Jaka ziemia pod warzywa jest najlepsza? Jak przygotować ziemię na grządkach w warzywniku?
Jak przygotować ziemię pod warzywa, jeśli chcemy zbierać obfite plony? Uprawę warzyw w ogrodzie należy zacząć od odpowiedniego przygotowania ziemi: poprawienia jej struktury i żyzności. Jaka ziemia pod warzywa jest najlepsza? Jak przygotować ziemię pod ogródek warzywny?
Spis treści
- Jaka ziemia pod warzywa najlepsza?
- Jak przygotować ziemię pod warzywa?
- Przygotowanie ziemi pod warzywa - ważne spulchnienie!
- Galeria zdjęć: Warzywnik na podwyższonej grządce
- Poprawienie struktury i zasobności gleby w składniki pokarmowe
- Jaka ziemia pod warzywa?
- Jak wytyczyć grządki pod warzywa?
- Jak przygotować gliniaste podłoże pod warzywa?
- Jaka ziemia pod warzywa?
Jaka ziemia pod warzywa najlepsza?
Gleba pod uprawę warzyw powinna mieć strukturę gruzełkowatą, co zapewnia dostęp powietrza do jej głębszych warstw oraz odpowiednią wilgotność. Dobrze aby ziemia była żyzna (zasobna w niezbędne roślinom składniki pokarmowe). Powinna też charakteryzować się dużą pojemnością sorpcyjną i wodną. Ważny jest również jej odczyn pH - większość warzyw preferuje odczyn obojętny, więc wskaźnik pH powinien wynosić w granicach 6,5-7,4.
Niestety, rzadko zdarza się, że właśnie taka gleba jest w naszych ogrodach. Dlatego należy ją przed rozpoczęciem uprawy warzyw odpowiednio przygotować, poprawiając jej parametry. Robimy to za pomocą różnych zabiegów.
Jak przygotować ziemię pod warzywa?
Pierwszym, bardzo ważnym zabiegiem jaki należy wykonać, przygotowując teren pod uprawy warzywne, jest oczyszczenie go z chwastów. W tym celu, gdy ziemia obeschnie trzeba ją przekopać i wybrać ręcznie wszelkie pędy, kłącza i korzenie jakie uda się dostrzec – im dokładniej przeprowadzony zabieg, tym mniej potem kłopotów z odrastającymi chwastami. Po jakimś czasie, gdy chwasty znowu wykiełkują, trzeba usuwać je ręcznie.
Trzeba też zbadać kwasowość czyli pH gleby - powinno wynosić 6-7,5, jedynie pomidory, ziemniaki, rabarbar lepiej rosną na glebach o odczynie pH 5,5-6,5. Aby obniżyć pH należy wymieszać ziemię z kwaśnym torfem wysokim, ptasim obornikiem albo zastosować nawóz zakwaszający, a aby podnieść pH trzeba glebę zwapnować.
Przygotowanie ziemi pod warzywa - ważne spulchnienie!
Prawidłowo przygotowane podłoże powinno być przed siewem dokładnie spulchnione. Gleby zbite są niekorzystne dla roślin warzywnych, dlatego konieczne jest ich przekopanie oraz rozluźnienie. Ziemię należy więc przekopać szpadlem lub łopatą i rozluźnić dodając gruboziarnisty piasek oraz bogate w próchnicę nawozy organiczne (najczęściej kompost).
Galeria zdjęć: Warzywnik na podwyższonej grządce
Autor: GettyImages
Na podwyższonych grządkach można uprawiać warzywa i zioła, ale także rośliny ozdobne
Poprawienie struktury i zasobności gleby w składniki pokarmowe
Niezależnie od tego, czy gleba na działce jest ciężka i zimna, mazista po deszczu, podczas upału zsychająca w bryły trudne do rozbicia, czy też podatna na suszę, bo płytko znajduje się podłoże zbyt przepuszczalne, trzeba poprawić jej strukturę. Osiągniemy to dodając kompostu lub dobrze przekompostowanego obornika (równocześnie zwiększymy jej zasobność w próchnicę). Można też wykorzystać przekompostowaną korę sosnową lub torf.
Dobrym sposobem na poprawę struktury gleby (nawet w jej głębokich warstwach) oraz wzbogacenie jej w próchnicę jest obsianie roślinami na zielony nawóz miejsca przeznaczonego na grządki warzywne. Zielony nawóz umożliwia odzyskiwanie substancji odżywczych wypłukanych z warstw wyższych oraz dostarcza materii organicznej w postaci pędów i liści, która po płytkim wymieszaniu z glebą szybko przekształca się w próchnicę. Ziemia będzie nabierać wartości.
Zanim gleba uzyska odpowiednią strukturę można przygotować podwyższone grządki, czyli ustawić skrzynie bez dna (wysokości 20-70 cm, zależnie od wymagań uprawianych gatunków) i wypełnić je żyzną ziemią ogrodniczą.
Jaka ziemia pod warzywa?
- Jeśli gleba jest lekka i przepuszczalna dobrze będą rosły na niej ziemniaki, które nie lubią podłoża zwartego i bardzo żyznego.
- Rabarbar potrzebuje bardzo żyznego lekko kwaśnego podłoża, dlatego ziemię należy spulchnić na głębokość 40-50 cm. Dobrze wykopać dół i wypełnić go żyznym próchnicznym podłożem z dodatkiem torfu kwaśnego.
- Ogórki potrzebują stanowiska ciepłego, osłoniętego przed wiatrem. Gleba powinna być ciepła i żyzna (na zbyt ciężkich lub zbyt lekkich rosną gorzej).
- Współrzędna uprawa warzyw - jakie warzywa sadzić obok siebie
- Jakie warzywa sadzić po sobie w warzywniku? Zasady zmianowania warzyw
Jak wytyczyć grządki pod warzywa?
Rozwojowi warzyw sprzyja usytuowanie grządek w kierunku północ-południe, bo dzięki temu rośliny są najlepiej nasłonecznione.
Jak przygotować gliniaste podłoże pod warzywa?
Jeśli ziemia jest nieprzepuszczalna i gliniasta trzeba dodać do niej wraz z kompostem sporo piasku. Najlepiej przygotować zagony podwyższone - wtedy uprawa będzie łatwiejsza ze względu na szybsze odprowadzanie nadmiaru wilgoci. Dobre wyniki powinno dać również opóźnienie siewu o 2-3 tygodnie, kiedy gleba nieco przeschnie po mokrej wczesnej wiośnie.
Jaka ziemia pod warzywa?
- Jeśli gleba jest lekka i przepuszczalna dobrze będą rosły na niej ziemniaki, które nie lubią podłoża zwartego i bardzo żyznego.
- Rabarbar potrzebuje bardzo żyznego lekko kwaśnego podłoża, dlatego ziemię należy spulchnić na głębokość 40-50 cm. Dobrze wykopać dół i wypełnić go żyznym próchnicznym podłożem z dodatkiem torfu kwaśnego.
- Ogórki potrzebują stanowiska ciepłego, osłoniętego przed wiatrem. Gleba powinna być ciepła i żyzna (na zbyt ciężkich lub zbyt lekkich rosną gorzej).