidualna, ale każda wędzarnia ogrodowa - zarówno ta kupna, jak i zbudowana samodzielnie - powinna posiadać pewne wspólne cechy.

Z czego składa się wędzarnia ogrodowa?

Wędzarnia ogrodowa - niezależnie od projektu - posiada elementy, które decydują o jej funkcjonalności, a pośrednio również o komforcie użytkowania:

  • palenisko

Jest niezbędne, gdyż przygotowanie żywności w wędzarni opiera się na termicznym i aromatycznym wykorzystaniu dymu. W tym wypadku jednak palenisko to po prostu miejsce (przestrzeń), w którym spala się drewno. W zależności od modelu, palenisko jest integralną częścią konstrukcji lub stanowi element oddzielny (np. oddalony o 1-2 m i połączony metalową lub kamienną rurą o średnicy min. 15 cm).

  • komora wędzarnicza

To przestrzeń, w której wiesza się bądź układa żywność przeznaczoną do wędzenia. Komora może być wyposażona w różnego rodzaju chwytaki, haki, itp., jest połączona z przewodem dymowym. Najczęściej wędzarnie mają komory o rozmiarach od 60 do 110 cm.

  • kanał dymowy

Służy do odprowadzenia dymu (bez ognia) z paleniska do komory wędzarniczej, powinien być zbudowany z materiału odpornego na czynniki termiczne.

  • komin

Jest niezbędny w wędzarni, gdyż gwarantuje sprawniejsze spalanie i jednocześnie odprowadzanie nadmiaru dymu. Przy samodzielnym montażu warto zwrócić uwagę, że komin powinien być maksymalnie oddalony od paleniska. Im większa odległość pomiędzy tymi elementami, tym lepszy ciąg.

  • szyber

To technologia (może mieć postać urządzenia obrotowego blokującego komin), która pozwala na regulację „gospodarki” związanej z dymem. Dzięki niemu można rozrzedzić dym i wędzić na zimno lub ograniczyć straty dymu (tym samym go zagęszczając) i wędzić na gorąco.

  • termometr

Przydaje się w wędzarniach, ale nie jest wyposażeniem obowiązkowym. Można go zainstalować na ścianie komory lub pokrywie i tym sprawniej regulować temperaturę wędzenia.

Rodzaje wędzarni ogrodowych – jaką wędzarnię wybrać?

Wędzarnie ogrodowe mogą być zbudowane z różnych materiałów. To nie tylko kwestia estetyki (dobrego komponowania z ogrodem), ale także efektywności konstrukcji.

  • Wędzarnie ogrodowe elektryczne – są wygodne w użytkowaniu. Wyposażono je w grzałkę i termostat, dzięki czemu można utrzymać temperaturę wędzenia na stałym poziomie. Przy wyborze konkretnego modelu warto zwrócić uwagę na moc grzałki (przynajmniej ok. 500 W) i pojemność komory wędzarniczej. Im większe parametry (oczywiście są ściśle ze sobą powiązane), tym można więcej w krótkim czasie przygotować mięs, ryb, serów itp.
  • Wędzarnie ogrodowe murowane – mogą powstawać z kamienia, cegły lub betonu. Modele dostępne w sprzedaży posiadają moduły, które wystarczy ze sobą połączyć. Zaletą takiej wędzarni jest bardziej estetyczny wygląd, nawiązujący do małej architektury ogrodowej. Niestety, rozwiązanie ma też wady: konstrukcja jest ciężka i należy ustawiać ją na twardej powierzchni z fundamentem.
  • Wędzarnie ogrodowe z blachy – wykonane są z materiały lekkiego, łatwo nagrzewającego się. Wędzarnie dostępne w sklepach z reguły zbudowane są z dobrej jakości stali nierdzewnej lub ocynkowanej. Mogą mieć kształt zbliżony np. do szafy lub urządzeń... retro.
  • Wędzarnie ogrodowe drewniane – to prawdopodobnie najwyższy poziom w sztuce wędzenia potraw. Konstrukcje zapewniają nie tylko efektywne wędzenia, ale przy okazji atrakcyjnie wyglądają i nawiązują do stylu rustykalnego. Sposób montażu zależy od modelu (mogą być sklejane, łączone wkrętami lub techniką na pióro i wpust). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu drewno z gatunków liściastych. Trzeba sobie zdać jednak sprawę, że drewno nie jest tak wytrzymałe na niekorzystne czynniki jak powyżej przedstawione materiały.

Wędzarnie ogrodowe powinny być ustawiane na wyrównanym i utwardzonym gruncie. W przypadku lżejszych konstrukcji może to być powierzchnia ze żwirem. Cięższe konstrukcje (np. z kamienia) wymagają utwardzonego podłoża (np. kostki brukowej) a w wielu przypadkach nawet wylewania fundamentu. Stabilność to kluczowa sprawa.

Galeria: Budowa domowej wędzarni z cegieł - instrukcja krok po kroku 

Przeczytaj też:

QUIZ: Czy jesteś mistrzem grillowania? Sprawdź

Pytanie 1 z 9
Żeby potrawa z grilla miała wyjątkowy smak, warto ją przyprawić. Mięsa przed grillowaniem zwykle wkładamy do…
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają