Rzadkie gatunki krzewów i drzew owocowych do uprawy w ogrodach

2019-05-21 8:50

W Polsce z roślin owocowych tradycyjnie uprawia się jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie i śliwy. A może pokusić się o uprawę mniej znanych gatunków krzewów i drzew owocowych? Poznaj te, które zasługują na szczególną uwagę.

Rzadkie drzewa i krzewy owocowe warto uprawiać z kilku względów. Wytwarzają smaczne owoce, których często nie można nabyć w sklepach i na targu. Zwiększają możliwości kuchennych eksperymentów – wiele z nich nadaje się do sporządzania przetworów i wzbogacania deserów. Jednocześnie jest to oryginalna dekoracja zielonych zakątków. Na rynku pojawia się coraz więcej importowanych gatunków. Te poniższe mogą być wartościowymi pozycjami w ogrodzie i na balkonie.

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe: chruścina jagodna (poziomkowe drzewo)

Chruścina jagodna (łac. Arbutus unedo), znana także jako „poziomkowe drzewo”, to krzew dorastający do 1,5-2 m wysokości. Można go uprawiać w pojemniku ustawianym w ogrodzie lub na balkonie czy tarasie. Wymaga stanowisk słonecznych. Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne. W czasie suszy roślinę należy podlewać. Lubi zasilanie nawozami organicznymi. Chruścinę można ciąć oraz formować na drzewko bonsai. Przed nadejściem zimy roślinę w donicy należy przenieść do pomieszczenia zabezpieczonego przed mrozem. Owoce chruściny mogą dojrzewać w ciągu całego roku. Są lekko kwaskowate, mają mięsisto-mączysty miąższ. Służą do przyrządzania sorbetów, likierów, win i nalewek.

>>Przeczytaj też:

Chruścina jagodna
Autor: GettyImages Chruścina jagodna

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe: cytryniec chiński

Cytryniec chiński (łac. Schisandra chinensis) to pnącze, które można wykorzystać do dekoracji pergoli, altan i balkonów. Osiąga do 10 m wysokości. Rodzi dojrzewające latem, drobne, czerwone owoce zebrane w wiechowate owocostany. Cytryniec preferuje miejsca słoneczne, osłonięte od wiatrów. Lubi żyzne, przepuszczalne podłoża. Warto go prowadzić na 2-3 główne pędy. Wymaga regularnego podlewania – źle znosi suszę. Wytrzymuje mrozy (problemem mogą być jednak wiosenne przymrozki). To owoc „pięciu smaków”. Okrywa jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a przejrzały owoc po pewnym czasie nabiera słonawego smaku. Wykorzystuje się go w przetworach lub jako dodatek do napojów i herbat.

>>Przeczytaj też:

Cytryniec chiński
Autor: thinkstockphotos.com Cytryniec chiński

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe: głożyna pospolita

Głożyna pospolita (łac. Ziziphus jujuba) to krzew lub niewysokie drzewo osiągające do 2-3 m wysokości. Jesienią wytwarza kuliste lub wydłużone owoce o czerwonej barwie. Są słodkie, miękkie i lekko gąbczaste. Wykorzystuje się je do przetworów, past i sporządzania substytutu kawy (po wysuszeniu i zmieleniu). Roślinę powinno się sadzić w miejscach słonecznych. Lubi gleby przepuszczalne – mogą być nawet podłoża piaszczyste. Nie jest w pełni mrozoodporna, dlatego należy ją kopczykować i osłaniać. Starsze okazy dobrze znoszą suszę, młode trzeba podlewać.

>>Przeczytaj też:

Głożyna pospolita
Autor: thinkstockphotos.com Głożyna pospolita

Rzadkie krzewy i drzewa owocowe:  idesja wieloowocowa

Idesja wieloowocowa (łac. Idesia polycarpa) to krzew lub niewielkie drzewo osiągające do 5 m wysokości. Ma duże (nawet 15 cm długości), sercowate liście przebarwiające się jesienią. Owocuje od końca lata. Owoce są kuliste, czerwone, zebrane w 20-30-centymetrowe owocostany. Spożywa się je na surowo lub sporządza przetwory. Roślina najlepiej plonuje w miejscach słonecznych, ale znosi także lekkie zacienienie. Nie lubi silnych wiatrów. Obok siebie należy sadzić okazy męskie i żeńskie – wtedy będzie owocować. Powinna być osłaniania przed nadejściem zimy. Dobrze reaguje na cięcie.

>>Przeczytaj też:

Rośliny owocowe do małego ogrodu. Jak założyć minisad

Idesja wieloowocowa
Autor: thinkstockphotos.com Idesja wieloowocowa

Kolcowój chiński (łac. Lycium chinense) – jego owoce są sprzedawane pod handlową nazwą „jagody Goji”. To krzew o rozłożystym pokroju osiągający 1,5-2m wysokości. Wytwarza ciernie. Owoce są podłużne o czerwonej barwie. Dojrzewają w październiku. Mają słodkawy smak. Można je spożywać na surowo lub po wysuszeniu. Wykorzystuje się je jako dodatek do napojów, soków i herbat. Roślinę najlepiej uprawiać w pojemniku – na balkonie lub tarasie. Lubi stanowiska słoneczne, osłonięte. Przed nadejściem zimy warto ją przenieść do chłodnego pomieszczenia. Kolcowój zaleca się regularnie podlewać. W teorii okazy sadzone w gruncie powinny wytrzymywać ujemne temperatury, w praktyce przemarzają przez anomalie pogodowe i wiosenne przymrozki.

>>Przeczytaj też:

Kolcowój chiński
Autor: thinkstockphotos.com Kolcowój chiński

Czy rozpoznasz owoc na zdjęciu?

Pytanie 1 z 9
Owoc, który po przekrojeniu przypomina gwiazdę, to:
Jackfruit
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE