Letnia kuchnia w altanie. Jak zrobić kuchnię letnią w ogrodzie?
Zaciszna, przytulna altana z letnią kuchnią przez całe lato skupia domowników i gości. Dzięki ogrodowej letniej kuchni można wypoczywać wśród roślin niezależnie od pogody, ponieważ chroni zarówno przed skwarem, jak i deszczem. Zobacz, jak łatwo ją zbudować kuchnię w ogrodzie.
Ogrodową altanę wykonano z naturalnych materiałów: drewna, kamienia i cegły. Jest nieco surowa w wyrazie, dzięki czemu doskonale wpisuje się w klimat dużej działki położonej na skraju lasu. Obrośnięta pnączami tworzy bardzo malowniczy zakątek.
Kuchnia letnia w altanie na planie koła
Letnia kuchnia ogrodowa zbudowana na planie jednej czwartej koła. Funkcję filarów podtrzymujących dach altany pełnią drewniane słupy pochodzące z likwidowanej linii energetycznej. Fragmenty słupów zagłębione w ziemi zabezpieczono przed działaniem wody powłoką bitumiczną. Wyniesiona lekko ponad poziom terenu podłoga jest z kostki granitowej ułożonej na podsypce piaskowej. Funkcję krawężnika pełni obrzeże z cegieł klinkierowych ułożonych na ławie fundamentowej i połączonych zaprawą cementową. Dach budowli tymczasowo przykrywa papa przymocowana do konstrukcji, którą tworzą belki połączone metalowymi łącznikami oraz deski. W przyszłości zostanie pokryty dachówką bitumiczną.
Autor: Agnieszka Waszak
Konstrukcja altany jest prosta – tworzy ją dach i kamienna posadzka. Brak ścian bocznych sprawia, że budowla jest ściśle powiązana z ogrodem
Letnia kuchnia ogrodowa
Sercem kuchni letniej w altanie jest wielofunkcyjny piec, który zajmuje jej narożnik. Składa się on z kuchenki (jest ona wykorzystywana nie tylko do przygotowywania potraw, ale także do ogrzewania altany w chłodniejsze dni) i komina zwieńczonego ceramicznym daszkiem. Komin jest jednocześnie jednym z punktów wsparcia dachu.
Piec zbudowano z cegły klinkierowej w kolorze piaskowym. Do murowania użyto specjalnej zaprawy cementowej do klinkieru. Jako blat do gotowania wykorzystano żeliwny fragment kuchni z fajerkami (kupiono go podobnie jak inne żeliwne elementy pieca w dawnym sklepie GS). Palenisko kuchni wyłożono cegłą szamotową, zaś wnękę pod nią przeznaczono na składowanie drewna opałowego. Na ściankach kuchni zamocowano reling na ściereczki.
Autor: Agnieszka i Marek Sterniccy
Budowa altany - konstrukcja
Interesującym rozwiązaniem jest umieszczenie w kominie pieca rusztu ukrytego za drzwiczkami. Ułożone na nim potrawy mogą być pieczone lub lekko podwędzane, zależnie od wielkości ognia rozpalonego w kuchni i stopnia otwacia szybrów (jeden jest umieszczony pomiędzy paleniskiem kuchni a kominem, drugi zaś zamontowano w górnej części komina). Na samym dole komina znajduje się otwór rewizyjny, przez który można czyścić jego wnętrze.
Kuchnia i komin są posadowione na głębokim fundamencie sięgającym poniżej granicy zamarzania gruntu. Całą konstrukcję można w przyszłości rozbudować.
We wnęce pod półką na przyprawy, gdzie obecnie stoi stylowy stolik wykonany z podstawy maszyny do szycia przykrytej kamienną płytą, pozostawiono miejsce na tradycyjny grill osłonięty okapem.
Wypoczynek w letniej kuchni
W centrum altany z kuchnią letnią ustawiono trójkątny stół, a wokół niego wygodne ławki z oparciami. Przestrzeń altany oświetla wisząca lampa z abażurem ze sznurka, a także dwie niewielkie lampy przemysłowe zamocowane na słupach, które dodają temu miejscu oryginalnego charakteru.
U podstawy filarów posadzono pnącza: powojniki, wiciokrzew i glicynię zwaną też wisterią. Dodają one budowli lekkości, poza tym chronią jej wnętrze przed słońcem i podmuchami wiatru. Z czasem, gdy się rozrosną, pokryją dach zielonym dywanem.