Łatwiej będzie nam przeżyć blackout, gdy wcześniej się do niego odpowiednio przygotujemy.
Skutkiem odcięcia dostaw energii elektrycznej jest brak prądu, a co za tym idzie niedziałające urządzenia elektryczne. Wyłączone zostaną więc w naszych gospodarstwach domowych kuchenki elektryczne i płyty indukcyjne. A problemy z dostawami gazu do Polski oznaczają, że także użytkownicy kuchni gazowych nie mogą być pewni, że będą mogli na nich przygotowywać gorące posiłki.
Przerwy w dostawie prądu - co robić?
W poradniku przygotowanym przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa znalazły się między innymi informacje o tym, jak przygotować się na blackout, czyli przerwę w dostępie do energii elektrycznej. Wśród licznych wskazówek, które znalazły się w tej części poradnika jest również taka: "grill ogrodowy może pomóc w przygotowaniu potraw i służyć jako awaryjne palenisko".
Jeśli chcemy mieć możliwość przygotowania posiłków niezależnie od dostępności prądu i gazu, warto pomyśleć zawczasu i - jeśli jeszcze grilla nie mamy - zaopatrzyć się w niego lub zbudować grill w ogrodzie. Ciekawym rozwiązaniem, umożliwiającym gotowanie bez dostępu do prądu i gazu, jest też letnia kuchnia zbudowana na posesji.
Grill zewnętrzny rozwiązaniem problemu z gotowaniem w blackout
Do wyboru mamy dwa rozwiązania: zewnętrzny grill przenośny albo grill stacjonarny. Dużą zaletą tego pierwszego jest to, że po złożeniu zajmuje niewiele przestrzeni i możemy rozstawić go praktycznie wszędzie oraz przenosić z miejsca na miejsce. Natomiast ten drugi staje się stałym elementem wyposażenia ogrodu. Warto więc dobrze wybrać jego lokalizację w ogrodzie.
Grill murowany - jak zrobić grill ogrodowy murowany? Budowa grilla krok po kroku >>>
Gdzie kupić grill na taras?
Oba typy grilli można kupić w licznych supermarketach oraz centrach ogrodniczych. I choć oferta grilli jest największa wiosną, tuż przed rozpoczęciem sezonu ogrodowego, to można je nabyć przez cały rok, często nawet korzystając z atrakcyjnych cen wyprzedażowych.
Zamiast kupować gotowy kominek ogrodowy z rusztem, można też zbudować kominek samodzielnie - będzie nie tylko oryginalny, ale przede wszystkim dostosowany do wyglądu ogrodu i indywidualnych potrzeb właścicieli (tutaj znaczenie ma np. wielkość rusztu).
Trzeba jednak pamiętać, żeby murowany grill miał takie rozmiary, by nie zdominował otoczenia. Bardzo wygodne w obsłudze są te grille, które obok komory paleniska mają blat roboczy, a pod nim komorę na węgiel drzewny i inne potrzebne akcesoria.
Alternatywą dla grilla może być też ruszt na stelażu ustawiony nad ogniskiem. Takie ruszty także są dostępne w sklepach oferujących wyposażenie ogrodu.
Jeszcze innym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w grill gazowy, którego zaletą jest m.in. szybkie rozpalanie - ruszty mają wymaganą temperaturę po chwili od zapalenia palnika zasilanego z butli gazowej.
Pamiętajmy, by kupując czy budując grill w ogrodzie, zaopatrzyć się w zapas węgla drzewnego lub brykietów – są wciąż dostępne bez kłopotów w licznych punktach handlowych: od sieci dyskontowych po stacje benzynowe. W przypadku grilla gazowego musimy wcześniej napełnić butlę gazową (w obecnej sytuacji może warto też pomyśleć o zapasowej)?
Przeczytaj też:
Grill ogrodowy - jak zbudować grill z cegieł lub kamienia w ogrodzie? Sprawdzone porady >>>

i
Letnia kuchnia w ogrodzie na blackout
W dużym ogrodzie możemy pokusić się o wybudowanie letniej kuchni, czyli specjalnego miejsca do przygotowania i spożywania posiłków na zewnątrz. Ta budowla, przez niektórych uznawana za wygodne acz luksusowe miejsce urządzania przyjęć w ogrodzie, w przypadku blackoutu może stać się jedynym miejscem, gdzie możemy przygotować gorące potrawy.Letnia kuchnia może być wyposażona w stacjonarny grill albo murowana kuchenkę, w której palić można węglem bądź drewnem. Dodatkowo można ją rozbudować o wędzarnię czy nawet piec chlebowy.
Przeczytaj też: Letnia kuchnia w altanie. Jak zrobić kuchnię letnią w ogrodzie? >>>

i
Ile prądu zużywa płyta indukcyjna?
Koszt użytkowania płyty indukcyjnej (cieszącej się w ostatnich latach coraz większą popularnością w polskich gospodarstwach domowych) zależy od tego, jak często taka płyta jest używana. Przyjmując, że jest używana codziennie, a przez 30 minut są używane dwa pola grzejne o mocy 2300 W i 1800 W, to dzienne zużycie energii elektrycznej wynosi 2,05 kWh, co daje roczne zużycie energii elektrycznej: 748,25 kWh.Piekarnik elektryczny o mocy około 2000 W, który używamy codziennie rozgrzewając do 200 °C (grzałka piekarnika pracuje w tym czasie około 41 minut) zużywa dziennie 1,36 kWh, co daje roczne zużycie energii elektrycznej: 496,4 kWh.
na podstawie zestawienia PGNiG