Rzadkie gatunki krzewów i drzew owocowych do uprawy w ogrodach

2019-05-21 8:50 Michał Mazik

W Polsce z roślin owocowych tradycyjnie uprawia się jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie i śliwy. A może pokusić się o uprawę mniej znanych gatunków krzewów i drzew owocowych? Poznaj te, które zasługują na szczególną uwagę.

Rzadkie drzewa i krzewy owocowe warto uprawiać z kilku względów. Wytwarzają smaczne owoce, których często nie można nabyć w sklepach i na targu. Zwiększają możliwości kuchennych eksperymentów – wiele z nich nadaje się do sporządzania przetworów i wzbogacania deserów. Jednocześnie jest to oryginalna dekoracja zielonych zakątków. Na rynku pojawia się coraz więcej importowanych gatunków. Te poniższe mogą być wartościowymi pozycjami w ogrodzie i na balkonie.

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe: chruścina jagodna (poziomkowe drzewo)

Chruścina jagodna (łac. Arbutus unedo), znana także jako „poziomkowe drzewo”, to krzew dorastający do 1,5-2 m wysokości. Można go uprawiać w pojemniku ustawianym w ogrodzie lub na balkonie czy tarasie. Wymaga stanowisk słonecznych. Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne. W czasie suszy roślinę należy podlewać. Lubi zasilanie nawozami organicznymi. Chruścinę można ciąć oraz formować na drzewko bonsai. Przed nadejściem zimy roślinę w donicy należy przenieść do pomieszczenia zabezpieczonego przed mrozem. Owoce chruściny mogą dojrzewać w ciągu całego roku. Są lekko kwaskowate, mają mięsisto-mączysty miąższ. Służą do przyrządzania sorbetów, likierów, win i nalewek.

>>Przeczytaj też:

Chruścina jagodna
Autor: GettyImages Chruścina jagodna

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe: cytryniec chiński

Cytryniec chiński (łac. Schisandra chinensis) to pnącze, które można wykorzystać do dekoracji pergoli, altan i balkonów. Osiąga do 10 m wysokości. Rodzi dojrzewające latem, drobne, czerwone owoce zebrane w wiechowate owocostany. Cytryniec preferuje miejsca słoneczne, osłonięte od wiatrów. Lubi żyzne, przepuszczalne podłoża. Warto go prowadzić na 2-3 główne pędy. Wymaga regularnego podlewania – źle znosi suszę. Wytrzymuje mrozy (problemem mogą być jednak wiosenne przymrozki). To owoc „pięciu smaków”. Okrywa jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a przejrzały owoc po pewnym czasie nabiera słonawego smaku. Wykorzystuje się go w przetworach lub jako dodatek do napojów i herbat.

>>Przeczytaj też:

Cytryniec chiński
Autor: thinkstockphotos.com Cytryniec chiński

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe: głożyna pospolita

Głożyna pospolita (łac. Ziziphus jujuba) to krzew lub niewysokie drzewo osiągające do 2-3 m wysokości. Jesienią wytwarza kuliste lub wydłużone owoce o czerwonej barwie. Są słodkie, miękkie i lekko gąbczaste. Wykorzystuje się je do przetworów, past i sporządzania substytutu kawy (po wysuszeniu i zmieleniu). Roślinę powinno się sadzić w miejscach słonecznych. Lubi gleby przepuszczalne – mogą być nawet podłoża piaszczyste. Nie jest w pełni mrozoodporna, dlatego należy ją kopczykować i osłaniać. Starsze okazy dobrze znoszą suszę, młode trzeba podlewać.

>>Przeczytaj też:

Głożyna pospolita
Autor: thinkstockphotos.com Głożyna pospolita

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe:  idesja wieloowocowa

Idesja wieloowocowa (łac. Idesia polycarpa) to krzew lub niewielkie drzewo osiągające do 5 m wysokości. Ma duże (nawet 15 cm długości), sercowate liście przebarwiające się jesienią. Owocuje od końca lata. Owoce są kuliste, czerwone, zebrane w 20-30-centymetrowe owocostany. Spożywa się je na surowo lub sporządza przetwory. Roślina najlepiej plonuje w miejscach słonecznych, ale znosi także lekkie zacienienie. Nie lubi silnych wiatrów. Obok siebie należy sadzić okazy męskie i żeńskie – wtedy będzie owocować. Powinna być osłaniania przed nadejściem zimy. Dobrze reaguje na cięcie.

>>Przeczytaj też:

Rośliny owocowe do małego ogrodu. Jak założyć minisad

Idesja wieloowocowa
Autor: thinkstockphotos.com Idesja wieloowocowa

Kolcowój chiński (łac. Lycium chinense) – jego owoce są sprzedawane pod handlową nazwą „jagody Goji”. To krzew o rozłożystym pokroju osiągający 1,5-2m wysokości. Wytwarza ciernie. Owoce są podłużne o czerwonej barwie. Dojrzewają w październiku. Mają słodkawy smak. Można je spożywać na surowo lub po wysuszeniu. Wykorzystuje się je jako dodatek do napojów, soków i herbat. Roślinę najlepiej uprawiać w pojemniku – na balkonie lub tarasie. Lubi stanowiska słoneczne, osłonięte. Przed nadejściem zimy warto ją przenieść do chłodnego pomieszczenia. Kolcowój zaleca się regularnie podlewać. W teorii okazy sadzone w gruncie powinny wytrzymywać ujemne temperatury, w praktyce przemarzają przez anomalie pogodowe i wiosenne przymrozki.

>>Przeczytaj też:

Kolcowój chiński
Autor: thinkstockphotos.com Kolcowój chiński
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE