Jagody Goji (kolcowój chiński) – uprawa w ogrodzie i na działce
Autor: photos.com
Jagody Goji – uważane za najzdrowsze owoce świata – to owoce kolcowoju chińskiego, krzewu z rodziny psiankowatych. Jagody Goji: charakterystyka i uprawa rośliny. Jak uprawiać kolcowój chiński w ogrodzie i na działce.
Kolcowój chiński to gatunek z rodziny psiankowatych, blisko spokrewniony z kolcowojem pospolitym. Kolcowój chiński pochodzi z Azji. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata. Owoce kolcowoju chińskiego są znane jako owoce Goji (jagody Goji).
Kolcowój chiński to mocno rozgałęziony krzew o przewieszającym się pokroju, dorastający do 1–2 m wysokości, o pędach pokrytych cierniami (długości do 2 cm). Ciemnozielone liście kolcowoju chińskiego są sztywne, lancetowate, wąskie, mają do 6 cm długości i wyrastają na pędzie naprzemiennie, pojedynczo lub po 2–5.
Kwiaty kolcowoju chińskiego są miododajne, mają dzwonkowaty kształt, są fioletowe i niewielkie (1–2 cm długości). Kolcowój chiński kwitnie od czerwca do września.
Owoce kolcowoju chińskiego to podłużne czerwone jagody (dorastające do około 2 cm długości).
>>Przeczytaj też: Jagody Goji: właściwości
Jagody Goji: uprawa
Kolcowój chiński można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie przydomowym bądź na działce. Roślina jest odporna na mróz, ale także na suszę czy wysoką temperaturę, a także zanieczyszczenie powietrza. Znosi także nadmierną wilgoć.
Kolcowój chiński nie ma wysokich wymagań uprawowych. Najlepiej uprawiać jagody Goji na glebach żyznych i przepuszczalnych. Roślina nie znosi podłoża gliniastego, ciężkiego i podmokłego. Każdej wiosny należy ją przyciąć, aby się lepiej rozkrzewiła. Stanowisko do uprawy jagód Goji powinno być dobrze nasłonecznione i ciepłe.
Roślina owocuje w 2.–3. roku po posadzeniu.
Polecany artykuł:
